Αφιέρωμα στον Salvador Felip Jacint Dalí Domènech (β’)

Galatea of the spheres (1952)

Ο Νταλί συμμετέχει στην πρώτη μεγάλη υπερρεαλιστική έκθεση στην Αμερική, το 1932, όπου και αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Λίγο αργότερα όμως, ο Αντρέ Μπρετόν τον διαγράφει από το υπερρεαλιστικό κίνημα λόγω των πολιτικών θέσεων του, κυρίως σε ότι αφορά την υποστήριξη που φαίνεται να παρέχει στον Φράνκο της Ισπανίας.

Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, ο Νταλί μαζί με την Γκαλά, εγκαθίσταται στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1940 όπου και θα ζήσει για τα επόμενα οκτώ χρόνια. To 1941 εργάζεται για την Walt Disney πάνω στη δημιουργία ενός κινούμενου σχεδίου. Το 1942 δημοσιεύεται και η αυτοβιογραφία του The Secret Life of Salvador Dali (Η κρυφή ζωή του Σαλβαδόρ Νταλί).


"Hallucinogenous Bullfighter" (1969-1970)

Μετά την παραμονή του στην Αμερική, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία. Την περίοδο 1960 – 1974 εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά για την δημιουργία του Θεάτρου-Μουσείου Γκαλά-Σαλβαντόρ Νταλί στο Φιγέρας.

My wife
"My wife nude contemplating her own flesh becoming stairs" (1945)

Το 1982 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας του απονέμει τον τίτλο του μαρκήσιου. Την ίδια χρονιά, στις 10 Ιουνίου πεθαίνει η Γκαλά, γεγονός που προκαλεί έντονη θλίψη στον Νταλί, ο οποίος αποπειράται να αυτοκτονήσει.
Ο Νταλί πέθανε τελικά από καρδιακό επεισόδιο στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη που γεννήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο Μουσείο του στο Φιγέρας.

Persistence of memory (1931)
"Persistence of memory" (1931)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αφιέρωμα στον Salvador Felip Jacint Dalí Domènech (β’)

  1. Σήμερα δημοσίευσα και δύο ακόμη άρθρα στα ιστολόγια που συμμετέχω:
    1. Στους ανώνυμους μελαγχολικούς ένα ποίημα του José Ángel Valente(στα ισπανικά και μεταφρασμένα στα ελληνικά):
    http://anonimi.blogspot.com/2009/02/el-adios-jose-angel-valente.html

    2. Στο Hell Fun Park την νέα εφεύρεση PrayerMax για τους δογματικούς απολογητές:
    http://hellfunpark.blogspot.com/2009/02/prayermax-5000.html

Τα σχόλια έχουν κλείσει.