Αφιερωμένο στους φίλους

..Κι ένας νέος είπε, Μίλησέ μας για τη Φιλία.

Κι εκείνος αποκρίθηκε λέγοντας:

«Ο φίλος σας είναι η εκπλήρωση των αναγκών σας. Είναι το χωράφι σας που εσείς σπέρνετε με αγάπη και θερίζετε μ’ ευγνωμοσύνη. Και είναι το τραπέζι σας και το παραγώνι σας. Γιατί πηγαίνετε στο φίλο με την πείνα σας, και τον αναζητάτε για τη γαλήνη σας. Όταν ο φίλος σας εκφράζει τις σκέψεις του, δε φοβάστε το όχι στη δική σας σκέψη, ούτε αποσιωπάτε το ναι. «

Και όταν εκείνος είναι σιωπηλός, η καρδιά σας δεν παύει για ν’ ακούσει την καρδιά του. Γιατί στη φιλία, όλες οι σκέψεις, όλες οι επιθυμίες, όλες οι προσδοκίες γεννιούνται και μοιράζονται χωρίς λέξεις, με χαρά που είναι άφωνη.

Όταν χωρίζεσαι από το φίλο σου, δε λυπάσαι. Γιατί αυτό που αγαπάς πιο πολύ σ’ αυτόν μπορεί να είναι πιο φανερό στην απουσία του, όπως ο ορειβάτης βλέπει πιο καθαρά το βουνό από την πεδιάδα.

Και μη βάζετε κανένα σκοπό στη φιλία εκτός από το βάθαιμα του πνεύματος. Γιατί η αγάπη που γυρεύει κάτι άλλο εκτός από την αποκάλυψη του δικού της μυστηρίου δεν είναι αγάπη παρά ένα δίχτυ που ρίχνεται στη θάλασσα και μόνο το ανώφελο θα πιάσει.

Και δίνετε το καλύτερο εαυτό σας στο φίλο σας. Αφού θα γνωρίσει την άμπωτη του κυμάτου σας, δώστε του να γνωρίσει και την παλίρροιά του.

Είναι ο φίλος σας κάτι που θα ‘πρεπε να γυρεύετε όταν έχετε ώρες που θέλετε να σκοτώσετε;

Καλύτερα να γυρεύετε το φίλο σας πάντα όταν έχετε ώρες να ζήσετε.

Γιατί έργο του φίλου είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σας, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σας.

Και μέσα στη γλύκα της φιλίας κάνετε να υπάρχει γέλιο, και μοίρασμα χαράς. Γιατί στις δροσοστάλες των μικρών πραγμάτων η καρδιά βρίσκει την καινούργια αυγή της και ξανανιώνει.

_________________________________________________________________

πηγή: Ο προφήτης κι ο Κήπος, Χαλίλ Γκιλμπράν

Καλή χρονιά σε όλους μας!

4 σκέψεις σχετικά με το “Αφιερωμένο στους φίλους

 1. Κάνω και τα δύο, και γνωρίζω καινούργιος ανθρώπους αλλά και συνεχίζω την προσπάθεια. Τι είναι η ζωή χωρίς φίλους, καινούργιους και/ή παλιούς; Μία ρουτίνα.
  Δε σου στέλνω e-mail επειδή σε συμπάθησα (είδες πόσο εύκολα κάνω φίλους) και δε θέλω να τρέχεις σε ψυχίατρους και ψυχολόγους.
  ΥΓ. Πάντως χαίρομαι που είσαι από τη Θεσσαλονίκη, ένας φίλος (;) μου λέει πως εμείς οι Θεσσαλονικείς είμαστε συντηρητικοί και πουριτανοί. Κι εγώ προσπαθώ να τον πείσω πως δεν είναι έτσι.

 2. @Άιναφετς, καλή χρονιά- βεβαίως και είσαι καλή φίλη! Τί είναι άλλωστε ένας άνθρωπος με τον οποίον απολαμβάνεις να ανταλλάσεις τις απόψεις και τις σκέψεις σου;
  @Denizen, χαίρομαι να ακούω τις απόψεις τόσο τις δικές σου όσο και των υπολοίπων! Χωρίς να είμαι ειδικός στις σχέσεις έχω να πω πως μπορείς να προσπαθήσεις να συζητήσεις με όλους αυτούς που μπορεί να σε παρεξηγούν-αν σε καταλάβουν έχει καλώς- αν όχι τότε έχεις δύο επιλογές: είτε συνεχίζεις την προσπάθεια να έρθεις πιο κοντά, είτε απλά ανοίγεις τους ορίζοντές σου και γνωρίζεις νέους ανθρώπους.
  Καλή χρονιά να έχεις!
  Αν θες να μου πεις περισσότερα το e-mail μου είναι panospella παπάκι hotmail . com.
  Φυσικά το e-mail μου μπορείτε να το χρησιμοποιείσετε όλοι όσοι θέλετε να πείτε κάτι χωρίς να επιθυμείτε να δημοσιευθεί και δεν υπάρχει καμία ενόχληση.
  Αυτό που δεν επιθυμώ είναι να λαμβάνω διαφημιστικά για διάφορα προϊόντα τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων.

 3. Καλά τα λες, αλλά τί γίνεται όταν ενώ εσύ αγαπάς το φίλο σου αυτός απλά σε ανέχεται; Είτε επειδή έχει παρεξηγήσει τα κίνητρα σου, είτε επειδή θεωρεί πως θέλεις τα τον χρησιμοποιήσεις , είτε επειδή νομίζει πως δεν πρέπει να κάνει παρέα μαζί σου, είτε, είτε, είτε… Οι ερωτήσεις μου είναι ρητορικές, απλά μου βγήκε το παράπονο. Με άγγιξε το post σου επειδή ενώ εγώ αγαπάω (υπερβολικά) τους φίλους μου, μερικοί από αυτούς με έχουν γράψει κανονικά. Όπως καταλαβαίνεις έβγαλα τα απωθημένα μου εδώ κι ένιωσα αμέσως καλύτερα.

  Καλή Χρονιά

 4. Καλή και όμορφη χρονιά Αστερόσκονε σε σένα και στην οικογένεια σου, με ψυχική υγεία, μαγεία και πολλούς καλούς φίλους!
  Εδώ γύρω είμαι…πολλές φορές σιωπηλά!
  Η φίλη σου;

Τα σχόλια έχουν κλείσει.