«Μεγάλοι» και Μικροί Έλληνες.. [update]

Υπάρχει μια σειρά στο Σκάι για τους «μεγάλους» έλληνες. Υπάρχει δε και μία ψηφοφορία όπου μπορεί και η κουτσή Μαρία να ψηφίσει για το ποιά θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερη προσωπικότητα..όπως π.χ. ο Σωκράτης ή ο Καραμανλής..

Είναι ποτέ δυνατόν να ψηφίζει κάποιος για το αν ο Σωκράτης ή ο Επίκουρος ήταν ή δεν ήταν «μεγάλες προσωπικότητες» της εποχής τους; Και θα μπορούσε κανείς να τους συγκρίνει με πολιτικάντιδες ή με αθλητές ή με ηθοποιούς ή με τραγουδιστές; Βρε παιδιά είμαστε σοβαροί; Αναρωτιέμαι για την ποιότητα των ανθρώπων που παρακολουθούν αυτή την εκπομπή..ειλικρινά πως μπορεί να συγκρίνει κανείς τα ασύγκριτα; Πώς μπορείς να βάλεις δίπλα-δίπλα τον Μ.Αλέξανδρο με τον Γκάλη ή τον Καραμανλή.. Αλλά έτσι είναι οι νεοέλληνες- αρέσκονται στο να κρίνουν τον κάθε έναν έτσι ώστε να ξεχνάνε να κρίνουν τους εαυτούς τους..

Το επίσης αστείο είναι ότι σε κάθε έναν από αυτούς έχει και τις ικανότητές του βαθμολογημένες με άριστα το 100.. Σε τομείς όπως ευφυΐα, κληρονομιά, ηγεσία, ανδρεία, ευσπλαχνία .. Λες και αυτά τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου μπορούν  να κριθούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια..

Υπάρχουν ονόματα σε αυτή τη λίστα που αναρωτιέμαι τί το τόσο «σπουδαίο» έκαναν για αυτή την χώρα.. Διαβάστε μερικά για να καταλάβετε (δεν τα έψαξα όλα μόνο όσα μου χτύπησαν στο μάτι σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα) :

1. ΑΓΓΕΛOΠΟΥΛΟΣ ΘΕOΔΩΡΟΣ (ένας σκηνοθέτης)

2. AΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (αυτός τί είδους προσωπικότητα είναι; )

3. ΑΡΧΙΕΠIΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤOΔΟΥΛΟΣ (αυτός με τα κακόγουστα ανέκδοτα και την Phaethon των 120.000 ευρώ)

4. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛAΚΗ ΑΛIΚΗ (μια ξανθιά ηθοποιός )

5. ΓΚAΛΗΣ ΝIΚΟΣ (σπουδαίος καλαθοσφαιριστής.. )

6. ΔΗΜΑΣ ΠYΡΡΟΣ (σπουδαίος αρσιβαρίστας..)

7. ΖΑΓΟΡAΚΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (καλός στο να χτυπάει το τόπι..)

8. ΛΑΖOΠΟΥΛΟΣ ΛAΚΗΣ (ωραίος ως σόουμαν αλλά όχι και μεγάλος έλληνας..)

9. ΣΗΜIΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (μα είστε σοβαροί; ο σημίτης σπουδαίος έλληνας;; )

10. ΩΝAΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤEΛΗΣ (ας λατρέψουμε και έναν εφοπλιστή που είχε μεγαλύτερη περιουσία από αυτήν που έχει όλη η χώρα)

11. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ( ένας πολιτικός ο οποίος δεν έκανε τίποτε καλό για αυτή τη χώρα)

12. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (μια από τα ίδια με τον προηγούμενο)

Η σειρά αυτή θα έπρεπε να λέγεται «σπουδαίοι στο επάγγελμά τους» και όχι «μεγάλοι έλληνες». Αλλίμονό μου αν μάθω στο παιδί μου να θαυμάζει  αθλητές, πολιτικούς, δημοσιογράφους, τραγουδιστές σαν τους παραπάνω ως «εθνικούς ευεργέτες». Και είναι ένα κατασκεύασμα για ανθρώπους που αρέσκονται να λένε πως «είμαστε σπουδαίοι ως λαός»- όχι κύριοι δεν είμαστε περισσότερο σπουδαίοι από ότι οι υπόλοιποι λαοί του κόσμου(ιδίως εμείς οι σύγχρονοι είμαστε χειρότεροι από πολλούς άλλους) και αν κάποτε έτυχε να έχουμε τα  «φώτα του πολιτισμού» τώρα θα πρέπει να σας ενημερώσω πως ζούμε στα σκοτάδια..

