Το προφίλ του σύγχρονου νεοέλληνα

Νεόπλουτος, με χρήματα που του ήρθαν ξαφνικά και δεν είναι προϊόν αγώνα, επίσης είναι αμόρφωτος πράγμα που σημαίνει πως δεν δουλεύει για να ζει αλλά ζει για να δουλεύει και να επιδεικνύει τον πλούτο του στους γύρω του.

Είναι ένα καταναλωτικό ρομποτάκι που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η συγκέντρωση πλούτου, γιατί ακριβώς του λείπει η αυτογνωσία, η συνειδητότητα και η υψηλή αίσθηση αξίας εαυτού.

Όταν θέλει ο νεοέλληνας να αποδείξει πως είναι πνευματικά ανώτερος από τους υπόλοιπους ευρωπαίους επικαλείται πως είναι «ένδοξος απόγονος ενδόξων προγόνων» ενώ για την σημερινή κατάντια θεωρεί υπεύθυνη την «400 ετών κατοχή» από τους Οθωμανούς. Βέβαια είναι αγράμματος για να δει πως ακόμη και οι Ισπανοί με τα 800 χρόνια κατοχής από τους Άραβες διέπρεψαν στον πολιτισμό και συνεχίζουν ακόμη.

Βέβαια ξεχνάνε οι νεοελληνάρες πως και οι αρχαίοι Έλληνες ακόμη δεν ήταν κάτι άλλο από ένα μίγμα διαφορετικών εθνοτήτων (όχι δεν είχαν όλοι το ίδιο dna και όχι δεν έχουμε κοινό dna με αυτούς-αλλά ακόμη κι αν είχαμε φίλοι μου το dna δεν δημιουργεί πολιτισμό), ξεχνάνε πως δεν υπήρχε ένα κράτος με το όνομα «Ελλάδα» αλλά πόλεις-κράτη που ήταν μάλιστα συχνά σε πόλεμο μεταξύ τους, πως οι αντιπαλότητες δεν έλειψαν ποτέ από αυτόν τον τόπο και τέλος ξεχνάνε πως η καλλιέργεια δεν μεταδίδεται με το να είσαι γείτονας με κάποιον σπουδαίο ή αν μένεις στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με κάποιον σπουδαίο που έζησε πριν χιλιάδες χρόνια. Ξεχνάνε επίσης πως τους αρχαίους έλληνες τους έμαθαν μέσα από τις μεταφράσεις που οι υπόλοιποι ευρωπαίοι είχαν κάνει μέσα από τα λιγοστά χειρόγραφα που οι Άραβες και άλλοι λαοί είχαν διασώσει από την μανία των χριστιανών.

Οι περισσότεροι νεοέλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους «δυτικούς» , ενώ έχουν ανατολίτικη νοοτροπία, με μια αλαζονεία που αμφιβάλω αν υπάρχει σε άλλον λαό τόσο έντονα, βλέπουν τηλεόραση πολλές ώρες την ημέρα, φανατίζονται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ξεσηκώνονται με τις διάφορες νίκες που έχουν έλληνες αθλητές και τραγουδιστές (βλέπε Γιουροβίζιον και Γιούρο) αλλά αγνοούν παντελώς τις νίκες των ελλήνων σε τομείς των γραμμάτων και των τεχνών. Διασκεδάζουν σε κέντρα διασκέδασης που τα ονομάζουν «ελληνάδικα» (τα φθηνιάρικα μπουζούκια είναι περισσότερο ελληνικά- και ο Μέγας Αλέξανδρος με μπουζούκια διασκέδαζε), οδηγούν 4×4 και γενικότερα επιβλητικά αυτοκίνητα γιατί είναι τελείως ανασφαλείς και κενοί εσωτερικά, δεν διαβάζουν ποτέ άσχετα αν έχουν μια βιβλιοθήκη για να την επιδεικνύουν στους αγνώστους, λατρεύουν την ελευθεριότητα στις σχέσεις αλλά τα πηγαίνουν καλά με την εκκλησία (αυτό ποτέ μου δεν μπόρεσα να το καταλάβω). Πετάνε σκουπίδια από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους και μετά λένε ότι υποστηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουν νόμους που να εφαρμόζονται αλλά οι ίδιοι θέλουν να εξαιρούνται από αυτούς.

Ο νεοέλληνας είναι το φυσικό αποτέλεσμα των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας, ένα πιόνι που έχει καταντήσει σκιά του εαυτού του επειδή το κράτος έχει οργανώσει εδώ και κάμποσα χρόνια την υποδούλωσή του σε αυτό, στερώντας του την μόρφωση και βομβαρδίζοντάς το με θρησκευτική προπαγάνδα, προβάλλοντας μέσα από την τηλεοπτικό του δέκτη συνεχώς μηνύματα καταναλωτικά, δείχνοντάς του συνεχώς πως πρέπει να αποκτά περισσότερα χρήματα για να γίνει αποδεκτός στην «ανώτερη» κοινωνική τάξη.

Θα αλλάξει ποτέ άραγε να αναπαράγεται αυτό το πρότυπο; Ίσως στις επόμενες δεκαετίες η νέα γενιά να αμφισβητήσει τα κοινωνικά πρότυπα και τον τρόπο ζωής των νεοελλήνων, κάτι τέτοιο όμως θέλει δουλειά και αγώνα, κυρίως κατά του κράτους και της επίσημης πολιτείας που συστηματικά καταπολεμά την όποια προσπάθεια για ουσιαστική παιδεία και γενικότερα την απόκτηση όλων των ελευθεριών που απαιτούνται για την καλλιέργεια πνεύματος και ήθους αντίστοιχο με αυτό που είχαν κάποιοι αρχαίοι έλληνες.

8 σκέψεις σχετικά με το “Το προφίλ του σύγχρονου νεοέλληνα

 1. Εγώ πάλι παρ’ότι αισιόδοξος άνθρωπος γενικά, σε αυτό το θέμα πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Πολύ πιθανή βλέπω μια χειροτέρευση. Idiocracy κοινώς.

 2. @ Ανορθόδοξε, πιστεύω πως μόνο θετικές είναι αλλαγές.
  @ Διαγόρα ναιυπάρχει και αυτή η εκδοχή του νεοέλληνα- αν και η δική μου εκδοχή ανήκει στην μπουρζουαζία της ψευτογκλαμουριάς..

 3. Μου φαίνεται πως τους υπερεκτιμάς τους νεοέλληνες.

  Ο νεοέλληνας δεν οδηγεί 4×4 γιατί δεν έχει λεφτά για κάτι τέτοιο, το ποθεί διακαώς όμως.

  Ο νεοέλληνας συνήθως δεν έχει βιβλιοθήκη, αλλά κι αν τυχόν έχει το σχετικό έπιπλο, σε αυτό δεν θα δεις βιβλία, παρά φωτογραφίες μέσα σε κορνίζες αμφιβόλου αισθητικής, βάζα, πορσελάνες, ασημικά, και άλλες κιτς προίκες.

  Ο νεοέλληνας δεν λατρεύει την ελευθεριότητα στις σχέσεις γιατί δεν ξέρει τι πάει να πει αυτό. Λατρεύει την απόλυτη έλλειψη ελευθεριότητας στις σχέσεις, (ειδικά αν πρόκειται για τη μάνα του ή για την αδελφή του,) αλλά θεωρεί τον εαυτό του ως έχοντα ειδική εξαίρεση από τον κανόνα.

  Ο νεοέλληνας δεν υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος παρά μόνο αν πρόκειται για το περιβάλλον στο οποίο πέφτουν οι δικές του ιδιοκτησίες, και πάλι μόνο υπό την έννοια της προστασίας ως αναβάθμισης της αξίας της ιδιοκτησίας του. Από εκεί και πέρα, τσιμέντο να γίνουν όλα.

 4. Αλλαγή μπορεί να επέλθει, αλλά σιγά σιγά και σταδιακά. Ήδη πιστεύω οτι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα προς το θετικό από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και πολλά προς το αρνητικό!

 5. @ skouliki καλησπερούδια! Όρεξη να υπάρχει και πιστεύω πως θα αλλάξει το κλίμα 🙂

  @ atumrakis, σε 200; Χμμ..Εγώ θα έλεγα πολύ νωρίτερα. Ήδη πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, η νεολαία πιστεύω αμφισβητεί πολύ περισσότερο από όσο εμείς στην ηλικία τους καταστάσεις κατεστημένες.

 6. Ο Πετρόπουλος μίλαγε για αλλαγή από τη ρίζα στην παιδεία, και για τα πρώτα αποτελέσματα, αν έρθουν, σε 200 χρόνια τουλάχιστον.
  Εγώ προσωπικά δε νομίζω ότι θα αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα ποτέ, κυρίως η νοοτροπία της αυλής και του ωχαδερφισμού. Είμαι λίγο απαισιόδοξος φαίνεται.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.