Το ασχημότερο μουσείο της Ευρώπης τώρα στην Αθήνα

Απολαύστε μερικά μόνο από τα μουσεία-κοσμήματα όλης της Ευρώπης

National Art Museum - Barcelona
National Art Museum - Barcelona
Royal Museum of Central Africa, Belgium
Royal Museum of Central Africa, Belgium
British Museum, London, England
British Museum, London, England
National Museum, Prague
National Museum, Prague
Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria.
Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria.
Oceanographic museum and aquarium, Monaco,France
Oceanographic museum and aquarium, Monaco,France
Museum of fine arts, Budapest, Hungary
Museum of fine arts, Budapest, Hungary
Natural History Museum, London, England
Natural History Museum, London, England

..και τέλος το ασχημότερο μουσείο όλης της Ευρώπης… κυρίες και κύριοι..

Αρχιτέκτονες ήταν ο ελβετός Μπερνάρ Τσουμί και ο Ελληνας συνεργάτης Μιχάλης Φωτιάδης. Τα συγχαρητήρια μου για το έκτρωμα!

39 σκέψεις σχετικά με το “Το ασχημότερο μουσείο της Ευρώπης τώρα στην Αθήνα

  1. @ Termitis, ούτε εγώ έχω κόμπλεξ. Απλά είναι θέμα αισθητικής. Από εκεί και πέρα δεκτή η γνώμη σου.
    την καλημέρα μου.

  2. Εμείς φίλε μου καλέ, δεν έχουμε κόμπλεξ, να θέλουμε να αναπαραστήσουμε την αρχαία Ελλάδα. Την έχουμε την Ελλάδα. Έχουμε την Ακρόπολη, έχουμε την Ακαδημία, έχουμε το ναό του Ποσειδώνα, έχουμε, έχουμε έχουμε. Δικαιούμαστε λοιπόν να δημιουργούμε και σύγχρονα κτίρια, όπως το στολίδι αυτό που λέγεται μουσείο της Ακρόπολης. Γιατί δεν έχουμε κόμπλεξ. Αν το επισκεφτείς και από κοντά, ίσως να αλλάξεις γνώμη. Λυπάμαι πάντως που μόνοι μας προσπαθούμε να φάμε τις σάρκες μας. Ναι, θα έχουμε και σύγχρονα κτίρια. Γιατί τα αξίζουμε. Καλημέρα

  3. Εμένα πάντως δε μ’ αρέσει καθόλου το νέο μουσείο. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, και η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα δεν τρώγεται, κατά την άποψή μου.

    Δεν είπε κανείς να είναι κλασικό, να είναι ωραίο είπαμε. Και τα άλλα μουσεία ήταν μοντέρνα όταν χτίστηκαν, αλλά ήταν ωραία κι εξακολουθούν να είναι ωραία. Και το Γκούγκενχαϊμ ωραίο ήταν και είναι, και το κέντρο Πομπιντού, κι έν σωρό άλλα που είναι ωραία χωρίς να είναι κλασικά.

    Τούτο εδώ θυμίζει το Μέγαρο Μουσικής – άλλο εξάμβλωμα – που ένας φίλος μου το λέει «υπουργείο Μουσικής».

    Πολλά τα είπα. Η Ασυγχώρητη με μια φράση τα είπε όλα. Αν δεν ξέραμε ότι είναι μουσείο, θα το περνούσαμε για το ΙΚΑ Αγρινίου.

  4. Το ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΟ ‘ΜΥΣΤΙΚΟ’ ΚΑΙ του Παρθενώνα είναι το ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
    Μικρή αφιέρωση στους κατασυκοφαντημένους ΑΠΛΟΥΣ δημοκρατικούς των Χρυσών Αιώνων, που γενοκτονήθηκαν ακριβώς επειδή διέδιδαν σε όλη τη Μεσόγειο, Εύξεινο, Μ. Ανατολή τη διαδικασία ανάδειξης των διαφόρων εντολοδόχων με ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που όσο ΔΕΝ υπήρχαν κ-ώμματα, δεν του είχαν δώσει ιδιαίτερο όνομα), στον 5ο αιώνα ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ 6 ΦΟΡΕΣ δούλους=υπαλλήλους των πλουσίων (Αριστοτέλη Αθηναίων Πολιτεία) και το επεχείρησαν ΚΑΙ για τις γυναίκες, αλλά οι πολυδιαφημισμένοι μισάνθρωποι ολιγαρχικοί απείλησαν διχασμό δικάζοντας την Ασπασία… Άλλωστε οι ολιγαρχικοί τού Κρέοντα ήταν αυτοί που είχαν διώξει τις γυναίκες από τις συνελεύσεις μόλις υπερψηφίστηκε η πρότασή τους να πάρει το όνομα Αθήνες η ομοσπονδία ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ των χωριών τής Αττικής (Αριστοτέλη Πολιτικά, πόλη=ομοσπονδία χωριών αυτάρκειας, χωρίς υπερπληθυσμιακές βαβυλώνες).
    (Πόσοι έμαθαν ποτέ από οπαδούς τού αρχιδιεφθαρμένου παράσιτου σκιάχτρου ότι ο μαθητής του Πλάτωνας, όταν ωρίμασε και αποδοκίμασε τα στυγερά εγκλήματα των κανίβαλων συμμαθητών του στην 7η Επιστολή, πρότεινε στους Μεγαλοπολίτες να πολιτογραφήσουν τις γυναίκες, αφού οι δημοκρατικοί ΠΑΝΤΑ τις συμβουλεύονταν, τις τιμούσαν με ξεχωριστές γιορτές και ως μητέρες ΘΑΡΡΑΛΕΩΝ παιδιών, χωρίς περιτομές, κλειτοριδεκτομές και μπούργκες;
    Πότε ακούσατε συζήτηση όπου να διαφοροποιούνται οι δίκες που έκαναν οι ολιγαρχικοί κατά δημοκρατικών-Θεμιστοκλή, Πρωταγόρα- όταν ΕΛΕΙΠΕ η πλειοψηφία τους σε περιπολίες με το στόλο, από εκείνες όπου δικάζονταν συνήθως για προδοσίες ολιγαρχικοί από ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Δήμο;). Αυτός ο μοναδικός Δήμος, ωστόσο, όσο μπορούσε άφηνε μισάνθρωπους σαν τον Αριστοφάνη να τον βρίζουν, μήπως με την έκθεση της κατάντιας τους μερικοί συνέρθουν, όπως κάποτε συνέβαινε).
    Με τέτοιες συμφιλιωτικές αντιλήψεις, αντίθετες με τη μοχθηρία Μυκηναίων και Πελλαίων, χτίστηκαν ο Παρθενώνας και ΔΕΚΑΔΕΣ παρόμοια ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΑΡΡΟΥΣ σε όλη τη Μεσόγειο, με ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των κατά τόπους εκκλησιών-συνελεύσεων, όχι αμέσως μετά από τους θριάμβους σε Σαλαμίνα, Ιμέρα, Πλαταιές, Μυκάλη, Ευρυμέδοντα, Κύπρο, αλλά αργότερα, όταν είδαν την εξαγορά ορισμένων κλικών με δαρεικούς, ώστε να ανοίξουν κερκόπορτες στους σατράπες σε Μικρασία και στους Καρχηδόνιους αρχομανείς στη Σικελία…
    Αντίθετα, οι Παρθενώνες χτίστηκαν με συμφιλιωτικές παραστάσεις ιωνοδωρικών στοιχείων, γιατί οι δημοκρατικοί, πλούσιοι και φτωχοί, δε διέκριναν τους ανθρώπους παρά από το αν θέλουν να μη φοβούνται ή αν είναι εθισμένοι στο φόβο και θέλουν να τον επιβάλουν με την επιθετικότητά τους παντού=βάρβαροι, ελληνόφωνοι και μη.
    Είναι ακριβώς αυτό το συμφιλιωτικό ψηφοδέλτιο που ξαναπρότεινε ο Ρήγας για τη συναδέλφωση των Βαλκανίων και ολόκληρης της ανθρωπότητας (Νέα Πολιτική Διοίκηση, άρθρο 12), το υιοθέτησαν τα ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΑ 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα και ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ σύλλογοι, ενώ το πολεμούν με απύθμενο μίσος οι ανανούριστοι εγωμανείς, πολιτικάντηδες και μη, μην μπορώντας να καταλάβουν αυτό που οι περισσότεροι κάτοικοι της Μεσογείου και του Ευξείνου χαίρονταν στους Χρυσούς Αιώνες, ανάμεσα στους ασύλληπτους αγώνες άμυνας κατά των εντόπιων και μη βαρβάρων: περισσότερη διαφάνεια = περισσότερο θάρρος = περισσότερη ασφάλεια και αισιόδοξη ζωή με γελαστά, άφοβα παιδιά!
    Άμποτε οι έντιμοι πολιτικοί να ενωθούν σε ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο!
    http://apps.facebook.com/causes/61685
    http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html
    http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm
    http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html