____________________________________________________

Στη λίστα με τους 100 είναι και 5 που προέρχονται από την δήθεν «βυζαντινή » αυτοκρατορία οι οποίοι είναι:

1. Μέγας Κωνσταντίνος.

2. Ιουστινιανός.

3. Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος.

4. Γεώργιος Γεμιστός-Πλήθων.

5. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Κανείς από τους τέσσερις παραπάνω αυτοκράτορες (Μ. Κωνσταντίνος, Ιουστινιανός, Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος και Κ. Παλαιολόγος), ούτε και κάποιος άλλος βυζαντινός αυτοκράτορας ήταν Έλληνας.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν Ιλλυριός∙ γεννήθηκε στη Ναϊσσό, το σημερινό Νίς της Σερβίας.

Ο Ιουστινιανός γεννήθηκε στη Δαρδανία, ήταν Σλαβικής ή Ιλλυρικής, ή ενδεχομένως κατ’ άλλους ιστορικούς Γοτθικής καταγωγής. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιστόκ, η αδελφή του Βιγλενίτζα κι ο ίδιος Ουπράβδα (το Ιουστινιανός είναι η μετάφραση του Ουπράβδα στη Λατινική.)

Ο Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος ήταν Αρμενοσλάβος.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν Σαβοϊομικρασιάτης από την πλευρά του πατέρα του και καθαρά Σλάβος από την πλευρά της μητέρας του∙ το γένος Ντράγατς. (Βλ. Ούτε ένας Έλληνας Βυζαντινός αυτοκράτορας!).

Ο Γεώργιος Πλήθων – Γεμιστός έζησε μεν την εποχή του Βυζαντίου, ήταν όμως, κάθετα αντιβυζαντινός (εναντίον της βυζαντινής κοσμοαντίληψης.)

(πηγή : http://freeinquiry.gr/webfiles/prod.php?id=53)

__________________________________________________________

Αυτή η εκπομπή είναι άλλη μια επαλήθευση για το γεγονός πως η ποιότητα της τηλεόρασης πάει από το κακό στο χειρότερο..

5 σκέψεις σχετικά με το “«Μεγάλοι» και Μικροί Έλληνες.. [update]

  1. @psycho, καλώς ήρθαμε.. Η έξοδος από είναι αλήθεια από αυτό το φρενοκομείο;
    @ niki, δεν διαφωνώ με τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εκπομπής, όμως δεν μπορεί να αποκαλούν μια εκπομπή «μεγάλοι έλληνες» όταν σε αυτή παρουσιάζονται άτομα που ντροπιάζουν με την συμπεριφορά τους και τις δύο λέξεις! Και επίσης θεωρώ γελοίο το να ψηφίζω για το αν ο Αριστοτέλης είναι ανώτερος του Καραμανλή ή της Βουγιουκλάκη!
    @ Μελάνη μου την ιστοσελίδα αυτή την είχα δει παλιότερα από τον batcic – κακώς που δεν την ανέφερα κι εγώ μέσα στο άρθρο μου.

  2. Συμφωνώ στα περισσότερα. Πάντως χθες είδα σε επανάληψη την εκπομπή για τον Ιωάννη Καποδίστρια και ομολογώ οτι ήταν κάπως ενδιαφέρουσα (σίγουρα περισσότερο απο τις ξανθιές στο MEGA). Αν μη τι άλλο μαθαίνεις δυο πραγματάκια παραπάνω για κάποια πραγματικά αξιόλογη προσωπικότητα (κατά τη γνώμη μου) και παίρνεις το ερέθισμα να το ψάξεις περισσότερο. Να μου πεις, απο κει περιμένεις να μάθεις; Αλλά ακόμη και δυο-τρεις να τη «δούνε» έτσι, κέρδος θα είναι… ‘Οσο για τους «μεγάλους Έλληνες» που αναφέρατε πιο πάνω, τι να πω; Φαίνεται οτι για εμάς, «Μεγάλος» είναι αυτός που έβαλε τηλέφωνο στο χωριό μας και έφτιαξε έναν κατσικόδρομο για να σκοτωνόμαστε 20 και 30 χρόνια μετά..

  3. Καλώς ήλθατε στην Γη των ηλιθίων, που τα ιδανικά μετριούνται στατιστικώς και εμφανίστικαν οι χόμο-σάπιοι σαν διακυβερνητές.
    Ave ανθρωπάκο, morituri te salutant!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.