Όχι σε αναχρονιστικές διώξεις στο Διαδίκτυο

Σχολιάζοντας τη σύλληψη των 6 ατόμων στην Ελλάδα για την υπόθεση της ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων, ο κος Christian Engström(ευρωβουλευτής του κόμματος Piratpartiet της Σουηδίας) δήλωσε τα εξής:

«Η δίωξη των διαχειριστών του ιστότοπου αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις ελευθερίες στο διαδίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Οι σημερινοί νόμοι για την πνευματική ιδιοκτησία είναι αναχρονιστικοί για την εποχή μας. Έχουν μετατρέψει όλη τη νέα γενιά σε εγκληματίες στα μάτια του νόμου σε μια μάταιη προσπάθεια να σταματήσουν την τεχνολογική πρόοδο. Ο μόνος τρόπος να προσπαθήσει κανείς να περιορίσει την κοινή χρήση αρχείων είναι να εισάγει πλήρη επιτήρηση στις ιδιωτικές επικοινωνίες του καθενός. Δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσεις τα ιδιωτικά μηνύματα από το copyrighted υλικό χωρίς να ελέγξεις τα περιεχόμενα του ίδιου του μηνύματος. Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι σημαντικότερο από το δικαίωμα των μεγάλων επιχειρήσεων των media να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα με τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι τώρα

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Οι σημερινοί νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα αποτρέπουν ή περιορίζουν πολλές σύγχρονες και συναρπαστικές μορφές πολιτισμικής έκφρασης, όπως για παράδειγμα το sampling ή το mixing μουσικής και βίντεο, η χρήση εικόνων σε ιστοσελίδες. Δεν θέλουμε να καταργήσουμε την εμπορική αποκλειστικότητα αλλά με έναν τρόπο που θα σέβεται τα σύγχρονα δικαιώματα και ταυτόχρονα θα επιτρέπει τα περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται. Στηρίζουμε τα αιτήματα του Πειρατικού Κόμματος για κατοχύρωση των ηθικών δικαιωμάτων των αρχικών δημιουργών, ελεύθερη χρήση για μη-εμπορικούς σκοπούς, πενταετή εμπορική αποκλειστικότητα, νομιμοποίηση της δυνατότητας αξιοποίησης επιμέρους τμημάτων έργων για τη δημιουργία νέων και κατάργηση των τεχνολογιών Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών (Digital Restrictions Management)».

Εγώ προτείνω το μποϋκοτάζ κατά των εταιρειών που ακολουθούν τακτικές «σου κάνω μήνυση για ψύλου πήδημα». Να μην αγοράσει κανείς cd/dvd με μουσική ή ταινίες, να μην πάει κανείς σινεμά για ένα μήνα κι αν δεν αλλάξει η τακτική το ξανασυζητάμε. Έτσι κι αλλιώς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ταινίες και μουσική- αυτοί μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την δική μας υποστήριξη;

Ένα cd μουσικής ή μία ταινία έχει 20-40 ευρώ για να το αγοράσεις όταν το ημερήσιο μεροκάματο είναι 25-30 ευρώ. Κάποτε θα πρέπει να προσαρμόσουν τις τιμές τους στα μεροκάματα της Ελλάδας και αφού το κάνουν αυτό τότε θα έχουν το δικαίωμα να τιμωρούν με λογικά πρόστιμα αυτούς που ΜΕΤΑΠΟΥΛΟΥΝ τα ακριβές αντίγραφα των προϊόντων τους. Ακριβές αντίγραφο εννοώ πως το προϊόν θα έχει την ίδια ποιότητα εικόνας/ήχου με το αυθεντικό. Όταν μια ταινία είναι συμπιεσμένη με αποτέλεσμα την απώλεια της ποιότητας ή ένα τραγούδι είναι σε mp3 μορφή δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντίγραφο».

Ασχολίαστο θα αφήσω το γεγονός πως οι εταιρείες παροχής διαδικτύου παραβιάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα επειδή είμαστε «ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον».

Και δεν μπορεί επίσης τους νιγηριανούς με τα πλαστά cd’s να τους πιάνουν την μία μέρα και να τους αφήνουν την άλλη χωρίς δικαστήριο ενώ τον διαχειριστή μιας ιστοσελίδας ο οποίος δεν φιλοξενεί καν τα αρχεία (και ούτε τα εμπορεύεται) να τον χώνουν φυλακή λες και είναι κανένας δολοφόνος. Τέλος δεν μπορεί όλοι οι πολιτικοί που έκλεψαν στα σκάνδαλα της Siemens, Βατοπέδι, Χρηματιστήριο καθώς και στις μεταβιβάσεις των δημόσιων κοινοφελών οργανισμών (ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ, διόδια) σε ιδιωτικές εταιρείες, να μένουν ελεύθεροι για τα δις κονόμας και μερικοί άνθρωποι να στοχοποιούνται λες και είναι τρομοκράτες!