Καταργώντας το αυτοκίνητο

Τον τελευταίο μήνα έχω σχεδόν καταργήσει τη χρήση του αυτοκινήτου, μιας και χρησιμοποιώ κατά 90% των μετακινήσεών μου ποδήλατο.

Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που το ποδήλατο μου προσφέρει πλήρη απεξάρτηση από τη χρήση του αυτοκινήτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται(περίπου 10χλμ ως τη δουλειά). Κατ’αρχήν βελτιώνει την φυσική κατάσταση-κάτι που μου επιτρέπει να μην σκέφτομαι ενοχές όταν κάθομαι στο τραπέζι. Κατά δεύτερον η ποδηλασία βελτιώνει και την ψυχική υγεία αφού με το ποδήλατο απολαμβάνεις το τοπίο γύρω σου, δεν εγκλωβίζεσαι στην κίνηση, ξεχνάς ό,τι πρόβληματα έχεις και παραδίνεσαι στην ομορφιά της διαδρομής. Κατά τρίτον απεγκλωβίζεσαι από τα έξοδα του αυτοκινήτου – και δεν μιλώ μόνο για την βενζίνη αλλά και όλα τα υπόλοιπα- σέρβις, ανταλλακτικά κλπ.

Το ποδήλατο είναι το πλέον «αναρχικό» μέσο για να κινηθεί κανείς. Σε πάει παντού με ελάχιστο κόστος και με τη δύναμη που εσύ έχεις στα πόδια σου. Και ενώ το αυτοκίνητο έχει σταθερή επιτάχυνση το σώμα μας μέρα με τη μέρα βελτιώνει τις αποδόσεις του και «αυξάνει» τα κυβικά του.  Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης βελτιώνει το επίπεδο της ζωής μιας και προσφέρει ένα σωρό πλεονεκτήματα- μεγαλύτερη αντοχή, αύξηση μεταβολισμού, βελτίωση κυκλοφορικού, μείωση αρτηριακής πίεσης, ευκολότερη αποβολή τοξινών και ελεύθερων ριζών.

Με το ποδήλατο μαθαίνεις πως υπάρχει ένας κόσμος κρυμμένος για όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο- ένας κόσμος με υπέροχες μυρωδιές- τουλάχιστον για όσους έχουν την τύχη να περνούν μέσα από πάρκα ή έχουν την τύχη να ζουν σε χωριά. Είναι υπέροχη αίσθηση να περνάς από μια διαδρομή και να την μαθαίνεις χρησιμοποιώντας όχι μόνο την όραση και την ακοή αλλά και την όσφρηση. Φυσικά αν ζεις σε μία μεγάλη πόλη είναι δύσκολο κάτι τέτοιο όχι όμως αδύνατο. Το αυτοκίνητο μας αποξενώνει από τη φύση γύρω μας και μας βαλτώνει σε μία καθημερινότητα που μας δημιουργεί στρες και προβλήματα υγείας που στο χρόνο χειροτερεύουν.

Φυσικά η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της χρήσης του, μιας και κάτι τέτοιο θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στις πόλεις. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερες κινήσεις για την διευκόλυνση των ποδηλάτων μιας και τα έσοδα από τη χρήση του αυτοκινήτου είναι η προτεραιότητα της. Γι’αυτό και στις εκλογές θα πρέπει να ψηφίζουμε κόμματα που βάζουν το περιβάλλον μέσα στην πολιτική τους ατζέντα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας έχουν αποδείξει πως η κλοπή της δημόσιας περιουσίας είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει.

3 σκέψεις σχετικά με το “Καταργώντας το αυτοκίνητο

  1. @ Ασυγχώρητηηηη, Ι am so proud of me too 😛

    @ φίλε Saq, έτσι και γινόταν κάτι τέτοιο θα ξεκινούσε εμφύλιος μεταξύ των τρωκτικών για τα ελάχιστα λεφτά από τους φόρους που θα υπήρχαν για να πληρωθούν όλοι αυτοί οι απατεώνες!

  2. Σκέψου φίλε τι ζημιά θα πάθουνε τα τρωκτικά της κυβέρνησης αν όλοι όσοι μπορούσαν κυκλοφορούσαν με ποδήλατα. Πάνε οι φόροι από τα καύσημα περίπατο! Σε όλα σου τα συμπεράσματα συμφωνώ απόλυτα τα ένοιωσα και εγώ όταν το πρωτοέκανα!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.