Δως μου λίγη ακόμα.. ραδιενέργεια

Παραφράζοντας το γνωστό στίχο από τις «Τρύπες» θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

 Παρατηρώ στον ελληνικό ιστοχώρο πως πολλοί είναι αυτοί που φωνάζουν υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Φυσικά διερωτώμαι πως αν το επεισόδιο της Φουκουσίμα γίνονταν στην χώρα μας πόσοι από τους υπέρμαχους θα ήταν ακόμα εδώ και δεν θα είχαν πάρει το πρώτο αεροπλάνο για άλλες χώρες..

  Επίσης διερωτώμαι γιατί πάντα η «εναλλακτική» τους λύση είναι μόνον το πετρέλαιο. Μα το πετρέλαιο όπως και το ουράνιο είναι λύσεις μη ανανεώσιμες – από την στιγμή που και τα δύο πρέπει να εξαχθούν από το έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή η μόλυνση που προκαλείται από την ραδιενέργεια διαρκεί για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.Για την μόλυνση από το πετρέλαιο υπάρχει η λύση της χρήσης φίλτρων- για τους αντιδραστήρες υπάρχει σύστημα απόλυτης προστασίας;

Πάντα και το τονίζω αυτό -πάντα- ξεχνούν τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Και τα επιχειρήματά τους είναι τουλάχιστον αστεία :

 1.«η ηλιακή ενέργεια έχει χαμηλό συντελεστή απόδοσης«

Ναι έχει αλλά με την πάροδο του χρόνου ο συντελεστής βελτιώνεται άρα και η απόδοσή τους θα είναι ακόμη καλύτερη.

 2.«πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ενέργειας γιατί οι ΑΠΕ δεν έχουν σταθερό ρυθμό απόδοσης άρα είναι ασύμφορες οικονομικά«

Ναι αλλά έτσι κι αλλιώς αν συγκρίνει κανείς το κόστος κατασκευής, συντήρησης αλλά και της μετέπειτα αποδόμησης ενός πυρηνικού αντιδραστήρα με το κόστος για την κατασκευή, συντήρηση ενός αιολικού ή ηλιακού πάρκου και συνυπολογίσει το κόστος από την μόλυνση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση της ποιότητας ζωής θα πρέπει να είναι σε κόμα για να μην καταλάβει πως οι ΑΠΕ συμφέρουν.

 

 3. «χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη περισσότερη ανάπτυξη!»

Το ένα σκέλος αφορά στην παραγωγή ενέργειας- το άλλο αυτό που δεν αναφέρουν αφορά την κατανάλωση. Γιατί χρειαζόμαστε τόση πολύ ενέργεια; Μήπως πρέπει να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης αρχικά και μετά να δούμε πόση ακόμη χρειαζόμαστε; Δεν πρέπει να αντικαταστηθούν π.χ. όλα τα κουφώματα από τις παλιές κατοικίες- με επιχορήγηση του κράτους-και να βρεθούν τρόποι ώστε να μονωθούν αποτελεσματικά; Το ίδιο και με τις συσκευές που αγοράζουμε ή οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή;

Έπειτα αυτή η ανάγκη για παραγωγή ενέργειας δεν θα έπρεπε να δημιουργεί εταιρείες παραγωγής ενέργειας άρα δημιουργίες νέων θέσεων εργασίας άρα αύξησης των κερδών για την ελληνική οικονομία γενικότερα; Γιατί δεν συμβαίνει; Μήπως γιατί η «ανάγκη για ενέργεια» είναι απλά ένας μύθος;

 4. «Η πυρηνική ενέργεια είναι οικολογική»

Χμμμ.. Από πότε; Ξεχνάμε όλα τα ραδιενεργά απόβλητα που δημιουργούν και τις μεταφορές τους σε άλλες χώρες (π.χ. Αλβανία ή σε χώρες της Αφρικής) ή στον πάτο των ωκεανών έτσι ώστε να ξεχάσουμε το πρόβλημα- ώσπου τα βαρέλια που τα περιέχουν οξειδωθούν και νεκρωθούν τα πάντα στην θάλασσα;

 5.«Οι Ιάπωνες δεν περίμεναν τόσο μεγάλο σεισμό και τσουνάμι μετέπειτα»

Συγγνώμη αλλά αν οι ιάπωνες που έχουν τέτοιο επίπεδο τεχνογνωσίας δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα τότε φαντάζομαι πως αν φτιάξουμε κάτι τέτοιο σε Ελλάδα ή Τουρκία θα πρέπει να κάνουμε από τώρα τις διαθήκες μας!

Τέλος ολοκληρώνοντας το άρθρο θα έλεγα πως νιώθω ασφαλής για την υγεία μου όταν περνώ δίπλα από αιολικά ή άλλου είδους πάρκα ενώ δεν νιώθω καθόλου ασφαλής όταν στη γειτονιά μου έχω εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. 

4 σκέψεις σχετικά με το “Δως μου λίγη ακόμα.. ραδιενέργεια

  1. Το 50 και το 60 που ξεκίνησε η Ιαπωνία να αναπτύσσεται λίγο δύσκολο να αξιοποιούσε τέτοιου είδους τεχνολογίες, όταν ήθελε να ορθοποδήσει γρήγορα μετά τον πόλεμο.

    Τώρα, με την πίεση από το ατύχημα,μπορεί να αρχίσει να αντικαθιστά κανέναν παλιό αντιδραστήρα με ανανεώσιμα, αλλά θα είναι αργή διαδικασία και έχουν και αυτά τα δικά τους ελαττώματα (η κυματική δεν κοτσάρεται οπουδήποτε και τη γεωθερμία νομίζω την αξιοποιούν στην Ιαπωνία).

    Στη Γαλλία τι κάνουν; Ακόμα με αυτόνανε τον αντιδραστήρα σύντηξης;

  2. Evan T νομίζω πως υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για την Ιαπωνία. Π.χ. εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός της θάλασσας, δημιουργία εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ενέργειας των κυμάτων, αλλά και με γεωθερμική ενέργεια- μιας και έχουν καμιά 20αριά ηφαίστεια αν θυμάμαι καλά- ας τα εκμεταλλευτούν.
    Τώρα να δούμε τί μπορούν να κάνουν για να σώσουν- όσο σώζεται- την κατάσταση που δημιουργήθηκε.. Κακά τα ψέμματα το ανθρώπινο λάθος ποτέ δεν υπολογίζεται αν και θα έπρεπε..

  3. Να μην υπερβάλλουμε. Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα με εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή τουλάχιστον να ανεξαρτητοποιήσει ενεργειακά τα νησιά της (παρόλο που ο πράσινος GAP ακούω θέλει να βάλει λιγνίτη και στην Ελασσόνα τώρα). Για την Ιαπωνία όμως η πυρηνική ενέργεια είναι μονόδρομος. Δεν μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις 130.000.000 κόσμο συν βαρειά βιομηχανία με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες σε μια χώρα με την έκταση και ανάγλυφο όπως της Ιαπωνίας (12 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας σε 3πλάσια έκταση).

Τα σχόλια έχουν κλείσει.