Ο Κάμερον κρύβει μέσα του έναν μικρό Καντάφι..

  Σε υστερία εξελίσσεται στη Βρετανία το κυνήγι των social media (τόπων κοινωνικής δικτύωσης). Πολίτες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια επειδή μετέδιδαν μέσω του facebook πληροφορίες κατά τη διάρκεια των ταραχών ή έγραφαν «αγανακτισμένα» status. Και αν ο Κάμερον επικαλείται, στο νέο φασισμό που θέλει να επιβάλλει, τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές, ας θυμηθούμε τι δήλωνε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου πριν μερικές ημέρες: «Πολλές φορές το διαδίκτυο φιλοξενεί έγκλημα. Όταν κάποιος απειλεί τη ζωή κάποιου, έχει διαπράξει απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν κάποιος δυσφημεί, χωρίς να υπάρχει ουσία, υπάρχει το θέμα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Πολλές φορές όλοι αυτοί είναι ανώνυμοι – δεν τους ξέρει κανένας, δεν έχει κανείς την ευθύνη αυτών που αναρτώνται στο διαδίκτυο…»

Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, απλώς σκεφθείτε, ότι οι ίδιοι που «χειροκροτούσαν» τις αραβικές εξεγέρσεις -που συντονίστηκαν μέσω των social media- οι ίδιοι ακριβώς τώρα προσπαθούν να ελέγξουν τα ίδια Μέσα, επιθυμώντας να έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να τα κλείνουν όποτε επιθυμούν. Οι ίδιοι που κατηγορούσαν τον Μουμπάρακ ως φασίστα, όταν σκέφθηκε να «κόψει» το internet, τώρα σπεύδουν πανικόβλητοι να τον μιμηθούν.

Στο εδώλιο για εμπρηστικά status

Ένας 27χρονος άνδρας παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Χέιστινγκς, στο Ανατολικό Σάσεξ, με την κατηγορία ότι υποκίνησε κοινωνικές αναταραχές και ότι «ενθάρρυνε σκόπιμα εγκλήματα (…) κυρίως ληστείες και εγκληματικές ζημιές» μέσω μηνυμάτων που ανέβασε στο Facebook. Με άλλα λόγια, επειδή ανέβασε ένα status «εμπρηστικό» οδηγήθηκε στο εδώλιο ως υποκινητής.

Αλλού στη Βρετανία, η αστυνομία επισκέφθηκε τρεις νεαρούς άνδρες και ένα κορίτσι 11 ετών και τους «έδωσαν συμβουλές» σχετικά με την είσοδό τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association.

Ο νεοφιλελεύθερος Κάμερον εμπνευστής του νέου φασισμού

Στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ταραχών που παρουσίασε χθες Πέμπτη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον περιλαμβανόταν η πρόταση να υπάρξουν περιορισμοί στην αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Blackberry Messenger, στη διάρκεια των ταραχών.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι θα καλέσει στελέχη των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους χρήστες να μεταδίδουν πληροφορίες για τα επεισόδια ή να ενημερώνουν τους ταραξίες για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Ούτε ο Μουμπάρακ δεν τα κατάφερε

Πάντως ο Ρικ Φέργκιουσον, της εταιρείας ασφάλειας λογισμικού Trend Micro, δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατο να εμποδιστεί η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Είδαμε ότι στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Ιράν -πολύ πιο καταπιεστικά καθεστώτα από τη δημοκρατική κυβέρνηση της Βρετανίας- προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά ο κόσμος βρίσκει πάντα τον τρόπο», επεσήμανε ο Φέργκιουσον.

Ο περιορισμός στη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης θα σηματοδοτούσε την πιο «θεμελιώδη αλλαγή» στην προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στο Διαδίκτυο εδώ και 15 χρόνια, σχολίασε ο δικηγόρος Στιβ Κούνσεβιτς στο Press Association.

________________________________________________________________________

πηγή είδησης: Βαθύ κόκκινο

  Πάντως η δική μου άποψη για τις ταραχές είναι πως μέχρι στιγμής έχουν ελάχιστο ιδεολογικό χαρακτήρα, ενώ η πλειοψηφία των λεηλασιών είναι απλώς μια εκτόνωση της καταναλωτικής μανίας των νέων, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει με τα ιδανικά που πλασάρουν τα ΜΜΕ. Οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων μπορεί να κρύβουν πολιτική αντίδραση ενώ οι κλοπές και οι βιαιότητες είναι χωρίς κανένα νόημα.

  Δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρχει έστω κι ένας αναρχικός που αυτές τις ημέρες να μπήκε σε μαγαζιά με σκοπό την κλοπή. Δεν πιστεύω γιατί η αναρχία προϋποθέτει σεβασμό απέναντι στην ελευθερία των άλλων από τη μια, ενώ από την άλλη είναι ενάντια σε κάθε είδους καταναλωτισμό (έχετε ακούσει αναρχικούς να πηγαίνουν για shopping therapy; ).

  Φυσικά υπάρχουν κάποιοι σύντροφοι που μιλούν για «απαλλοτριώσεις» καταστημάτων, αλλά δυστυχώς ο σκοπός δεν αγιάζει κανένα μέσο! Και η αντικατάσταση της βίας των αστυνόμων με αυτήν των αναρχικών είναι κάτι που θα φέρει – δίκαια – την υπόλοιπη κοινωνία ενάντια στο κίνημα. Γιατί δεν φτάνει μόνον να έχεις σωστές αρχές αλλά πρέπει να ξέρεις και να τις εφαρμόζεις.

  Την μόνη πράξη που κατανοώ είναι την κλοπή τροφίμων από άστεγους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Το να κλέβεις κινητά και τηλεοράσεις το βρίσκω εντελώς ηλίθιο.

Advertisements