  5. Τελευταίο ποστ από μένα. Ευχαριστώ για την φιλοξενία. Η απόψεις μου μαζί με άλλων στο τελευταίο ποστ του Εγχοιρίδιου «Το Μουσείο της Ακροπόλεως – τι γράφουν οι Bloggers» http://egxoiridio.wordpress.com/2009/06/24/museum/ με αναφορές σε διάφορα blogs και αναρτήσεις.
    Καλή συνέχεια,
    Εγχοιρίδιο

  6. Κάρολε θες να ξεκολλήσεις λίγο; Σοβαρά νομίζω πως έχεις ένα θέμα με την Αγγλία και θολώνεις στην κουβέντα.. Πάμε λοιπόν σιγά σιγά σε απλά και κατανοητά βήματα:

    1ον, δεν υποστηρίζω πως όλα στην Αγγλία είναι ρόδινα. Την έχω δει από κοντά και ξέρω τα στραβά της και είναι πολλά. Βέβαια δεν ξέρω κανέναν άγγλο που να τον έχουν μαχαιρώσει ποτέ κι έχω άπειρους άγγλους φίλους αλλά τέλος πάντων, προβλήματα πάντως έχουν πολλά. Όπως έχουν και πολλά καλά.

    2ον, δεν υποστηρίζω πως όλα στην Ελλάδα είναι σκατά, έχουμε κι εμείς τα καλά μας και τα κακά μας. Τα πολύ καλά μας και τα πολύ καλά μας. Άλλωστε επέλεξα να γυρίσω στην Ελλάδα τελικά, ζυγίζοντας αυτά τα καλά και τα κακά, αυτό κάτι μας λέει νομίζω.

    Αλλά δεν μπορώ τους φανατισμούς, δεν μπορώ να ακούω έλληνες να υμνούν την ελλάδα χωρίς όριο και να θάβουν τους ξένους χωρίς όριο. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε εμείς ούτε αυτοί.

    Έχεις κολλήσει σε ένα σημείο και καταλαβαίνεις ό,τι θες να καταλάβεις μου φαίνεται κι απαντάς επιλεκτικά, κι εγώ έχω βαρεθεί τέτοιου είδους «διαλόγους» στα μπλογκς.

    Για να τελειώνουμε, ωραία εσένα δεν σ’άρεσε το Βρετανικό Μουσείο, εμένα μ’άρεσε, τι να κάνουμε τώρα; Θες ντε και καλά να με πείσεις πως έχεις δίκιο; Με τον τρόπο που προσπαθείς δεν παίζει, οπότε άστο καλύτερα.

    Επί του θέματος, ο Stardust σχολίασε το εξωτερικό του μουσείου της Ακρόπολης σε σχέση με κάποια άλλα μουσεία (ΜΕ 8!!!) κι εσύ πήγες και κόλλησες στο ΒΜ!! Να με συγχωρέσεις αν κάνω λάθος αλλά μου έδωσες την εντύπωση του κλασσικού ελληνάρα που παρεξηγήθηκε γιατί είπαν κάτι αρνητικό για την χώρα του και προσπαθεί με κάθε τρόπο να θάψει μια άλλη χώρα για να ανεβάσει την Ελλάδα. Επίσης σόρυ αλλά επειδή το συνάντησα σε γελοίο βαθμό αυτό στους έλληνες της αγγλίας έχω μια αλλεργία στο θέμα και γι’αυτό και τόσα σχόλια.

    Πάντως κατά την γνώμη μου τα σχόλια σ’ένα άρθρο πρέπει να γίνονται επί του θέματος του άρθρου κι όχι για να εκφράσει τα κολλήματά του ο καθένας. Και αν μπεις στον κόπο να διαβάσεις το 1ο σχόλιό μου χωρίς παρωπίδες θα δεις πως για το μουσείο της ακρόπολης μάλλον δεν διαφωνούμε (εκτός κι αν σ’αρέσει να διαφωνείς συνεχώς και στα πάντα)

    Α και ναι φυσικά και θα σε αμφισβητήσω!! Όταν πήγα στο ΒΜ, μισός όροφος είχε ελληνικά εκθέματα. Πάρα πολλά βέβαια, δεν το αρνούμαι, αλλά ας μην υπερβάλουμε, δεν παύει να ήταν μισός όροφος (ενώ πχ υπήρχε 1 ολόκληρος όροφος για κίνα). Εκτός κι αν τα άλλαξαν τώρα…

    Όσον αφορά το οικονομικό πάντως μπορεί να έχεις και δίκιο, αλλά προτιμώ να είμαι ρομαντική, όπως είπες κι εσύ, και να μην μετράω τον πολιτισμό σε ευρώ. Ο μόνος λόγος που μπορεί να ζητούσα τα μάρμαρα πίσω είναι για να είναι ολοκληρωμένος ο Παρθενώνας που έχει ένα νόημα για μένα, και σίγουρα το νόημα αυτό δεν είναι να βγάλω φράγκα από τους τουρίστες που θα τον επισκεφτούν…

