Αυξήθηκαν οι πωλήσεις για τα όπλα αμερικανικής κατασκευής

Σύμφωνα με άρθρο της zougla.gr:

Οι διακυβερνητικές πωλήσεις όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 4,7% φθάνοντας τα 38,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ, και προβλέπεται να φθάσουν περίπου το ίδιο ποσό και το 2010.

Οι πωλήσεις αναμένεται να φθάσουν τα 37,9 δισεκατομμύρια δολάρια το δημοσιονομικό έτος 2010, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, ανέφερε σε γραπτή απάντησή της στο Ρόιτερ η Βανέσα Μάρεϊ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ, είναι οι Lockheed Martin Corp, Boeing Co, Northrop Grumman Corp, General Dynamics Corp και Raytheon Co.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές όπλων το 2009 ήταν τα:

1. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7,9 δισ. δολάρια)

2. Αφγανιστάν (5,4 δισ. δολάρια)

3. Σαουδική Αραβία (3,3 δισ. δολάρια)

4. Ταϊβάν (3,2 δισ. δολάρια)

5. Αίγυπτος (2,1 δισ. δολάρια),

6. Ιράκ (1,6 δισ. δολάρια),

7. ΝΑΤΟ (924,5 εκατομμύρια δολάρια),

8. Αυστραλία (818,7 εκατομμύρια δολάρια)

9. Νότια Κορέα (716,6 εκατ. δολάρια).

Ο πέμπτος μεγαλύτερος αγοραστής οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο και πρώτος στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SΙΡRΙ) που παρουσιάζει τις αμυντικές δαπάνες του 2008. Στη «μικρή» Ελλάδα αναλογεί το 4% των παγκόσμιων αμυντικών προμηθειών, επίδοση που την φέρνει μπροστά από άλλες μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Αυστραλία.

Ο παραδοσιακός προμηθευτής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων,οι ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε, έμεινε πίσω στις παραγγελίες της περασμένης δεκαετίας. Όταν ξεκίνησε το μεγάλο «πάρτι» των εξοπλισμών μετά την κρίση στα Ίμια, οι αμερικανικές εταιρείες κέρδισαν διαδοχικά τα συμβόλαια των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, των μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook και αργότερα των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache Longbow. Στη συνέχεια όμως έμειναν εκτός νυμφώνος σε σημαντικούς διαγωνισμούς όπως αυτός του άρματος μάχης. Παρ’ όλα αυτά η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία είναι σχεδόν μόνιμη προμηθεύτρια μαχητικών αεροσκαφών, όπως καταδεικνύεται από τις δύο παραγγελίες F16 που έγιναν στο διάστημα αυτό. Συνολικά αγοράστηκαν 100 αεροσκάφη του τύπου (60 το 1999-2000 και άλλα 40 το 2005), ενώ αμερικανικής προέλευσης ήταν και όλα τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν.

πηγές άρθρου:

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=76283&cid=5

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=21&la=1&artid=73711&catid=13

Ο παραδοσιακός προμηθευτής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρθηκε, έμεινε πίσω στις παραγγελίες της περασμένης δεκαετίας. Όταν ξεκίνησε το μεγάλο «πάρτι» των εξοπλισμών μετά την κρίση στα Ίμια, οι αμερικανικές εταιρείες κέρδισαν διαδοχικά τα συμβόλαια των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, των μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook και αργότερα των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache Longbow. Στη συνέχεια όμως έμειναν εκτός νυμφώνος σε σημαντικούς διαγωνισμούς όπως αυτός του άρματος μάχης. Παρ’ όλα αυτά η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία είναι σχεδόν μόνιμη προμηθεύτρια μαχητικών αεροσκαφών, όπως καταδεικνύεται από τις δύο παραγγελίες F16 που έγιναν στο διάστημα αυτό. Συνολικά αγοράστηκαν 100 αεροσκάφη του τύπου (60 το 1999-2000 και άλλα 40 το 2005), ενώ αμερικανικής προέλευσης ήταν και όλα τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αυξήθηκαν οι πωλήσεις για τα όπλα αμερικανικής κατασκευής

  1. Έτσι είναι αυτά..
    Μας προσφέρουν μια δήθεν προστασία/συμμαχία, τους προσφέρουμε συμφωνίες/οπλοπαραγγελίες και τα ευρώ μας.. 8)

    *Καλησπέρα stardust30 μου..:)
    Τι κάνεις καλέ μου; Ελπίζω να είσαι καλά..
    Τα φιλιά μου

Τα σχόλια έχουν κλείσει.