Οι άθλιοι του Μουσείου Ακρόπολης

Στην τριτοκοσμική μας χώρα άλλο ένα επεισόδιο ήρθε να δείξει πόσο ανήθικοι είναι αυτοί που έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Μία τυφλή ισπανίδα φιλόλογος ήρθε να επισκεφθεί το νέο μουσείο και απαγόρευσαν την είσοδο στο σκύλο της! Live your myth in Greece..  Διαβάστε όμως αναλυτικότερα την περιπέτειά της. Άραγε θα απολύσει κανείς τον διευθυντή του μουσείου που δυσφήμησε με αυτόν τον απαίσιο τρόπο τόσο το νέο μουσείο όσο και ολόκληρη την χώρα;

Γύρισε όλα τα μουσεία του κόσμου με τη βοήθεια του πιστού της σκύλου-οδηγού. Από το Λούβρο μέχρι το Μουσείο του Βατικανού και το Πάνθεον ουδείς απαγόρευσε την είσοδο στην τυφλή Ισπανίδα φιλόλογο Antonia Pons Losada και τον σκύλο της. Ουδείς, εκτός από τους υπευθύνους στο νεότευκτο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ηταν εξευτελιστικό» τόνισε η καθηγήτρια για την περιπέτειά της Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 3 Απριλίου η κ. Λοσάντα βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με τον άντρα της και μια δεκαμελή παρέα Ισπανών. Ηταν η τέταρτη επίσκεψή της στη χώρα μας, την οποία επισκέπτεται συχνά και λόγω των σπουδών της (κλασική φιλολογία, ελληνική και λατινική). Οπως κατήγγειλε στην «Ε», όταν έφτασαν στην είσοδο του μουσείου ένας από τους εργαζομένους στην ασφάλεια του μουσείου τής είπε ότι τα σκυλιά δεν επιτρέπονται. Του εξήγησε ότι δεν είναι απλός σκύλος και ότι πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό τυφλών, αλλά ο υπάλληλος επέμεινε. Το ίδιο είπε και ο επικεφαλής της ασφάλειας, ο οποίος κλήθηκε από την ίδια.

Η κ. Λοσάντα ζήτησε να μιλήσει και με τον διευθυντή του μουσείου, ο οποίος διά τηλεφώνου κράτησε την ίδια στάση. «Τελικά εμφανίστηκε ένας αρχαιολόγος και μου πρόσφερε ένα αναπηρικό καροτσάκι λέγοντας ότι ο σκύλος δεν μπορεί να μπει μέσα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνθηκα, πόσο ντράπηκα. Απλώς δεν μπορώ να δω, δεν έχω κάποια αναπηρία. Ηταν τόσο εξευτελιστικό… Και εγώ και οι φίλοι μου επιμείναμε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής και επιτρέπει την είσοδο των σκύλων-οδηγών παντού, αλλά όλοι ήταν ανένδοτοι».

Σύμφωνα πάντα με την κ. Λοσάντα, η δικαιολογία που προέβαλαν ήταν ότι ο σκύλος θα μπορούσε να δαγκώσει κάποιον, να σπάσει κάτι ή να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον επισκέπτη αλλεργικό στους σκύλους. «Ζήτησα τη φόρμα παραπόνων του μουσείου και τη συμπλήρωσα. Θα καταγγείλω το γεγονός και στη Βουλή της Καταλονίας όπου και ζω. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τον σκύλο μου σε όλο τον κόσμο. Είχα λίγα προβλήματα και στο Μουσείο της Βεργίνας στη Θεσσαλονίκη, αλλά τους εξήγησα και με άφησαν να μπω με τον σκύλο μου. Στο Μουσείο της Πέλλας μάλιστα οι υπάλληλοι ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί μαζί μου και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα εξαρχής».

Η «Ε» απευθύνθηκε στον Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο οποίος είπε ότι προτάθηκε στην τυφλή επισκέπτρια να αφήσει τον σκύλο απ’ έξω και να τη συνοδέψει κάποιος αρχαιολόγος μέσα στο μουσείο. «Το κοινό δεν μπορώ να το ελέγξω. Μπορεί κάποιος να αντιδρούσε, να δημιουργούνταν πανικός και να έπεφτε ένα βάθρο με κάποιο έκθεμα. Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω… Η ευθύνη μας είναι τεράστια απέναντι στον πολιτιστικό θησαυρό. Η διάθεσή μας είναι απολύτως φιλική απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα σκοπεύουμε να φτιάξουμε και ένα μικρό μουσείο αφής».

Από τα παραπάνω προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα. Το Μουσείο του Λούβρου, της Περγάμου, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ελσίνκι, το Μουσείο των Συρακουσών ή ο αρχαιολογικός χώρος της Ταορμίνα, στα οποία επετράπη ανενόχλητα η είσοδος του σκύλου-συνοδού, δεν έχουν τόσο σημαντικά εκθέματα όσο τα δικά μας; Οι επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης είναι τόσο απαίδευτοι που θα πανικοβάλλονταν στη θέα ενός ήρεμου σκύλου-οδηγού, ειδικά εκπαιδευμένου ώστε να μην αποπροσανατολίζεται και να μην αντιδρά στην πολυκοσμία;
____________________________________________________________________________________
πηγή:
Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.enet.gr
16-4-2010

7 σκέψεις σχετικά με το “Οι άθλιοι του Μουσείου Ακρόπολης

 1. @ skouliki, είναι θέμα νοοτροπίας καλή μου – ο νεοέλληνας όταν έχει εξουσία στα χέρια του απολαμβάνει να παραβιάζει τους νόμους και να επιβάλει τους δικούς του. Αν ήταν η συγκεκριμένη τυφλή κόρη πολιτικού στα χέρια τους θα την έπαιρναν μαζί με το σκύλο για να την ξεναγήσουν..