  7. Archτεκτων

    Δεν έχω ιδέα από αρχιτεκτονική :p

    Όμως νομίζω πως μπορώ να έχω άποψη όσον αφορά το αν μ’αρέσει κάτι ή όχι. Το μουσείο της Ακρόπολης ναι μεν δεν μ’αρέσει σαν κτίριο αλλά δεν το κατακρίνω κιόλας, δεν έχω απαίτηση να φτιάχνουν τα πάντα όπως μου αρέσουν (όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο). Νομίζω πως καταλαβαίνω τι εννοείς, είναι λογικό σε κάθε τομέα να μην θέλει να είναι κανείς κολλημένος στο παρελθόν, απλά άντε να εμπνέεται, γιατί αλλιώς δεν θα δημιουργηθεί ποτέ τίποτα πρωτότυπο και καινούριο. Σωστό δεν λέω, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν κάποιοι να συνεχίσουν να θαυμάζουν τις κλασσικές γραμμές, ε;

  8. Αγαπητέ stardust30,
    Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχει οτιδήποτε κοινό μεταξύ Σκωτσέζων, Ιρλανδών και Άγγλων; Αν παρατήρησες ποτέ δεν μίλησα για Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα μιλάω για Αγγλία. Οι Σκωτσέζοι είναι ίσως ο πιο περήφανος λαός που έχω συναντήσει. Και όπως είπα στην προηγούμενη ανάρτηση τα Μουσεία και τα κάστρα τις Σκωτίας μιλάνε από μόνα τους. Σε αυτό με τις αποικίες θα συμφωνήσω απόλυτα…αυτό το δεν μπορούμε να το διεκδικήσουμε με νόμιμα μέσα δεν το καταλαβαίνω. Ας υποθέσουμε ότι τα γνωστά μιάσματα σπάνε πάλι το πολυτεχνείο και το καταλαμβάνουν. Οι καταληψίες πουλάνε σε τρίτους όλο τον εξοπλισμό του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο μετά δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κλεμμένα;

    Αγαπητή Ιοκάστη,
    Το ΒΜ έχει τα μάρμαρα και όχι μόνο, βασικά το μισό μουσείο Ελληνικά είναι (πριν με αμφισβητίσεις δες τον κατάλογο του μουσείου http://egxoiridio.wordpress.com/2009/06/18/parthenon-british-museum/) ζητάμε (βλακωδώς κατά την άποψή μου) μόνο τα άμεσα σχετιζόμενα με την ακρόπολη για να γεμίσουμε το δικό μας μουσείο. Είναι ένα μουσείο καινούργιο με ότι τελευταίο υπάρχει στο τομέα της τεχνολογίας, δεν έχουμε υγρασία και φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα εκθέματα. Ένα μουσείο καινούργιο όσο χάλια και να είναι δεν μπορεί να είναι πιο χάλια από ένα μουσείο που είναι αρκετών χρόνων όπως το ΒΜ.
    Τώρα σχετικά με την σκατά στα πεζοδρόμια της Αθήνας. Εδώ μαζί σου..στο Λονδίνο όσο έμεινα δεν είδα ποτέ σκατά στους δρόμους. Τι λες να φταίει ότι τόσα χρόνια δεν είδα ούτε μια γάτα ή ότι είναι τόσοι οι άστεγοι που δεν μένει χώρος για τα ζώα; Και μιας και άνοιξε το θέμα Λονδίνο και προβλήματα πόλεων ας το συνεχίσουμε..πόσες φορές σε έχουν μαχαιρώσει στην Ελλάδα για 1-5 Ευρώ; Δεν γνωρίζω ούτε έναν Άγγλο που να μην τον έχουν μαχαιρώσει τουλάχιστον μία φορά. Πόσες ΑΝΗΛΙΚΕΣ κοπέλες σε πλησιάζουν στην Αθήνα μέρα μεσημέρι για αγοραίο έρωτα; Τι ποσοστό 18χρονων έχει κάνει τουλάχιστον 1 έκτρωση; Πόσους έχεις δει να τρώνε ότι βρίσκουν στο δρόμο στην Αθήνα; Σε πιο περιοχή της Αθήνας έχει Fastfood που μεταξύ των πελατών και του προσωπικού έχει τζάμι όπως οι τράπεζες και σου δίνουν το φαι με συρταράκι; Και έμενα σε πολύ καλή περιοχή. Δεν μιλάω για συνοικίες μαύρων, Σόχο, Ισλιγκτον κτλ κτλ..

  9. @stardust30

    Συμφωνώ με όσα γράφεις αλλά όπως πάντα έχω μία αμφιβολία για το πως σκέφτεσαι ούτως ώστε να αποδείξεις το μη ένδοξο παρελθόν του»Νεοέλληνα»!! Ανεξάρτητα του τι υπάρχει στο παρελθόν έχουμε κάποια κληρονομιά και αυτή είναι η γλώσσα μας(άρα και τα αντικείμενα που την περιέχουν, διότι προς δόξα της λέξεως Μαλάκας από την εποχή του Περικλή έως σήμερα(έντονα) εκφράζεται οπότε ασυνέχεια της γλώσσας δεν υπάρχει ).

    έγραψες:
    «Προφανώς τα αντικείμενα που ανήκουν στους πολιτισμούς των Κελτών, των Σκωτσέζων, των Ιρλανδών, των Ρωμαίων και όλων των άλλων λαών που έζησαν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ηνωμένο Βασίλειο σε αφήνουν αδιάφορο.»

    Τα αντικείμενα που βρίσκονται στην Αμερική από ινδιάνους γιατί διαχωρίζονται και δεν ανήκουν έστω και θεωρητικά στον αμερικανικό πολιτισμό;;;;;;;;;;;;;;;

    Φίλε, υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ: Τα αντικείμενα ηθικά και όχι νομικά ανήκουν στην Ελλάδα, κι αν οι Άγγλοι δεν έβγαζαν χρήμα από αυτό, θα μας τα είχαν δώσει εδώ και καιρό!

    Ας το αντιστρέψω: Τι θα λέγαμε σε περίπτωση που η Ελλάδα κρατούσε αντικείμενα ξένης χώρας και δεν τα επέστρεφε;;;;

    Νομίζω ότι εκεί η θεώρηση σου θα ήταν διαφορετική.

    Ας σταματήσουμε να ικανοποιούμε τα κυρίαρχα ρεύματα της ελληνικής κουλτούρας. Καιρός είναι πια!! εθνικόφρονες και μεταμοντερνιστές=ο

  10. Τώρα είναι σειρά μου να μην καταλαβαίνω… Συγνώμη εμείς που βρήκαμε χρήματα (σαν κράτος) και χτίσαμε τα μουσεία μας; Θα τους κάνουμε παρατήρηση για το πώς έχτισαν τα ντουβάρια τους τώρα; Έλεος;

    Δεν θυμάμαι να πλήρωσα τίποτα σε κανένα από τα μεγάλα μουσεία του Λονδίνου, μόνο σε κάτι μικρούτσικα πλήρωνα (γενικά στην Μ. Βρετανία) και πάλι πολύ μικρά ποσά. Τώρα αν εννοείς για τον γενικότερο τουρισμό της πόλης, εντάξει δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο κύριος λόγος για να πάει κανείς στο Λονδίνο είναι ένα και μόνο μουσείο!!

