
Από τον διάλογο Αλέξανδρου και Διογένη που έγραψε ο Δίων Χρυσόστομος:
«Και ποιός εχθρός μου θ’απομείνει αν αιχμαλωτίσω αυτούς που είπα;» , ρωτάει ο Αλέξανδρος τον Διογένη.
«Ο πιο δύσκολος εχθρός σου δεν μιλά περσικά ή μηδικά όπως μιλάει, φαντάζομαι ο Δαρείος αλλά μακεδονικά και ελληνικά»
Ο Αλέξανδρος ταράχθηκε τότε και ανησύχησε μήπως ήξερε ο Διογένης κάποιον στην Μακεδονία ή στην Ελλάδα που να ετοιμάζεται να πολεμήσει εναντίον του και ρώτησε: «Ποιός είναι αυτός ο εχθρός μου στην Ελλάδα ή στη Μακεδονία;»
«Δεν ξέρεις εσύ που νομίζεις πως ξέρεις περισσότερα απ’τον καθένα;»
«Λοιπόν, δεν θα μου τον αποκαλύψεις; Κρυφό θα τον κρατήσεις; »
«Εδώ και ώρα προσπαθώ να σου το πω αλλά δε θες να ακούσεις: εσύ είσαι ο πιο άσπονδος εχθρός και αντίπαλος του εαυτού σου, όσο παραμένεις κακός και ανόητος. Κι αυτός είναι ο άνθρωπος που αγνοείς περισσότερο από κάθε άλλον. Γιατί κανένας ανόητος και κακός δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Διαφορετικά, δεν θα όριζε ο Απόλλωνας ως πρώτο καθήκον το Γνώθι σ’αυτόν, θεωρώντας ότι είναι το πιο δύσκολο για τον καθένα. Μήπως δεν συμφωνείς ότι η αφροσύνη είναι η μεγαλύτερη και σοβαρότερη απ’όλες τις αρρώστιες και καταστροφική για όσους την έχουν και δεν θεωρείς τον άφρονα άνθρωπο αυτοκαταστροφικό; Ή δεν παραδέχεσαι πως εκείνος που βλάπτει έναν άνθρωπο και του προξενεί ένα σωρό κακά, δεν μπορεί παρά να είναι και ο πιο μεγάλος εχθρός και αντίπαλός του; Γι’αυτά πήδα και θύμωνε όσο θες, και πες πως είμαι ο χειρότερος βρωμιάρης και βρίζε με σ’όλο τον κόσμο, κι αν σου’ρθει, κάρφωσέ με με το δόρυ. Γιατί είμαι ο μόνος άνθρωπος απ’ τον οποίο μπορείς να ακούσεις την αλήθεια και δεν θα τη μάθεις από κανέναν άλλο. Γιατί όλοι είναι χειρότεροι και δουλικότεροι από μένα.»
_________________________________________________________________
πηγή: Δίων χρυσόστομος οι τελευταίοι έλληνες εθνικοί, εκδόσεις θύραθεν
Αγαπητέ Stardust,
σου οφείλω μια απάντηση…
Το Μουσείο μου φαίνεται αλαζονικό, ναρκισσιστικό, χωρίς όμως να έχει ένα χαρακτήρα, μια τσαχπινιά. Δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Δε συνάδει με το πνεύμα του Παρθενώνα, συνάδει με τις επιταγές μιας αυτοαναφορικής αρχιτεκτονικής μόδας. Αγνοεί τις ευαισθησίες των Κλασσικών, ανάγει τα εκθέματα σε εικόνες σα νά τανε διαφημίσεις. Οι μετώπες, π.χ. φτιάχτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να τις αντιλαμβάνεται κανείς τοποθετημένες σε συγκεκριμένο ύψος, κάτι που εδώ ξεχνιέται.
Και πολλά άλλα. Ως αρχιτέκτονας, διαφωνώ έντονα με πολλά θέματα της σύγχρονης αλαζονικής αρχιτεκτονικής. Κάθε επαγγελματικός κύκλος, κάθε κλίκα εγκλωβίζεται στον εαυτό της και αυτό το σιχαίνομαι.
Τέλος πάντων. Δε θεωρώ ότι είμαι απλά αντιδραστικός – απλά, είμαι σκεπτόμενος κ δε δέχομαι τις μαλακίες που μου σερβίρουν άκριτα.
μαζί σου απλά διαφώνησα στη σύγκριση με τα υπόλοιπα.΄
Είχες δίκιο όμως σε αυτό που είπες, ότι «δεν μπορεί να γίνει σύμβολο». Πολύ καλή παρατήρηση.
άντε, την καλημέρα μου.
όσο για τον αλέξανδρο…
άλλη φορά!
…σκότωσε τον επίσης μέθυσο πατέρα του, ένα σωρό στρατηγούς (Άτταλο, Κλείτο, Παρμενίωνα, Φιλώτα), τον επιστήμονα Καλλισθένη και αμέτρητους απλούς ανθρώπους, απαιτούσε προσκύνηση αντί για μόρφωση των ασιατών, με τους ομοίους του θέρισαν τον ανθό των Ελλήνων και παρέδωσαν τη ρημαγμένη από τους ίδιους Ελλάδα στους διαδόχους τους ρωμαίους γενοκτόνους…
Παράδειγμα του σε τι βαρβαρότητα γκρέμισαν τον κατασυκοφαντημένο Χρυσό αιώνα, και ακόμα δεν μπορεί να συνέρθει η ανθρωπότητα:
Υπατία: http://www.youtube.com/watch?v=dV8HPg6fT30
Να υποθέσω ότι το «Αλέξανδρος» διατηρείται μόνο και μόνο για να συννενοούμαστε;;
Συμφωνώ κατά τ’άλλα!