Τα αιτήματα ενός οργανωμένου αθεϊστικού κινήματος

Τα αιτήματα που πιστεύω πως πρέπει να απαιτήσει με συντονισμένες ενέργειες ένα αθεϊστικό κίνημα είναι τα παρακάτω (τα αναφέρω κατά σειρά προτεραιότητας) :

1. Πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους (αναθεώρηση του Συντάγματος και αφαίρεση όλων των στοιχείων που αναφέρονται στον χριστιανισμό, κατάργηση μισθοδοσίας ιερέων, κατάργηση κάθε είδους επιχορήγησης προς εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.α.)

2. Φορολόγηση της εκκλησίας και των μονών της

3. Οικονομικός έλεγχος με ορκωτούς λογιστές των εσόδων/εξόδων της εκκλησίας και επιβολή προστίμων

4. Κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών (πλήρης και όχι αντικατάσταση της ύλης με στοιχεία θρησκειολογίας) αλλά και αφαίρεση των στοιχείων θρησκευτικής προπαγάνδας από τα υπόλοιπα βιβλία (ιδίως στο βιβλίο της ιστορίας).

5. Υποβάθμιση των ανώτατων εκκλησιαστικών σχολών.

6. Κατάργηση του «αυτοδιοίκητου» καθεστώτος του Αγίου Όρους.

14 σκέψεις σχετικά με το “Τα αιτήματα ενός οργανωμένου αθεϊστικού κινήματος

 1. @ Αόρατη, μ’αρέσει η παρομοίωσή σου με τα ναρκωτικά. Όντως έτσι είναι.
  @ φίλε Άθεε, συμφωνώ με το επείγον της δημιουργίας του φορέα (ή οργάνωσης ό,τι αποφασιστεί τέλος πάντων), γιατί θα είναι το όχημα που θα μπορέσει να ασκήσει κάποιες πιέσεις, διαφορετικά δεν βλέπω άλλη λύση.
  @ φίλε Νίκο, καλώς ήρθες στο «φτωχικό» μου! Χμμ..Σωστή η σκέψη σου (εγώ βλέπεις δεν έχω γνώσεις σχετικές με το θέμα), σίγουρα το 5 δεν είναι πρώτης γραμμής, αλλά πρέπει να γίνει κι αυτό γιατί είναι παράλογο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάποιον που έχει βγάλει Πανεπιστήμιο.
  Σίγουρα το 6 θα έλεγα πως είναι το πιο δύσκολο να γίνει από όλα τα παραπάνω.

 2. Χαιρετώ και μπαίνω με το δεξί.
  Αν κάνεις το 1 και το 2, δηλαδή τους κάνεις «ένα απλό κλάμπ», δεν θα μπορεις να τους κάνεις το 3, όπως σε άλλους φορείς του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ.
  Το 4 μπορει να μείνει σε ότι λες στην παρένθεση σου.
  Το 5 δεν είναι δα πρώτης γραμμής αίτημα.
  Το 6 μιλάει για το Μονακό της Ελλάδας, και είναι περίπλοκο θέμα.

  Ωραίος ο χώρος σου, αλλά για να πας από το «περιδιαβαίνω» στο «διάβάζω» μεσολαβούν πολλές ώρες… Σου βάζω σελιδοδείκτη!

 3. Εννοείται ότι συμφωνώ με όλα αυτά.

  Εξακολουθώ να προτιμώ τον δικό μου κατάλογο αιτημάτων ενός αθεϊστικού κινήματος, όπως τον ανήρτησα στου Διαγόρα, επειδή είναι πιο γενικός και αγκαλιάζει όλες τις διαστάσεις του θέματος, μεταξύ άλλων και το διαχωρισμό θρησκείας-κράτους. Ο δικός σου κατάλογος είναι οι συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζονται στη σημερινή Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί ο διαχωρισμός αυτός. Πολύ χρήσιμος οπωσδήποτε.

  Νεύτωνα, δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να επιχορηγούνται οι θρησκείες. Όποιος θέλει να λατρεύει το θεό του, πρώτον μπορεί μια χαρά να το κάνει στο σπίτι του, και δεύτερον αν θέλει ντε και σώνει τόπο λατρείας ας βάλει το χέρι του στην τσέπη, να δει και τη γλύκα και το κόστος της θρησκείας. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να επιχορηγηθεί με κρατικά χρήματα.