    Η πόλη, εκτός όλων των άλλων, είναι γεμάτη μουσεία, εσύ γιατί έχεις κολλήσει σ’αυτό το συγκεκριμένο; Και γιατί τέτοια κάψα με τους άγγλους; Σε όσα μουσεία πήγα στην Ευρώπη από όοοσο θυμάμαι υπάρχουν και εκθέματα που ανήκουν σε άλλες χώρες, λες να πατήσουμε καμιά μήνυση παντού; Ή τα έχουμε μόνο με το Βρετανικό επειδή έχει τα μάρμαρα του Παρθενώνα;

    Και τέλος πάντων, χαλάρωσε λιγάκι, δεν ήταν σκοπός μου να κάνω τον δικηγόρο του Βρετανικού Μουσείου, αλλά μου φάνηκε στο σχόλιό σου πως απαξίωνες το μουσείο για να εξυψώσεις της ελλάδας (κάτι που ομολογουμένως έχω συναντήσει πολύ συχνά σε έλληνες του εξωτερικού) και πάνω σ’αυτό σχολίασα.

    Και ναι, σίγουρα το μουσείο του Εδινβούργου είναι πολύ όμορφο, αλλά δεν θυμάμαι αν όλα τα εκθέματα ήταν Σκωτζέζικα ή «κλεμμένα», εεε, δεν κρατούσα τέτοιου είδους σημειώσεις…

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτόν τον τρόπο σκέψης. Κι αυτό που λες για το μουσείο φυσικής ιστορίας, τι εννοείς δεν είναι στοιχείο πολιτισμού; Τι κόλλημα είναι αυτό; Και τα σκατά στους δρόμους της Αθήνας δεν είναι στοιχείο πολιτισμού, γι’αυτά έχεις να πεις κάτι;

    Και τέλος πάντων επειδή δεν έχουν την αρχαία ιστορία που έχουμε εμείς τι πάει να πει; Ότι είναι άχρηστοι; Το τι έκαναν από κάποιο σημείο και μετά δηλαδή δεν έχει σημασία καμία; Εμείς τι κάναμε όταν στην Ευρώπη άρχισε να γεννιέται η επιστήμη ξανά μετά την μαυρίλα του μεσαίωνα; Γλύφαμε τα πόδια της εκκλησίας, άντε μην αρχίσω τώρα βραδιάτικα (ε ναι κάτι πιο βαρύ μου ήρθε στο μυαλό)…

    Μην το πάρεις προσωπικά, σου ξαναλέω, δεν έχω καμία κάψα για το Βρετανικό Μουσείο, αλλά δεν μπορώ να ακούω πια τους Έλληνες να την βρίσκουν μονίμως με τον γαμάτο πολιτισμό της ελλάδας – που τον θυμούνται μόνο όταν θέλουν να καυχηθούν κι ανάθεμα αν ανοίγουν κανένα βιβλίο να ξεστραβωθούν που και που – και να θάβουν συνέχεια τους Άγγλους και όλους τους άλλους. Είπαμε όχι ξενομανία αλλά και η ελληνομανία σε συνδυασμό με την ξενοφοβία έχει καταντήσει αηδία.

  11. @ Κάρολε,
    Προφανώς τα αντικείμενα που ανήκουν στους πολιτισμούς των Κελτών, των Σκωτσέζων, των Ιρλανδών, των Ρωμαίων και όλων των άλλων λαών που έζησαν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ηνωμένο Βασίλειο σε αφήνουν αδιάφορο. Όπως και τα υπέροχα κάστρα που βρίσκονται διάσπαρτα.
    Εγώ πάλι τα βρίσκω άκρως ενδιαφέροντα και καλό θα ήταν να διαβάσεις και λίγη κέλτικη μυθολογία.
    Οι Άγγλοι βρήκαν χρήματα γιατί ήταν αποικιοκράτες όπως ήταν αποικιοκράτες και πολύ αρχαίοι Έλληνες.
    Όσο για τα αντικείμενα που δεν ανήκουν στο βρεταννικό (και σε οποιοδήποτε άλλο μουσείο) καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε με νόμιμα μέσα οπότε η συζήτηση καταντάει γραφική. Ναι είναι κλεμμένα μεν αλλά όχι δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω. Και το να υποτιμάς τους «ξένους» πολιτισμούς επειδή εσύ είσαι «ένδοξος απόγονος ένδοξων προγόνων» είναι κομματάκι αστείο.
    Όσο για τα εκθέματα που ζητάς βάλε στο google «british museum celtic» και θα δεις άπειρες φωτογραφίες από «αγγλική» τέχνη.

  12. Νομίζω πως όλοι σας έχετε να πείτε κάτι. Στο θέμα της αρχιτεκτονικής είμαι ευχαριστημένος, όχι τόσο με την τεχνοτροπία του, αν και θα προτιμούσα να το δω και από μέσα πρώτα, αλλά με την απόφαση των ρωμιών να στεγάσουν επιτέλους αυτά που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν φαινόταν να τους αποδίδουν και μεγάλη αξία!
    Η ουσία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την εμφάνιση.
    Δείτε το και διαχρονικά και θα καταλάβετε τι εννοώ: Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