  @ Αλέκα διάβασα τις προάλλες σε ένα φόρουμ γραμμένο από κάποιον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες το εξής :
  «Δεν φτάνει που είχα την ατυχία να γεννηθώ ανάπηρος, είχα και την ατυχία να γεννηθώ στην Ελλάδα!».

 2. Συμφωνώ με όσα γράφει η Ντόρα (skouliki).. Αλλά τι περιμένεις από μια χώρα που δεν έχει κάνει πρόβλεψη για την πρόσβαση των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες στα Δημόσια Νοσοκομεία (όπως σε αυτό που εργάζομαι). Ωστόσο οι δημοσιογράφοι για μια ακόμη φορά ασχολήθηκαν επιλεκτικά. Κανείς δεν βρέθηκε να γράψει για το -προ ολίγων μηνών- σκάνδαλο της αποξήλωσης του στεγάστρου που στοίχισε πολλές χιλιάδες ευρώ και τώρα κρίθηκε ότι δεν χρειαζόταν!!… με αποτέλεσμα να πληρώσουν κι άλλες χιλιάδες για να το αφαιρέσουν. Εμείς ως απλοί πολίτες βρεθήκαμε μάρτυρες. Δημοσιογράφος κανένας; Φαίνεται ότι γνωρίζουν τη σχετική για τους σκύλους ή και για τους (εθελο)τυφλούς απαγόρευση.. Τι να πούμε πια;;;
  Σε χαιρετώ

 3. Καταρχήν σίγουρα θα έπρεπε να είχαν προνοήσει να κάνουν κάτι για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
  Δεύτερον δε θεωρώ πρέπον να απαγορεύσεις την είσοδο σε μια τυφλή ..Θα μπορούσε ένας φύλακας-υπάλληλος να την συνοδεύει κατά τη διάρκεια ώστε να «επιτηρεί» και τον σκύλο, αν φοβοντουσαν για τυχόν «ζημιές».

 4. Άσε φίλε stardust τι να πρωτοσχολιάσεις… Οι ημιαγράμματοι υπάλληλοι-βύσματα, που έχουν το θράσος να ονομάζονται «αρχαιοφύλακες», τα καταφέρνουν σε κάθε ευκαιρία να δυσφημίσουν τη χώρα και τον πολιτισμό της.

  Στη Γερμανία, οι υπάλληλοι των μουσείων μας άφηναν να μπουμε με φοιτητικό εισιτήριο χωρίς να χρειαστει να δείξουμε καν το πάσο (ακόμα και όταν το δείξαμε, ήταν στα ελληνικά αλλά πάλι το δέχτηκαν). Στη Βεργίνα, που αναφέρεται και στο άρθρο, οι υπάλληλοι, με ύφος κάτι μεταξύ σε καρδινάλιο και μπάτσο, δεν μας είχαν αφήσει να μπούμε με βιβλιάριο σπουδών, με τη δικαιολογία ότι… μόνο πάσο δεχόντουσαν!

 5. @Αταίριαστε σκέψου πως η νομοθεσία ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ επιτρέπει την είσοδο αυτού του είδους των σκύλων παντού. Το να το απαγορεύει ο «υπεράνω των νόμων» διευθυντής είναι παράνομο και καταχρηστικό.
  @Saq, νομίζω πως είναι άστοχο να αναρωτιόμαστε για το πως «βλέπει» ένας τυφλός τα μουσειακά εκθέματα.
  Σκέψου μόνο πως ήρθε από την Ισπανία και ενώ είναι τυφλή ήθελε να «δει» τα εκθέματα στο μουσείο της ακρόπολης- αν αυτό δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για την χώρα μας αλλά και το μουσείο τότε ποιά είναι;
  Φυσικά κατέληξε σε δυσφήμηση κι ελπίζω οι ξένοι τουρίστες να πάψουν να το επισκέπτονται ως ελάχιστη τιμωρία.
  Και νομίζω πως το πρόβλημα των νεοελλήνων σήμερα είναι η πνευματική τύφλωση κι όχι η κυριολεκτική-γιατί αν θέλει κανείς να διευρύνει τους ορίζοντές του μπορεί έστω κι αν είναι τύφλος όπως μας απέδειξε η συγκεκριμένη.

 6. Εντάξει, είναι τελείως ντροπιαστικό αυτό το πράγμα. Απλά έχω μια απορεία. Τι ακριβώς μπαίνει να κάνει ένας τυφλός σε ένα μουσείο; Φαντάζομαι ότι αν δεν μπορείς να δεις, δεν μπορείς να απολαύσεις τα εκθέματα.

 7. Θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου τώρα αλλά ήμουν επιφυλακτικός από την πρώτη στιγμή που διάβασα τον τίτλο. Υποθέτω ότι ένα μουσείο δεν είναι ένα απάνθρωπο ίδρυμα που κλείνει την πόρτα κατάμουτρα σε έναν ανάπηρο. Η απάντηση Παντερμαλή με κάλυψε πλήρως. Αλλά η απορία μου είναι άλλη. Αφού η κυρία συνοδεύονταν από παρέα δέκα ατόμων, τόσο απαραίτητος ήταν ο σκύλος της που δεν μπορούσε να τον στερηθεί για λίγο. Δηλαδή δέκα άτομα σύν ο αρχαιολόγος δεν μπορούσαν να την οδηγήσουν στους χώρους του μουσείου όσο ο σκύλος της;

Τα σχόλια έχουν κλείσει.