Οι απαρχές του ισπανικού πολιτισμού (γ’)

Η βασίλισσα της Καστίλλης Ισαβέλλα και ο βασιλιάς της Αραγωνίας Φερδινάνδος που από το 1474 είναι συμβασιλείς της Ισπανίας χρηματοδοτούν την Ιερά Εξέταση, που είναι προϊόν παπικό. Φυσικά οι παραπάνω βασιλείς δεν είναι οι μόνοι καθολικοί αλλά είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται πως η καθολική καπίεση προϋποθέτει μια καθολική θρησκεία η οποία θα εφαρμόζεται καθολικά δια του μαστιγίου της Ιεράς Εξέτασης, που τιμωρεί με καθολικό τρόπο επί παντός καθολικής κεφαλής, καθολικά εξαγνιζόμενων δια της πυράς.

To Inquisitio, ήταν ιερό δικαστήριο και ανακριτική επιτροπή που αποτελούνταν από παπάδες-δικαστές και στην αρχή αποκλειστικά από δομινικανούς καλόγερους, ιδρυθέν από τον πάπα Γρηγόριο Θ’ κάπου ανάμεσα στο 1231-1235 προκειμένου να βρίσκει και να καταδικάζει τους αιρετικούς, αυτούς που αναιρούν και καταργούν τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να βόσκει το ποίμνιο. Όπως και να’χει οι αιρετικοί είναι συμπαθείς άνθρωποι, μιας και εκτός του ότι είναι καινοτόμοι επί ιδεολογικού επιπέδου είναι και ριψοκίνδυνοι.

Σκεφτείτε πως η Ιερά Εξέταση χρησιμοποίησε ως καυσόξυλα 34.000 ανθρώπους, ενώ άλλους 288.000 τους καταδίκασε σε ισόβια φυλακή. Στα λατινικά «auto da fe» σημαίνει πράξη πίστεως, όπως ακριβώς λεγόταν και η διαδικασία της καύσης του αιρετικού. Μετά το 1808 που ο Μέγας Ναπολέων κατήργησε με διάταγμα την Ιερά Εξέταση στις χώρες επιρροής του και οι παπάδες ξέμειναν από καυσόξυλα, έκαιγαν στο auto da fe τα πνεύματα των αιρετικών, τουτέστιν τα αιρετικά βιβλία εώς ότου ο πάπας θα καταργήσει την ιερά εξέταση το 1834 παντού εκτός Ισπανίας που θα καταργηθεί το 1859.

Μόνον η παιδεία μπορεί να διορθώσει τα πράγματα σε τούτο τον άθλιο κόσμο, τον γεμάτο όχι μόνο από άθλιους ιεροεξεταστές, αλλά και από πανάθλιους σκλάβους εθελοντές, όπως λέει ο Νίτσε, έτοιμους να υποταχτούν στον κάθε ισχυρό, είτε αυτός βρίσκεται στον ουρανό, είτε στην γη. Είναι κωμικό να φωνάζεις «ζήτω η ελευθερία» (viva la libertad), και να τρέμεις την κόλαση. Δεν είναι τυχαίο πως οι επίγειοι δικτάτορες περιστοιχίζονται από φανατικά θρησκευόμενους (κοιτάξτε και την πολιτική κατάσταση σήμερα).

Οι ορθόδοξοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν λένε πως η Ιερά Εξέταση είναι των καθολικών. Η ιδέα για την Ιερά Εξέταση είναι ιδέα του «μέγα» Κωνσταντίνου και σε μια βελτιωμένη μορφή του «μέγα» Θεοδόσιου. Δεν εφάρμοσαν πολύ τη μέθοδο αυτή οι αυτοκράτορες διότι η αίρεση των Μανιχαίων για τους οποίους πρωτο-ξεκίνησε εξαφανίστηκε σύντομα, άλλωστε η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε μοιράσει έξυπνα τους ρόλους της εξουσίας, την βία ασκούσε ο αυτοκράτως και την τρομοκρατία δια της κολάσεως ο πατριάρχης.

7 σκέψεις σχετικά με το “Οι απαρχές του ισπανικού πολιτισμού (γ’)

 1. @ φίλε atumrakis, εδώ είμαστε για να μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις σκέψεις μας- γιατί τίποτε δεν είναι δικό μας και τίποτε δεν μας είναι ξένο..

 2. Σαφή, περιεκτικά και ξεκούραστα και τα τρια μέρη. Και επιμορφωτικά, τουλάχιστον για εμένα. Σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες.

 3. @ Λίνα μου, περαστικά σου ! Γι’αυτό είμαι εδώ εγώ για να σας χαρίζω λίγες από τις γνώσεις που δεν έχω αλλά προσπαθώ να αποκτήσω.
  @ Καλησπέρα Ιοκάστη. Χαίρομαι που σου αρέσουν. Ναι είναι πολύ αξιόλογος πολιτισμός γενικότερα και μου φαίνεται πως το αφιερώμα θα βγει μεγαλύτερο από όσο το φαντάστηκα.. Σ’ευχαριστώ για τους συνδέσμους
  @ Newton καρντάσι μου νομίζω πως πρέπει να είναι κανείς πολύ γενναίος σε τέτοιες περιπτώσεις (ή πολύ τρελός). Το δεύτερο πιστεύω πως το έχω για το πρώτο όμως δεν είμαι σίγουρος.
  Είναι φοβεροί και αξιομνημόνευτοι.

 4. Φαντάσου τι δύναμη ήθελε τότε φίλε για να αντιταχθείς σε ευτό το καθεστός της εκκλησίας και να πεις τη γνώμη σου. Πραγματικά θαυμάζω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπρος στο να να πουν τη γνώμη τους δεν σκέφτηκαν ούτε τον θάνατο που τους περίμενε!

 5. Καλησπέρα, ωραία άρθρα όντως. Η Ανδαλουσία είναι από τα μέρη που θέλω πολύ να πάω, καθώς λατρεύω το όνομα. Ένας φίλος μου Ισπανός μου είχε πει κάποτε πως το όνομα είναι Αραβικό και όντως φαίνεται να έρχεται από εκεί (http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Andalus).

  Πανέμορφη περιοχή, και με πλούσια ιστορία και στενούς δεσμούς με τους κέλτες είναι και η Γαλικία (http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Galicia)

 6. Ενδιαφέρον θέμα..

  (Εντωμεταξύ μου έκανε μεγάλη εντύπωση η προέλευση του ονόματος της Ανδαλουσίας πολύ..δεν το είχα συνδυάσει..)

  *καλησπέρα γριπιασμένη 😎

 7. σιγουρα η παιδεια ειναι η βαση των πραξεων μας ή καλυτερα είναι ο δρόμος ώστ εη σκέψη μας να είναι πολυδιαστατη και δίκαιη όσο μας επιτρέπει η χωρος που βρισκόμαστε

Τα σχόλια έχουν κλείσει.