  13. Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω «Βασικά όταν πήγα χάρηκα που μπόρεσα να δω κάποια πράγματα που μπορεί και να μην έβλεπα ποτέ, γιατί παίζει και να μην καταφέρω να γυρίσω όλο τον κόσμο πριν πεθάνω. Γενικά για μένα είναι ωραίο ένα μουσείο να παρουσιάζει όση περισσότερη ιστορία μπορεί, τώρα φυσική ιστορία θα είναι (αλήθεια το μουσείο φυσικής ιστορίας πως σου φαίνεται στο λονδίνο;), παγκόσμια θα είναι, δική τους θα είναι, δεν θα τους διαμαρτυρηθώ πάντως». Ας το δούμε εντελώς ψυχρά, δεν είναι θέμα ρομαντισμού..είναι οικονομικό το θέμα..το Βρετανικό μουσείο είναι φιλέτο..δεν συζητάμε για Μουσείο, συζητάμε για επιχείρηση…Ας βγούνε οι Άγγλοι και να δώσουν όλα τα έσοδα από το Βρετανικό στους λαούς που ανήκουν τα εκθέματα (αναδρομικά) αφού απλά είναι φιλότεχνοι.
    Και ναι εγώ θα διαμαρτυρηθώ, συγχωροχάρτι δεν δίνω σε κανέναν, εκμεταλεύονται των πολιτισμό άλλων λαών για να πλουτίζουν και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε..Και αν τα εκθέματα ανήκουν σε όλους ας τα στείλουν όλα στην Ελλάδα λοιπόν και να έρχονται οι τουρίστες να τα βλέπουν εδώ…
    Σχετικά με το σχόλιο «τα περισσότερα ευρωπαϊκά μουσεία θα έμεναν μισά!!» πάλι θα διαφωνήσω. Υπάρχουν χώρες που έχουν αυτοσεβασμό. Προκαλώ οποιονδήποτε να επισκεφτεί το μουσείο του Εδιμβούργου που είναι πολύ πιο λιτό εννοείται αλλά χαίρεστε να πηγαίνεις και να μου πει αν υπάρχει κάτι κλεμμένο. Άνθρωποι περήφανοι που δεν εκμεταλεύονται τρίτους λαούς για να κερδοσκοπήσουν.
    Ας πάμε στο μουσείο φυσικής ιστορίας που μαζί με το μουσείο τεχνολογίας μπορώ να πω ότι είναι τα πιο αξιόλογα του Λονδίνου. Το μουσείο κτιριακά είναι πολύ καλό και έχει αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα (πάλι τα περισσότερα δεν βρέθηκαν στην Αγγλία) αλλά σίγουρα αξίζει την επίσκεψη (ελπίζω κάποια στιγμή να καθαρίσουν και την πλέον..γκρι φάλαινα) σε κάθε περίπτωση όμως το ότι εδώ ζούμε κάποτε ο δεινόσαυρος Κικίτσα δεν είναι στοιχείο πολιτισμού εκτός και αν τους υιοθέτησαν (ίσως δημιούργησαν) και τους δεινόσαυρους.
    Τελειώνοντας θέτω πάλι 2 ερωτήματα:1ον Υπάρχει κάποιο αξιόλογο Αγγλικό έκθεμα στο Βρεταννικό (καλά για το εξωτερικό του Βρεταννικού δεν έχω μιλήσει..αυθεντικός Αγγλικός κίονας..συναντάτε σε όλα τα γνήσια Αγγλικά σπίτια); 2ον Που βρήκαν οι Άγγλοι τα χρήματα για να φτιάξουν αυτά τα μουσεία (καλό είναι να σκεφτόμαστε…το μουσείο δεν έγινε από μόνο του..);

  14. @Carolos Key

    Η άποψη μου για το μουσείο της Αθήνας είναι θα έλεγα θετική.
    Διαφωνώ με τον συγγραφέα του εν λόγω κειμένου ο οποίος είναι από αυτούς που χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη «Νεοέλληνας» ως συνήθως προκατειλημμένος αν και οι απόψεις του καθενός είναι τελείως υποκειμενικές και δεν του αφαιρώ το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι είναι ένα έκτρωμα!

    Όμως το λάθος σου αγαπητέ φίλε είναι ότι κατονομάζεις τους Βρετανούς απολίτιστους ενώ τους Έλληνες προοδευτικούς-πολιτισμένους(;;)

    Δεν είμεθα πλέον στο παρελθόν οι καιροί έχουν αλλάξει και οι Βρετανοί είναι όντως πλέον ένας πολιτισμένος λαός, με τα αρνητικά του όπως όλοι οι λαοί.
    Αντίθετα, αν και εμείς ως χώρα δεν είμαστε απολίτιστοι όπως κάποιοι υπερβολικοί τονίζουν αλλά δεν φθάσαμε ακόμα στο επίπεδο τους, χρειαζόμαστε παιδεία, ενώ μας διακρίνει και μία συλλογική ανωριμότητα!

    Ξεκαθαρίζω ότι ως φοιτητής τα μουσεία δεν τα συμπαθώ και ιδιαίτερα αν και θα έπρεπε, το ομολογώ όμως. Δεν γνωρίζω από αυτά.

    Από αυτά που δύναμαι να καταλάβω πάντως στην Ελλάδα κυριαρχούν οι 2 τάσεις-ρεύματα σκέψεων. Οι εθνικόφρονες(κοινώς εθνικιστές ή προγονόπληκτοι) και οι Ευρώφρονες(μεταμοντερνιστές αριστεροί του καναπέ).
    Και πάντοτε εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο και στα ΜΜΕ όποτε προκύπτουν εθνικά θέματα, πολιτιστικά, κλπ στην ουσία όμως και τα δύο εκφράζουν την ιδεολογία του μηδενισμού!!

    Οι μεν υποστηρίζουν την ανωτερότητα του πολισμού μας(αρχαία χρόνια) και οι δε την έννοια των «Νεοελλήνων» εξαιρουμένων των ιδίων βεβαίως.

    Τραγουδούν αλλά κανένας δεν χωρεύει!

  15. Carolos Key

    Δεν είναι το θέμα να μην ξαναμιλήσεις, απόψεις ανταλλάσουμε…

    Κι επίσης δεν είναι θέμα ξενομανίας. Θεωρώ πως αντιθέτως είναι θέμα αντικειμενικότητας, γιατί απλά δεν διακρίνομαι ούτε από Ελληνομανία. Έζησα στην Μ.Βρετανία και το Λονδίνο το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές, δεν πήγα μόνο σαν τουρίστας (και ναι έχω πάει και στην Πινακοθήκη, και όχι μόνο)… Θεωρώ σημαντικό για έναν λαό, που αντικειμενικά δεν έχει τόσο πλούσια ιστορία να επιδείξει να φτιάχνει ένα πανέμορφο και ενδιαφέρον μουσείο, και νομίζω πως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση κι όχι προς κριτική. Πήγα σε πάρα πάρα πολλά μουσεία στην Μ.Βρετανία και πραγματικά εκτίμησα τον τρόπου που παρουσιάζουν και αξιοποιούν κάποια πράγματα.

    Γενικά αξιολογώ και τα θετικά και τα αρνητικά μιας χώρας και δεν καταλαβαίνω γιατί το να θωρήσω πως μια χώρα έχει κάποιο καλό χαρακτηριστικό που ίσως η ελλάδα δεν το έχει δείχνει ξενομανία. Αυτός ο τρόπος σκέψης δείχνει κόμπλεξ.

    Και ναι θαύμασα τα εκθέματα που έχει και δεν είναι Αγγλικά. Ίσως ζητάμε διαφορετικά πράγματα από ένα μουσείο, όμως κατά την γνώμη σου όταν το επισκέπτομαι ένα μουσείο κρίνω το μουσείο ή την ιστορία της αγγλίας πχ;

    Καταρχάς δεν έχω το κόλλημα του «εμείς οι έλληνες δώσαμε τα φώτα μας και όλοι οι άλλοι είναι πίθηκοι», οπότε όταν πάω σ’ένα μουσείο και βλέπω εκθέματα από διάφορα μέρη του κόσμου, παρουσιασμένα με ωραίο τρόπο και με επαρκείς πληροφορίες δεν θα σκεφτώ «α τους άχρηστους τους άγλλους κοίτα που δεν έχουν κάτι δικό τους εδώ». Βασικά όταν πήγα χάρηκα που μπόρεσα να δω κάποια πράγματα που μπορεί και να μην έβλεπα ποτέ, γιατί παίζει και να μην καταφέρω να γυρίσω όλο τον κόσμο πριν πεθάνω. Γενικά για μένα είναι ωραίο ένα μουσείο να παρουσιάζει όση περισσότερη ιστορία μπορεί, τώρα φυσική ιστορία θα είναι (αλήθεια το μουσείο φυσικής ιστορίας πως σου φαίνεται στο λονδίνο;), παγκόσμια θα είναι, δική τους θα είναι, δεν θα τους διαμαρτυρηθώ πάντως. Αν η κάθε χώρα ζητούσε πίσω τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από αυτή, τότε όχι μόνο το μουσείο του Λονδίνου, αλλά τα περισσότερα ευρωπαϊκά μουσεία θα έμεναν μισά!!

