«Δε δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν αλλά οι νόμοι της φυσικής..» λέει ο Hawkins

..στο νέο του βιβλίο «The Grand Design» (Το μεγάλο σχέδιο»), που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο βιβλίο που έχει συγγράψει με τον αμερικανό φυσικό Λέονταρντ Μλοντίνοφ, ο διάσημος επιστήμονας εξηγεί πως μία νέα σειρά από θεωρίες καθιστά «περιττό» έναν δημιουργό για το σύμπαν.

«Επειδή υπάρχει ένας νόμος όπως αυτός της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί και θα δημιουργηθεί μόνο του από το τίποτα. Η αυτόματη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι από το να μην υπάρχει τίποτα, ο λόγος που υπάρχει το σύμπαν, ο λόγος που υπάρχουμε εμείς», γράφει ο Hawking.

«Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψει το διακόπτη λειτουργίας του σύμπαντος», συμπληρώνει ο 68χρονος φυσικός.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του δημοσιεύονται σήμερα αποκλειστικά στην εφημερίδα «The Times».
Ο Hawking έγινε διάσημος στο ευρύ κοινό το 1988 με το βιβλίο του «Ένα σύντομο χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξιστορούσε την αρχή του χρόνου και τη δημιουργία του σύμπαντος. Στον επιστημονικό κόσμο ήταν γνωστό από πολύ νωρίτερα χάρη στο έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, την κοσμολογία και την κβαντική βαρύτητα.

Από το 1974, ο επιστήμονας έχει αφιερώσει την ζωή του στο «πάντρεμα» δύο βασικών πυλώνων της σύγχρονης φυσικής – τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein, η οποία αφορά τη βαρύτητα και τα φαινόμενα μεγάλης κλίμακας και την κβαντική θεωρία, που αφορά τα υποατομικά σωματίδια.

Στην ερώτηση ποιό είναι το σημαντικότερο μυστήριο που θα ήθελε να απαντηθεί ο Χώκινς είπε: «Τί μπορεί να οριστεί ως θεός.. η προσωποποίηση των νόμων της φύσης. Εν τούτοις, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται έτσι τον θεό. Έφτιαξαν ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα με το οποίο μπορούν να έχουν προσωπική σχέση. Όταν κοιτάς το αχανές μέγεθος του σύμπαντος και την ασημαντότητα της τυχαίας ανθρώπινης ύπαρξης που υπάρχει εντός του, αυτό μοιάζει εντελώς απίθανο.»

πηγή:

http://abcnews.go.com/WN/stephen-hawking-god-create-universe-question-day/story?id=11542128