Για να θυμόμαστε τί έγινε στην Κύπρο

Μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο «η Κύπρος δεν εάλω» όπου υπάρχουν τα απομνημονεύματα του Τούρκου στρατηγού Bedrettin Demirel, που ηγήθηκε της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Διαφαίνεται ξεκάθαρα η ανοργανωσιά των τουρκικών δυνάμεων που παρ’όλα αυτά νίκησαν λόγω της  «βοήθειας» της ελληνικής δικτατορίας.

Σαν αποτέλεσμα του πραξικοπήματος η Ε.Φ. ήταν κατανεμημένη σε όλο το νησί. Ιδιαίτερα στις περιοχές που κατοικούσαν Τούρκοι. Οι πιθανές περιοχές απόβασης εγκαταλείφθηκαν αδύνατες από τους Ε/Κ. Μεταξύ των Ε/Κ δυνάμεων υπήρχαν υποστηρικτές και μη υποστηρικτές του πραξικοπήματος. Η μεγαλύτερή μας ανησυχία ήταν η αποτυχία του πρώτου κύματος των αποβατικών μας δυνάμεων με επέμβαση των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων του εχθρού. Η Ε.Φ. δεν είχε δυνατή αεροπορία και ναυτικό. Όμως μπορούσε να ενισχυθεί από την Ελλάδα! Οι ελληνικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν έλθει στην Κύπρο από προηγουμένως. Παράλληλα, την απόβασή μας μπορούσε να εμποδίσει ο Ρωσικός και ο Αμερικανικός στόλος. Τίποτε από αυτά δεν έγινε.¨

..Ενώ στις πρώτες δυνάμεις μας που αποβιβάστηκαν στις 20 Ιουλίου, δεν είχαμε δει ακόμα τα εχθρικά αεροπλάνα..

….Οι από αέρα και θάλασσα αποβατικές μονάδες δεν μπόρεσαν να ενωθούν μέχρι τις 22 Ιουλίου. Υπήρχαν πυρομαχικά και τρόφιμα για δύο μέρες!

…Όμως οι μονάδες του πεζικού μας δεν προχώρησαν πέρα από 300 μέτρα ανατολικά από το σημείο της απόβασης. Στις 20 και 21 Ιουλίου , μερικές μονάδες απομακρύνθηκαν 500 μέτρα από την ακτή. Ακολούθως αυτοί, λόγω των δασικών πυρκαγιών εγκατέλειψαν τα σακίδιά τους και ήλθαν και μαζεύτηκαν στο σημείο της απόβασης.

…Επειδή ο μονάδες μας μέχρι τη στιγμή εκείνη ήταν στερημένες από υποστήριξη βαρέων όπλων, ο εχθρός επωφελήθηκε από αυτό και υποχρέωσε την ΤΟΥΡΔΥΚ σε οπισθοχώρηση και με επιθέσεις που έκαμε από ανατολάς και δυσμάς είχε κόψει αρκετές φορές από 3 σημεία το δρόμο Λευκωσίας, Κιόνελι και Daphagaz. Μια φορά μάλιστα τα εχθρικά άρματα, πλησίασαν πάρα πολύ κοντά στις μονάδες μας, αργότερα από άγνωστη αιτία αποτραβήχτηκαν!

…Οι Ε/Κ ήταν χωρισμένοι σε αριστερούς και δεξιούς και δεν υπήρχε κατανόηση και εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Ο καθένας ακολουθούσε το δικό του δρόμο.

Επεξήγηση όρων:

Ε/Κ = ελληνοκύπριοι

Ε.Φ.=εθνοφυλακή