    Και αν διάβασες το προηγούμενο σχόλιό μου θα πρόσεξες ίσως πως δεν υποβίβασα το μουσείο της ακρόπολης, απλά δεν θα υποβιβάσω και κανένα άλλο για να ανεβάσω κάποιο δικό μας..

  16. Τελικά θα βγω από τα ρούχα μου…Καταρχάς μένω Αγγλία..σε ποιο Μουσείο του Λονδίνου πήγες Ιοκάστη; Και από τι σου έφυγε ο τσαμπουκάς από την πέτρα της Ροζέτας; τις μούμιες; τους σκαραβαίους; τα τοτέμ; τα Ρωμαϊκά γλυπτά; τα φανταστικά γλυπτά των Ασσυρίων; Μα για όνομα θεού τι ξενομανία είναι αυτή που έχει χτυπήσει τον Έλληνα;
    Μήπως πήγες και στην Εθνική πινακοθήκη που είναι γεμάτη με Αγγλικούς πίνακες;
    Έχουμε ονομάσει εμείς ποτέ μουσείο ως «Ελληνικό μουσείο»;;; Αρχαιολογικό, λαογραφικό, ιστορικό αλλά ποτέ Ελληνικό. Οι Άγγλοι λένε Αγγλικό μουσείο με τα εκθέματα άλλων.
    Ε όχι να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο σακούλι…που θα μιλήσουν και οι Άγγλοι για πολιτισμό…Εγώ όπως ανέφερα και στο συγγραφέα ας μου πείτε ένα Αγγλικό αριστούργημα του Βρετανικού και δεν ξαναμιλάω…
    Όλοι να υποστηρίξουμε τους απολίτιστους μπας και επηρεαστούν οι διπλωματικές μας σχέσεις..
    Όποιος θέλει να επιχειρηματολογήσει υπέρ των Βρετανικών Μουσείων να βρει πρώτα τα Αγγλικά εκθέματα και μετά όσο τσαμπουκά θέλει..

  17. Καταρχάς περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αυτό που κάποιος βρίσκει τέλειο ο άλλος το βρίσκει απαίσιο. Προσωπικά είμαι της παλιάς σχολής, μ’αρέσει άλλο στυλ κτιρίων αλλά δεν έχω την απαίτηση να γίνονται όλα τα κτίρια έτσι. Όχι μόνο γιατί αναγνωρίζω πως σε πολλούς δεν αρέσουν, αλλά και γιατί θα το θεωρούσα τραγικά μονότονο.

    Τα παραπάνω ξένα μουσεία όντως τα θεωρώ πανέμορφα αλλά αφενός χτίστηκαν παλαιότερα και αφετέρου στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις υπάρχουν πλέον και μουσεία σε μοντέρνα κτίρια.

    Κατά τ’άλλα, χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, το θεωρώ λίγο προβληματικό αυτό που έχουμε εμείς οι Έλληνες. Ή θα θάβουμε την Ελλάδα συνεχώς ή τους άλλους…

    Σιγά βρε Carolos Key, να υποβιβάσουμε τώρα όλα τα μουσεία για να ανεβάσουμε τα δικά μας; Πήγα στα 2 του Λονδίνου που αναφέρονται και μου έφυγε ο τσαμπουκάς!! Ναι είναι πάρα πολύ ωραία, έχουν άπειρες πληροφορίες και θες 3 μέρες (στο καθένα) για να δεις τα πάντα. Έξω ξέρουν να φτιάχνουν απίστευτα μουσεία, κι αντί να τους το αναγνωρίζουμε και να παραδειγματιζόμαστε, θα καθόμαστε να χαϊδεύουμε τα αυτιά μας;;

    Γενικά ας μην πηγαίνουμε στα άκρα, ούτε χάλια είναι το μουσείο της Ακρόπολης αλλά ούτε και το θαύμα που παρουσιάζουν στην τηλεόραση. Κόντεψα να ξεράσω με όλες τις διαφημίσεις έτσι όπως το παρουσιάζουν, λες και σώθηκε όχι μόνο η ελλάδα, όχι μόνο ο κόσμος αλλά και το σύμπαν ολόκληρο επειδή άνοιξε ένα μουσείο.. Ε ρε ξύλο που θέλουν μερικοί…

  18. Είμαι της άποψης του Αταίριαστου. Προσωπικά μου αρέσει το μουσείο. Αυτό που δεν μου αρέσει και που χαλάει πραγματικά τις φωτογραφίες του που έχω δει είναι ο άθλιες πολυκατοικίες τριγύρω.
    Ο γύρω χώρος στα άλλα μουσεία κάνει πιστεύω τη διαφορά.

  19. Και κάτι ακόμα σχετικά με τις «κλασικές γραμμές» που οι περισσότεροι θαυμάζετε: Το να αναζητάς έμπνευση στο παρελθόν δεν είναι κακό. Το να το αντιγράφεις, ωστόσο, είναι λάθος… αρχιτεκτονικά τουλάχιστο.

  20. Αν δεν έχετε ιδέα από Αρχιτεκτονική ανοίξτε κανένα βιβλίο να μορφωθείτε… ως τότε πάψτε να το παίζετε κριτικοί αρχιτεκτονικής γιατί ξεφτυλίζεστε.

    Έτσι, φιλικά…

  21. @ happypepper, τα ξένα μουσεία τα παρουσιάζω ως μέτρο σύγκρισης. Δεν είναι εναλλακτικές προτάσεις αλλά δείχνουν πως μουσεία που έχουν χτιστεί εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει σύμβολα για την πόλη τους. Το δικό μας μουσείο μπορεί να γίνει σύμβολο; Όχι.
    Μπορεί τα αγγλικά ή οποιασδήποτε άλλης χώρας μουσεία να ήταν μια έκφραση εξουσίας, επιβολής και δύναμης αλλά το δικό μας εξωτερικά είναι για κλάματα.
    Θα χαιρόμουν να ακούσω μερικούς μόνο από τους λόγους που δεν σου αρέσει κι εσένα.

