Νemo propheta in patria(sua) [ουδείς προφήτης στον τόπο του]

Φαντάζομαι θα έχετε ακούσει πως ο κος.Χριστόφορος Πισσαρίδης βραβεύθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας. Για όσους δεν τον γνωρίζετε θα σας γράψω λίγα από το βιογραφικό αυτού του ανθρώπου.

Ο Καθηγητής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society. Είναι επίσης Μέλος του συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society. Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας.
Το βραβείο «IZA» στα Οικονομικά της Εργασίας τιμά πρωτοποριακή εργασία εξαιρετικά δημιουργικών επιστημόνων, που έχουν επιφέρει επαναστατική αλλαγή στη θεωρητική και εμπειρική έρευνα της αγοράς εργασίας. Στην Επιτροπή απονομής του βραβείου συμμετείχαν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ George Akerlof και Joseph Stiglitz.
Το έργο του καθηγητή Πισσαρίδη, για το οποίο έχει τιμηθεί με το βραβείο IZA, οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ροών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του για το συνταίριασμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τον αριθμό των ανέργων, τις κενές θέσεις εργασίας και την ένταση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας είναι βασικό εργαλείο για την ανάλυση των αγορών εργασίας που είναι ατελείς ως προς την αναγκαία πληροφόρηση.

Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι πως ο άνθρωπος αυτός πριν λίγα χρόνια ήταν υποψήφιος για την προεδρία της κεντρικής τράπεζας Κύπρου αλλά ΔΕΝ τον επέλεξαν για την θέση αυτή. Γιατί άραγε;

Όπως και να’χει η αναγνώριση ήρθε και νομίζω πως δικαιώθηκαν οι κόποι του και φαίνεται ξεκάθαρα πως η αναξιοκρατία εξακολουθεί να υπάρχει στην Κύπρο. Φυσικά υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στην Κύπρο όπως και στην Ελλάδα. Γι’αυτό και δεν πρόκειται να δούμε προκοπή. Γιατί διώχνει η πολιτεία τους άξιους και κρατά τους ανάξιους.

Και κάτι τελευταίο επειδή βαρέθηκα να ακούω ανοησίες (οι περισσότεροι εκ των οποίων έλληνες δημοσιοκάφροι) – ο κος.Πισσαρίδης είναι Κύπριος κι όχι Έλληνας . Ξεκολλήστε με τα κόμπλεξ πως οι μόνοι επιτυχημένοι άνθρωποι στον πλανήτη είναι Έλληνες.