Ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Διαβάζουμε στην εφημερίδα «το βήμα»:
«Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο κατά 2,5% έως 3%», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στο Limassol Economic Forum, στην Λεμεσό της Κύπρου
Ενώ σε άλλη :
Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία υπερβαίνει τα 6 δις. $ και καλύπτει ποικίλους τομείς εκ των οποίων ο πλέον σπουδαιότερος είναι ο τραπεζικός. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους 5 πρώτους ξένους επενδυτές στην Τουρκία τα τελευταία πέντε έτη.
Η επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία μέσω της εξαγοράς της Finansbank που ολοκληρώθηκε το 2007, θεωρείται η μεγαλύτερη ελληνική εισροή κεφαλαίων στην γείτονα χώρα.
Τα συμπεράσματά μας από τις δύο ειδήσεις:
1. Λεφτά υπάρχουν – απλά «επενδύονται» σε άλλες χώρες.
2. Οι «επενδυτές» εμπιστεύονται περισσότερο την Τουρκία παρά την χώρα μας (και έχουν και δίκιο εδώ που τα λέμε με την κυβέρνηση που έχουμε).
3. Η «εθνική» τράπεζα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε «εθνική της Τουρκίας». Και προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω ποτέ κατάθεση στην συγκεκριμένη (να μην ξεχνάμε πως το παπαδαριό κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών της συγκεκριμένης).
4. Εφόσον επενδύουμε 6 δις στην Τουρκία είναι δυνατόν να αγοράζουμε όπλα θεωρώντας την ως «εχθρό»;
5. Αντί να κυνηγάμε τις ξένες επενδύσεις θα έπρεπε να κυνηγάμε τις δικές μας που αφήνουν ανέργους στην χώρα μας για να δώσουν δουλειά έναντι πινακίου φακής σε άλλες.
Και να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω πρόβλημα με το να επενδύουμε σε άλλες χώρες, έχω πρόβλημα όμως με το να μένουν οι έλληνες εργαζόμενοι άνεργοι και την ίδια στιγμή τα προϊόντα που καταναλώνουν να είναι άλλων χωρών τα οποία έχουν δημιουργηθεί με μισθούς πείνας ενώ έχουν τιμές «ευρωπαϊκές». Πόσο βρωμερά ανήθικο είναι να παράγεις προϊόντα φτιαγμένα από παιδιά σε συνθήκες άθλιες, με μισθούς 1 δολάριο την ημέρα και να τα πουλάς με κέρδος  1000%;  Πόσο βρωμερά άθλιο είναι να το παίζεις «δημοκράτης» και με ηθικές αρχές όταν υπερασπίζεσαι απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά της Κίνας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών με το να επενδύεις τα χρήματα σου σε αυτές; Αλλά έτσι είναι όταν το παγκόσμιο σύνθημα είναι το «Profit Über Alles«.