  22. Μου άρεσε το μουσείο, έχει ένα κάπως πιο «φουτουριστική» στύλ, και (απ’ ό,τι κατάλαβα) απεικονίζει το βράχο της ακρόπολης σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Είναι και οικολογικό. 😛

    Δεν θα το χαρακτήριζα «έκτρωμα» 😛

  23. Kαλημέρα σε όλους.
    Αγαπητέ Stardust, καταρχήν χαίρομαιι που ασχολείσαι με το θέμα του Μουσείου. Εμένα δε μου αρέσει καθόλου και , ως αρχιτέκτονας, μπορώ να παραθέσω περίπου 150 λόγους.
    πάραυτα, θα συμφωνήσω με τον Αταίριαστο και το Αεροζόλ ότι ένα κλασικό δεν είναι εξ ορισμού καλό. και τα αγγλικά μουσεία ήταν αλαζονικά, επιθετικά και νεόπλουτα εκφράζοντας αυτό που ανέκαθεν γινόταν στα δημόσια κτίρια: ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΕΠΙΒΟΛΗΣ Κ ΔΥΝΑΜΗΣ.
    Κι ο Παρθενώνας θυσίασε τον κρατικό προϋπολογισμό της εποχής όταν οι αθηναίοι δεν είχαν μία και τα μπουρδουκλώσανε στον πελοποννησιακό πόλεμο. Τέλος πάντων.
    Μήπως αντί για αρχιτεκτονικές εκφράσεις δύναμης (κλασικές ή μοντέρνες, δεν έχει σημασία) κάνανε κανένα νοσοκομείο;
    Για την ενημέρωσή μας:
    Η αρχιτεκτονική πάντα καθοδηγούσε και καθοδηγούνταν από μόδες. Μια britney Spears ή ένα Rolex, μια mercedes ή ένα Smart.
    Kαι αν θέλετε, τεκμηριώνεται εύκολα… (δυστυχώς)
    Την καλημέρα μου!

  24. ε όχι και ισοπαλία…δεν είμαστε ίσα και όμοια με τα Αγγλάκια.. έχω μείνει στο Λονδίνο και μερικά από τα υπόλοιπα τα έχω επισκεφτεί…Προσοχή δεν μιλάω για όλο το ΗΒ η Σκωτία, η Ιρλανδιά κτλ δεν έχουν καμιά σχέση με την κατάντια του Λονδίνου. Ας πάει κάποιος σε Μουσείο της Σκωτίας να δει τι σημαίνει περήφανος λαός.
    1000% μαζί σου αν αναφέρεις έστω ένα (1 ούτε καν 2) ΑΓΓΛΙΚΟ έκθεμα του Βρεταννικού Μουσείου που να συγκρίνεται με τα Ελληνικά… ή έστω να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού… εξάλλου το ΒΜ είναι γνωστό γιατί φιλοξενεί πολλά Αγγλικά εκθέματα…σαρκοφάγους, σκαραβαίους, αγάλματα από τα νησιά του Πάσχα, Τοτέμ, την πέτρα της Ροζέτας, μεγαλειώδη αγάλματα από την Συρία, Ρωμαϊκά γλυπτά…όλα Βρετανικά!!!
    ε όχι ναι μπαίνουμε και όλοι στο ίδιο τσουβάλι…πάντως η πρόκληση για το ΑΓΓΛΙΚΟ έκθεμα ισχύει..

  25. @ Αλέκα μου,
    Συμφωνώ απολύτως.. Κλειστά μάτια μέχρι την είσοδο. Σίγουρα το εσωτερικό έχει πολλά να μας δείξει.

    @ aerosol,
    Για μένα η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα έχει μια φόρμα διαχρονική- σίγουρα ο κάθε αρχιτέκτονας μπορεί να πιστεύει τα δικά του όμως για μένα έχει σημασία η εναρμόνιση του έργου με τα αρχαία γύρω του καθώς και με το περιβάλλον- κάτι που δεν αναφέρθηκε είναι η απουσία κήπων γύρω από το κτίριο (και δεν εννοώ 5 δέντρα και λίγο γκαζόν). Σίγουρα το εσωτερικό είναι ενδιαφέρον αλλά η εξωτερική εμφάνιση βιάζει την αισθητική των αρχαίων. Χρειαζόμαστε ένα μουσείο ορόσημο, ένα μουσείο σύμβολο αλλά δυστυχώς θα πρέπει να αρκεστούμε με μια μετριότητα..

    @ Carolos, με χαρά μου σε επόμενη ανάρτηση να παρουσιάσω και το εσωτερικό των ξένων μουσείων όμως εκεί θα βγούμε ισοπαλία- δεν νομίζω πως τα ξένα μουσεία έχουν υποδεέστερα μνημεία να δείξουν ούτε θα έλεγα πως τα αρχαιοελληνικά είναι προϊόντα «ανώτερης διάνοιας».
    Διαφωνώ με την άποψή σου πως το μουσείο εξωτερικά δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει πως είναι. Αν ήταν νοσοκομείο τότε δεν θα με ενδιέφερε.
    Τα μάρμαρα πιστεύω πως δεν θα τα πάρουμε πίσω (δυστυχώς) γιατί πολύ απλά οι Άγγλοι είχαν το θέμα της ασφάλειας των μαρμάρων ως μια πρόφαση- τώρα θα βρουν μια άλλη.
    Δεν με απασχολεί αν κάποιο ξένο μουσείο είναι άσχημο- τα χρήματα που πληρώνω με τους φόρους μου με ενδιαφέρει να έχει στυλ και άποψη και το νέο μουσείο εξωτερικά δεν έχει κάτι να προσφέρει.
    Ευχαριστώ όλους όσους σχολίασαν είτε συμφωνείτε είτε όχι.

  26. Αγαπητοί κύριοι το ΜΟΥΣΕΙΟ είναι το εσωτερικό του…όχι η εμφάνιση του…Προσωπικά δεν το θεωρώ ότι πιο ωραίο υπάρχει στην πόλη αλλά σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον αφελές από μέρος των Ελλήνων να θάβουμε το ίδιο μας το Μουσείο. Το Μουσείο αυτό που εύκολα κάποιοι το αποκαλούν έκτρωμα ή το ασχημότερο μουσείο νομίζω ότι όλοι επιθυμούμε να φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά έργα τις ανθρωπότητας. Ο συγγραφέας της ανάρτησης που παρουσιάζει τα ¨ωραία¨ Μουσεία (και καλά κάνει) καλό είναι να παρουσιάσει και το εσωτερικό των Μουσείων…Αλλά αν δεν έχεις τι να βάλεις μέσα…κάνεις ωραίο το μουσείο…Μην ξεχνάμε ότι τα μουσεία που πραγματικά έχουν αξιόλογα εκθέματα, όπως το μοναδικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, δεν φημίζονται ιδιαίτερα για την εξωτερική τους εμφάνιση.
    Το Μουσείο έγινε και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό…
    Ας το αγκαλιάσουμε ως οφείλουμε…
    Οι bloggers θα πρέπει ο καθένας μας με τις λίγες ή πολλές του δυνάμεις να βοηθήσει στο εξαιρετικά δύσκολο έργο (αναφέραμε χθες στο άρθρο «Γιατί δεν θα πάρουμε τα μάρμαρα πίσω…» http://egxoiridio.wordpress.com/2009/06/18/parthenon-british-museum/ γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο) της επιστροφής των κλεμμένων από τους βάρβαρους.
    Με εκτίμηση,
    Εγχοιρίδιο

  27. Το Βρεττανικό Μουσείο χτίστηκε το 1825-1850, με τον Νεοκλασικισμό στο φόρτε του. Δηλαδή ήταν καραμοντέρνο. Και ο Παρθενώνας ήταν έργο που αντικατόπτριζε την εποχή του στην αισθητική και τις τεχνικές εξελίξεις, δεν κόπιαρε φόρμες 2000 ετών!
    Νομίζω πως σκοπός είναι να επιτύχει κανείς κάτι όμορφο και ενδιαφέρον στα πλαίσια της εποχής του. Ειδικά τα κτίρια, θέλουν χρόνο να «γραφτούν» στην συλλογική συνείδηση και να αξιολογηθούν. Θα πρότεινα να δώσουμε χρόνο στο νέο μουσείο, να το ζήσουμε λίγο. Δεν είναι λύση να κοπιάρουμε κάτι παλιό για να πετύχουμε το «γραφικό»…
    [Και τα κάγκελα του Αβραμόπουλου φέρνουν κάτι από παλιά Βιέννη, αλλά ήταν άθλια για την πόλη, πιστεύω!]

  28. Ομολογώ Πάνο, ότι διάβασα εσένα και τους φίλους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα το Μουσείο δεν αρμόζει αισθητικά στο περιεχόμενό το. Γεγονός είναι όμως ότι οι αρχιτέκτονες προτιμούν μια πιο σύγχρονη γραμμή. Εκείνο που κατά τη γνώμη μου παράβλεψαν στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι η ασχήμια της πόλης μας και οι βανδαλισμοί που έχουν δεχθεί κατά καιρούς τα κτίριά της. Αν, λέμε τώρα, το σκέφτονταν ίσως να προσανατολίζονταν σε κάτι σαν κι αυτό που φανταζόσουν και φανταζόμουν. Έτσι για να τονίσουν και την διάθεσή τους γενικότερα. Τώρα ό,τι έγινε έγινε και ας κλείσουμε τα μάτια μέχρι την είσοδο.

  29. διαβασα καπου αυτες τις ημερες οτι με τις οξειες γωνιες που εχει ειναι σαν να θελει να τσιμπησει τα διπλανα κτιρια, σαν αγκαθια

  30. Κι όμως υπάρχει μόδα και στην αρχιτεκτονική. Κάποτε διάλεγαν και οι Άγγλοι και οι Αυστριακοί και οι Αμερικάνοι κίονες και κιανόκρανα ή αετώματα και εμείς (βλ. νεοκλασικισμός) αλλά ούτε εκείνοι θα έχτιζαν σήμερα κάτι που θα διέφερε πολύ από το Μουσείο Ακρόπολης. Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα μουσεία ή δημόσια κτίρια που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Και τον Τσίλερ τον ίδιο αν νεκρανασταίναμε, δεν θα έχτιζε σήμερα ετσι το Εθνικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη.

  31. Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά – αντί να κοιτάμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο και ταιριαστό με τον Παρθενώνα που είναι παραδίπλα φτιάξαμε κάτι που ταιριάζει με τις πολυκατοικίες του ’60.
    Τσιμέντο και γυαλί δίπλα από ένα από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά έργα όλων των εποχών.
    Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω τον αποτροπιασμό μου με την μετριότητα του έργου – τα λεφτά που δώσαμε όλοι μας σαν φορολογούμενοι πολίτες για να χτιστεί αυτό το έκτρωμα δεν έπιασαν τόπο.

  32. Είμαι της ίδιας άποψης με τον Αποστ;oλη πιο πάνω. Πολύ όμορφα σαν κτίρια όλα αυτά Μουσεία αλλά κι εγώ πιστεύω ότι αν τα έχτιζαν τώρα θα είχαν άλλη αρχιτεκτονική!
    Οσο για το δικο μας το καινουριο ας μη γκρινιαζουμε…
    Θα μπορούσε να είναι πιο κλασσικό σαν γραμμή. Αλλά καλώς ή κακώς δεν είναι!
    Από κει που δεν ειχαμε κα8ολου και δεν βγαζαμε αγνα το να εχουμε αυτο το μοντερνο σε εξωτερικη εμφανιση μας πειραζει? μηπως ειμαστε υπερβολικοι΄?
    Θα μας έκανε πιο περήφανους σαν λαό δηλαδή αν είχαμε το κτίριο του Λουβρου ή του British Museum με όλα τα από υπεξαίρεση ( για να το πω κομψα) αγάματα και γλυπτά μεσα?

  33. Είσαι λίγο υπερβολικός. Όλα τα παραπάνω κτήρια των μουσείων, είναι άλλης εποχής. Όπως είπε και ένας φίλος παραπάνω, αν χτίζονταν σήμερα πώς θα ήταν;

  34. Ρε συ Αταίριαστε η σκέψη σου είναι φοβερή..
    Αταίριαστε όχι δεν είναι αρχαίας κατασκευής τα παραπάνω μουσεία .
    Δηλαδή οι Άγγλοι όταν έφτιαξαν το βρετανικό με ελληνικούς κύωνες λες να το θεωρούσαν «μοντέρνο» ;;
    Μάλλον δεν έχεις καταλάβει πως ο κάθε λαός διαλέγει την αρχιτεκτονική των δημοσίων κτιρίων του με βάση κάποιες αρχές. Όταν λοιπόν οι Άγγλοι επιλέγουν το αρχαιοελληνικό ύφος (όπως και πολλές άλλες χώρες σε δημόσια κτίριά τους) αυτό σημαίνει πως τους τιμά και τους ταιριάζει αυτό το ύφος. Εν αντιθέσει με την ελληνική κουταμάρα που κοιτάζει το «τρέντυ» και «μοντέρνο» ύφος για τα δημόσια κτίρια. Λες και υπάρχει μόδα στην αρχιτεκτονική κτιρίων..
    Ο Παρθενώνας έπρεπε να έχει ένα μουσείο ισάξιας αρχιτεκτονικής με τον ίδιο για να στέκεται κοντά του. Όχι αυτήν την τρώγλη.

  35. Xμμμμ. Ωστόσο: όλα αυτά τα ωραία μουσεία πότε χτίστηκαν; Αν χτίζονταν σήμερα πώς θα έμοιαζαν; Όπως είναι ή μήπως όπως είναι αυτό της Ακρόπολης;

  36. Είναι σε αρμονία με την υπόλοιπη πόλη πάντως … Γιατί δεν το έδιναν στο Βωβό από την αρχή;

Τα σχόλια έχουν κλείσει.