Διαφορά δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού

Οι ανόητοι πολιτικοί μας (αυτοί οι 300) λένε πως ζούμε σε ένα πολίτευμα «δημοκρατικό». Προφανώς αγνοούν τί εστί δημοκρατία.

Αυτό το μπουρδέλο – σύστημα διακυβέρνησης που υπάρχει σήμερα ονομάζεται «προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία» στην οποία (θεωρητικά μιλώντας) το κύριο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας αποτελεί η κυβέρνηση και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος διαθέτει ουδέτερο, υπερκομματικό και συμβολικό – ρυθμιστικό ρόλο. Η κυβέρνηση εξαρτάται από το Κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να διαθέτει την πλειοψηφία και ελέγχεται πολιτικά και ποινικά από αυτό κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Η κυβέρνηση διαθέτει όλες τις αρμοδιότητες λήψης πολιτικών αποφάσεων, ενώ ο πρόεδρος είναι πολιτικά ανεύθυνος. Ο πρόεδρος στο πολίτευμα αυτό εκλέγεται έμμεσα από το Κοινοβούλιο (ή και από εκλεκτορικό σώμα) και όχι άμεσα από τον λαό, γεγονός που συνάδει και με τον συμβολικό στο πολίτευμα ρόλο του. Η κυβέρνηση λοιπόν ΔΕΝ εκλέγεται από τον λαό αλλά από τους βουλευτές, ο πρόεδρος ΔΕΝ εκλέγεται από τον λαό, οι αποφάσεις που παίρνουν ΔΕΝ εγκρίνονται από τον λαό άρα πού είναι η «δημοκρατία»;

Βέβαια στην ελληνική version της «δημοκρατίας» οι βουλευτές ΔΕΝ ελέγχονται ποινικά και γι’αυτό το λόγο θα έπρεπε να πάνε φυλακή ΌΛΟΙ  τους μιας και κανείς δεν αντιδρά για την περίφημη «βουλευτική ασυλία» ούτε φυσικά για τον περίφημο νόμο «περί ευθύνης υπουργών«(ο οποίος ουσιαστικά απαλλάσει τους υπουργούς από τα όποια κακουργήματα πράξουν εις βάρος της δημόσιας περιουσίας). Στο σύνταγμα λέει ξεκάθαρα πως όλοι οι πολίτες είναι ΊΣΟΙ απέναντι στο νόμο – πράγμα που οι πολιτικοί μας το έχουν καταστρατηγήσει και έχουν μείνει ατιμώρητοι γι’αυτό.

Στην δημοκρατία λοιπόν κλέφτες και απατεώνες βολευτές μας ο κάθε ένας πολίτης ΨΗΦΊΖΕΙ για όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν άμεσα και δεν εμπλέκουν στοιχεία που αμφισβητούν τα ανθρώπινα δικαιώματα – δεν μπορεί να τεθεί θέμα π.χ. περί παρακολούθησης των θρησκευτικών στο σχολείο γιατί ακριβώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την ανεξιθρησκεία που αποτελεί βασικό συστατικό μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Θέματα  όπως η ένταξη μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, η αντικατάσταση της δραχμής από το euro, η κατάργηση της χρηματοδότησης διαφόρων οργανώσεων (ποδοσφαιρικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών κλπ) και άλλα θα έπρεπε να ψηφίζονται άμεσα από τον κάθε έναν.

Και ένα τραγούδι αφιερωμένο στο σάπιο σύστημα που κυβερνάει αυτό τον τόπο από τους Metallica  (…and Justice for all ):

5 σκέψεις σχετικά με το “Διαφορά δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού

 1. Καιρός για ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (των 3 πρώτων ελληνικών Συνταγμάτων, της Ελβετίας και πλήθους συλλόγων)
  και κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια!
  Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
  Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2000:
  μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
  Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό!

 2. Συμφωνώ πως η σημερινή «δημοκρατία» είναι ελαφρώς μπουρδέλο, όμως θα ήθελα να θίξω ένα άλλο θέμα. Για να υπάρξει κάτι πιο σοβαρό θα πρέπει να υπάρξει και παιδεία, γιατί εγώ δεν εμπιστεύομαι τίποτα σχετικό με την ζωή μου στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτή την στιγμή, αυτοί ψηφίζουν τον κάθε μαλάκα που θα τους υποσχεθεί μια θεσούλα στο δημόσιο, που θα υποστηρίξει την θρησκεία και την «αθάνατη» Ελλάδα, είναι επικίνδυνοι λέμε :s :s

 3. Ασυγχώρητη μου θύμισες το άρθρο που είχα γράψει πέρυσι για την Ελβετία και το σύστημα διοίκησής της (https://stardust30.wordpress.com/2008/10/29/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80/ )
  Ναι σίγουρα στην Ελβετία η δημοκρατία είναι πολύ περισσότερο άμεση και μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο εδώ (αν και δεν το βλέπω).
  @Αεροχείμαρρε όντως το θέμα είναι τεράστιο αλλά πρέπει κάποτε να δείξουμε σε αυτούς τους αμόρφωτους βουλευτές πως άλλο πράγμα η δημοκρατία κι άλλο αυτό το χάλι που έχουμε σήμερα στην βουλή.
  Και πως αν μη τι άλλο κάποιοι από εμάς ξέρουμε τί είναι πραγματική δημοκρατία και τί κάλπικη..

 4. Ελβετία: Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των 27 καντονίων εκλέγεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Οι πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την ομοσπονδία στο σύνολό της, παίρνονται με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, απευθείας από το λαό. Αν χρειαστούν 15 δημοφηφίσματα, 15 κύριέ μου (εκεί η κυβέρνηση ανακάλυψε την ηλεκτρονική ψηφοφορία). Ο πολίτης επιτέλους ΦΕΡΕΙ ευθύνη για θέματα που τον αφορούν. Και είναι πιο πιθανό να σκεφτεί μιά και δυο φορές τι θα ψηφίσει.

  Δεν λέω ότι οι Ελβετοί είναι ντε και καλά πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες και πιο υπεύθυνοι. Έχουν όμως ένα σύστημα που τους τσιγκλάει να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη χώρα τους.

  Αυτό δεν έπρεπε να είναι η δημοκρατία;

 5. Άνοιξες τεράστιο θέμα!

  Το ελληνικό σύστημα σαφώς και μειονεκτεί από τα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη. Αλλά, θεωρώ ότι γενικώς η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι από μονο της ένα σύστημα που ευνοεί κατά κόρον την οικονομική ολιγαρχία παρά τον λαό.

  Αδιάψευστος μάρτυρας μας: Η ιστορία, αλλά και το παρόν!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.