Η λάθος συγνώμη της Mercedes για τον Τσε

Η ναυαρχίδα της εταιρείας πολυτελών οχημάτων, Mercedes-Benz ζήτησε συγγνώμη που χρησιμοποίησε την εικόνα του Τσε Γκεβάρα σε μια διαφημιστική της καμπάνια αυτή την εβδομάδα. Απολογία, όμως, που έδωσε για τους λάθος λόγους…

Η διαμάχη ξέσπασε μετά από το γεγονός που ο διαχειριστής της Mercedes-Benz, Dieter Zetsche, εισήγαγε με τυμπανοκρουσίες στο Λας Βέγκας μια σειρά από διαφημιστικά σποτ για την προώθηση της πώλησης των πολυτελών αυτοκινήτων.Μία από αυτές τις διαφημίσεις, είναι και η εν λόγω γιγαντιαία αφίσα με την φημισμένη εικόνα του Τσε Γκεβάρα, η οποία ελήφθη το 1960 στην Αβάνα από τον Κουβανό φωτογράφο Alberto Korda και στην οποία αντί του αστεριού στον μπερέ του Τσε, υπάρχει το σήμα της εταιρείας Mercedes.

Σε δήλωσή τους εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν ότι “η εικόνα ήταν απλά μια από τις πολλές εικόνες και βίντεο της παρουσίασης, και τα οποία προορίζονται για να διαφημίσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα αντιπροσωπεύοντας την επανάσταση στις νέες τεχνολογίες”.

“Η Daimler δεν επιδοκιμάζει τη ζωή ή τη δράση της εν λόγω ιστορικής προσωπικότητας ή την πολιτική φιλοσοφία που ευαγγελίζεται”, δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας: “Ζητούμε συγγνώμη σε όσους προσβλήθηκαν”.

H συγγνώμη έγινε δεκτή από τον Ερνέστο Σουάρες, κουβανο-Αμερικανός που ζει στην πόλη του Κάνσας, ο οποίος με ηλεκτρονική του αναφορά απαιτούσε από τη Mercedes-Benz να ζητήσει συγγνώμη για τη χρήση της εικόνας ενός ανθρώπου που επονόμασε, κατά τη γνώμη του, ως ”ρατσιστή, ομοφοβικό, αντισημιτικό και τυραννικό δολοφόνο, ο οποίος έχει παραδεχθεί στα γραπτά του ο ίδιος την ατέλειωτη δίψα του για αίμα”. (!!!)

Μετά τη συγνώμη της εταιρείας, ο Σουάρες δήλωσε: “Η νίκη, αν υπάρχει, δεν είναι δική μου, αλλά ανήκει στους απογόνους του [Γκεβάρα], στα θύματα [και] στους επιζώντες, στην κοινή λογική και στην ευγένεια». (!!!)

Είναι γνωστό ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς, και ο πιο διάσημος υπάλληλος της ήταν ο Αδόλφο Άιχμαν κατά τα χρόνια της εξορίας του στην Αργεντινή. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η εταιρεία συνεργάστηκε στενά και με τη στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου στο Southern Cone.

Εγκλήματα διαπιστώθηκαν από τη Mercedes Benz, ένα εκ των οποίων έλαβε μέρος στο εργοστάσιο του Μπουένος Άιρες μεταξύ 1976 και 1977, καθώς οι τότε διευθυντές του εργοστασίου στην Αργεντινή είχαν παράσχει τα ονόματα των εργαζομένων τους στο στρατιωτικό καθεστώτος, και ο στόχος του ήταν, αναμφίβολα, να σπάσουν μια απεργία εργασίας στο εργοστάσιο παραγωγής.

Η συγγνώμη θα έπρεπε να απευθύνεται στη χήρα του Τσε (Αλέιντα), τα παιδιά του, σε όλους όσους ενστερνίζονται την ιδεολογία του ιστορικού αυτού επαναστάτη αλλά και κυρίως προς όλες τις οικογένειες των εργαζομένων του εργοστασίου της Mercedes Benz στην Αργεντινή που βασανίστηκαν, εξαφανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το στρατιωτικό καθεστώς επειδή ζητούσαν ισότητα και καλύτερες αμοιβές.

Η καταγγελία των οικογενειών αυτών των θυμάτων κατά της Mercedes Benz έχει πάνω από 7 χρόνια που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστή Ronald M. Whyte, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο πρώτου βαθμού στο Σαν Φρανσίσκο. Η τακτική άμυνας είναι να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν. Εν τω μεταξύ, οι ενάγοντες εξακολουθούν να περιμένουν για δικαιοσύνη.

Αλήθεια, τι θα έλεγε ο Τσε όλα αυτά;

πηγή: Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών