Νίτσε- «Αντίχριστος»

 

Η ανθρωπότητα δεν αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη προς κάτι καλύτερο ή ισχυρότερο ή ανώτερο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι σήμερα. Η «πρόοδος» είναι απλώς μια σύγχρονη ιδέα, δηλαδή μια κίβδηλη ιδέα. Ο σημερινός Ευρωπαίος είναι πολύ κατώτερος σε αξία από τον Ευρωπαίο της Αναγέννησης- περαιτέρω ανάπτυξη δεν σημαίνει αναγκαστικά άνοδο, εξύψωση, δυνάμωμα.

Το καθαρό πνεύμα είναι καθαρό ψέμα. Όσο ο ιερέας θεωρείται ένα ανώτερο είδος ανθρώπου- αυτός ο επαγγελματίας αρνητής, συκοφάντης και δηλητηριαστής της ζωής- δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα: τί είναι αλήθεια; Η αλήθεια στηρίζεται ήδη στο κεφάλι της, δηλαδή αντιστρέφεται, όταν ο συνειδητός υπερασπιστής του μηδενός και της άρνησης γίνεται δεκτός ως αντιπρόσωπος της «αλήθειας».

Ανακάλυψα το ένστικτο των θεολόγων παντού: είναι η πιο διαδεδομένη, πραγματικά υποχθόνια, μορφή ψευτιάς που υπάρχει στη γη. Ό,τιδήποτε θεωρεί αληθινό ένας θεολόγος είναι αναγκαστικά ψεύτικο: αυτό είνια σχεδόν ένα κριτήριο της αλήθειας. Παντού όπου φτάνει η επίδραση του θεολόγου, οι αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται στα κεφάλια τους και οι έννοιες του αληθινού και του ψεύτικου αλλάζουν αναγκαστικά ρόλους: ό,τι είναι επιζήμιο για τη ζωή ονομάζεται «αληθινό» – ό,τι την ανεβάζει την εξυψώνει, την επιβεβαιώνει, την δικαιολογεί και την κάνει να θριαμβεύει, ονομάζεται «ψεύτικο».

Όταν οι θεολόγοι απλώνουν τα χέρια προς τη δύναμη μέσω της «συνείδησης» των ηγεμόνων (ή των λαών), δεν πρέπει ποτέ να αμφιβάλουμε γι’αυτό που συμβαίνει πραγματικά κατά βάθος: η θέληση του τέλους, η μηδενιστική θέληση θέλει δύναμη.

Απορρίπτουμε την άποψη ότι κάτι μπορεί να γίνει τέλειο αρκεί να γίνεται συνειδητά. Το «καθαρό πνεύμα» είναι καθαρή βλακεία: αν αφαιρέσουμε το νευρικό σύστημα και τις αισθήσεις- το «θνητό περίβλημα»-τότε κάνουμε λάθος στους υπολογισμούς μας-και τίποτε παραπάνω!

Στον χριστιανισμό ούτε η ηθική ούτε η θρησκεία έχουν κάποια σημεία επαφής με την πραγματικότητα. Τίποτε άλλο εκτός από φανταστικά αίτια (θεός,ψυχή, εγώ,πνεύμα, ελεύθερη βούληση) τίποτε άλλο εκτός από φανταστικά αποτελέσματα (αμαρτία,λύτρωση, χάρη,τιμωρία, άφεση των αμαρτιών). Σχέσεις μεταξύ φανταστικών όντων (θεός,πνεύματα,ψυχές), μια φανταστική φυσική επιστήμη (ανθρωποκεντρική-απόλυτη έλλειψη τηςέννοιας των φυσικών αιτιών), μια φανταστική ψυχολογία (τίποτε άλλο εκτός από αυτο-παρεξηγήσεις, ερμηνείες ευχάριστων ή δυσάρεστων γενικών αισθημάτων- για παράδειγμα των καταστάσεων του nervus sympathicus -με τη βοήθεια της συνθηματικής γλώσσας της θρησκευτικο-ηθικής ιδιοσυγκρασίας: μεταμέλεια, τύψεις συνειδήσεως, πειρασμός από το διάβολο , παρουσία του θεού), μια φανταστική τελεολογία (βασιλεία του θεού, έσχατη κρίση, αιώνια ζωή). Τούτος ο καθαρά φανταστικός κόσμος είναι πολύ κατώτερος από τον κόσμο των ονείρων στο μέτρο που ο τελευταίος αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, ενώ ο πρώτος την παραποιεί την υποτιμά και την αρνείται.

5 σκέψεις σχετικά με το “Νίτσε- «Αντίχριστος»

 1. @ skouliki μου έτσι ακριβώς είναι.
  @ Ανορθόδοξε η μυστική συνταγή για ένα επιτυχημένο ψέμμα είναι να πασσαλείψεις μισή αλήθεια. 😉
  @ Bromisteraki, λέει μεγάλες αλήθειες ο Νίτσε (αν και δεν συμφωνώ σε όλα όσα λέει)
  @ atumrakis, τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται και στο διαδίκτυο!

 2. Ωραίο το απόσπασμα, αν και θα συμπλήρωνα πως όσα λένε οι θεολόγοι δεν είναι 100% ψέματα. Εντέχνως αναμιγνύουν μια-δυο τζούρες αλήθειας στα ψέματά τους, για να τα κάνουν πιο πιστευτά (όπως ο Γκέμπελς).

  Υ.Γ. Είσαι καλεσμένος σε βλογοπαίχνιδο. Πέρνα από την Α.Π. να δεις…

 3. για μενα οι θρησκειες τελικα δειχνουν ποσο απροσωπες και κακες ειναι
  δεν εχω δει εργα τους εδω και πολλαααααααα χρονια
  οποτε για ποιες ηθικες αξιες μιλαμε

Τα σχόλια έχουν κλείσει.