  Η διδασκαλία των θρησκειών, όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, μου φαίνεται περιττή, ακόμη και ως «θρησκειολογία». Το θέμα καλύπτεται μια χαρά στο μάθημα της ιστορίας, άντε και της λογοτεχνίας. Θα μπορούσαν να υπαρχουν μαθήματα λαογραφίας, ανθρωπολογίας, και φιλοφοσίας, όπου και πάλι θα γίνονταν οι σχετικές αναφορές στη θρησκεία. Η θρησκειολογία είναι απλώς η μεθαδόνη που μοιάζουν να χρειάζονται πολλοί προκειμένου να αντέξουν να κόψουνε την πρέζα των καθαυτό θρησκευτικών. Και μόνο ως τέτοια αντιλαμβάνομαι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο, που θα προηγηθεί της πλήρους κατάργησης.

 4. Καλός ο κατάλογος sardust αλλά πιο μπροστά επείγει η δημιουργία του αθεϊστικού κινήματος που θα βάλει το μηχανισμό αυτών των αιτημάτων στην ατζέντα των κινητοποιήσεων. Πολύ καλή η παρέμβαση του φίλου μου του Conko. Πιστεύω φίλε Αρτινέ, στην επόμενη αθεϊστική συνάντηση να είσαι κοντά μας!

 5. Έτσι ακριβώς είναι φίλε μου. Να μη σου πω πως πρέπει να γίνουν και απαλλοτριώσεις των τεράστιων οικοπέδων που διαθέτει η εκκλησία.
  Σκέψου άλλωστε πόσα λεφτά δαπανώνται κάθε χρόνο για την μεταφορά και υποδοχή του «αγίου φωτός» από τα Ιεροσόλυμα (με πτήση ειδικά γι’αυτόν τον σκοπό κλπ κλπ). Αυτά τα λεφτά ξέρεις πόσα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα βοηθούσαν;

 6. Να σου πω την αλήθεια, τώρα που κάθομαι και το σκέφτομαι το θέμα, τι επιχορήγηση να δώσεις στους κλεφταράδες τους δικούς μας (χριστιανούς) που μας έχουν καταληστέψει. Μάλλον αυτοί πρέπει να επιχορηγούν το κράτος. Για τις άλλες θρησκείες συζητιέται…

 7. Τα έχω σκεφτεί αυτά που λες και είναι απόλυτα σωστά. Φυσικά και δεν νοείται να δίνονται χρήματα για να χτίζονται τσιμεντένιοι ναοί. Εγώ απλά έλεγα για μικρές επιχορηγήσεις σε όλες τις θρησκείες μόνο για ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων τους και τέλος. Βέβαια στην Ελλάδα δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό γιατί, όπως λες, θα τα πάρουν όλα οι χριστιανοί. Αν θέλουν μεγαλεία να δίνουν οι ίδιοι χρήματα. Είναι πολύπλοκο το θέμα, στην ευρώπη (από όσο ξέρω) κάπως έτσι λειτουργούν, το κράτος ενισχύει τις θρησκείες με μικρά ποσά και τίποτε άλλο. Πάντως σίγουρα αυτό που γίνεται στην ελλάδα είναι πέρα από κάθε λογική.

 8. @ φίλε newton, σεβαστή η γνώμη σου, αλλά αν το κάνουμε αυτό πιστεύω πως τα χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε σε έναν καλύτερο σκοπό (π.χ. υγεία) θα κατέληγαν σε οικοδομικά υλικά για ναούς.
  Έπειτα σκέψου πως εφόσον το κράτος θα επιχορηγεί τις θρησκείες είτε θα πρέπει να έχει απεριόριστα κονδύλια γι’αυτό έτσι ώστε να τις βοηθά όλες (πράγμα αδύνατο), είτε θα επιχορηγεί συγκεκριμένες θρησκείες (οπότε η χριστιανική ορθόδοξη θα βγει κερδισμένη μιας και έχει ήδη τις συνδέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση).
  Πάντως για μένα είναι περισσότερο τίμιο οι πιστοί της κάθε θρησκείας να χρηματοδοτούν το θρησκευτικό τους σύστημα, παρά όλοι μαζί- είναι σαν να επιδοτεί το κράτος ένα κλαμπ όπου πηγαίνουν κάποια άτομα και τα πίνουν δωρεάν κάθε βράδυ.

 9. Νομίζω ότι όλα τα αιτήματα που αναφέρεις είναι ορθά και λογικά και θα έπρεπε να τα έχουμε απαιτήσει εδώ και καιρό, ειδικά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Για το μόνο που έχω αμφιβολίες είναι η κατάργηση επιχωρήγησης στις θρησκείες, γενικά. Το λέω αυτό γιατί η λογική της δημοκρατίας και της ανεξηθρησκείας λέει ότι το κράτος πρέπει να βοηθάει, ως ένα βαθμό, αυτούς που πιστεύουν να μπορούν να έχουν τόπους λατρείας των θεών τους. Αν κάνω κάπου λάθος, περιμένω την γνώμη σου.

 10. @atumrakis, ενδιαφέρουσα η άποψη σου – ναι θα βοηθούσε ένα μάθημα που θα δίδασκε όλα τα εγκλήματα των θρησκειών, αν και πιστεύω πως θα μπορούσε να ενσωματωθεί ένα τέτοιο κομμάτι στο μάθημα της ιστορίας.
  @ Conko, δεν τον γνωρίζω φίλε μου αυτόν που λες. Πάντως χαίρομαι που κρατάω κλειστή την τηλεόραση όλες τις ώρες (και ιδίως τις μεσημεριανές). 😉

 11. Για κάποιον ιερωμένο τηλεμαϊντανό με επώνυμο που παραπέμπει σε νησί του νότιου Αιγαίου και που σουλατσάρει στα μεσημεριανάδικα με περισσή έπαρση, έχει «επιστημονική» άποψη μέχρι και για το CERN και διατηρεί και νευρολογικό ιατρείο… Βέβαια είναι θέμα του Ιατρικού Συλλόγου (και όχι δικό μου ή δικό σου) να ελέγξει εάν λ.χ. εκδίδει παραπεμπτικά για πνευματικούς ή συνταγογραφεί εξορκισμούς, αλλά και μόνο το γεγονός ότι υφίσταται τέτοιο πράγμα στην Ορθόδοξη Δημοκρατία του ΝεοΕΛλαδιστάν είναι από μόνο του Μομφή και Ντροπή.
  Τέλος πάντων, είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα της ασθένειας και όχι το παθογόνο, που αντιμετωπίζεται μόνο με την ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή της ανάρτησής σου…

 12. Stardust, ευχαριστώ για το σύνδεσμο.

  Κατά τη γνώμη μου, όσον αφορά το (4) ίσως θα ήταν καλό να διδάσκονται όλες τις θρησκείες, με ιστορικά γεγονότα, δηλ. πιο πολύ από την ιστορική πλευρά, και την εξέλιξη που είχε η ανθρωπότητα μέσω αυτών. Ώστε να βλέπουν οι μαθητές πόσα άσχημα έχουν προκαλέσει οι θρησκείες στην ανθρωπότητα, και να μαθαίνουν από αυτά.

  Για να είναι πιο δύσκολο να τους κοροϊδεύει ο καθένας.

 13. @φίλε Conko,
  (1) Δεν με πειράζει να λειτουργούν ως ιδιωτικά ΙΕΚ, φτάνει να πληρώνουν ΜΟΝΟΝ όσοι θέλουν να τα παρακολουθούν και όχι ο κάθε φορολογούμενος πολίτης.
  (2) Συμφωνώ απολύτως. Ας κάνουν ένα κλειστό κλαμπ και ας εγγραφούν όσοι επιθυμούν ως μέλη.
  (3) Αυτό το είχα ξεχάσει είναι αλήθεια.. Ιεροκήρυκες που διδάσκουν μαθήματα που ούτε καν οι ίδιοι κατανοούν.
  (4) Για ποιό τηλε-παράδειγμα μιλάς; Δώσε μου αν μπορείς κάποιο σύνδεσμο στο youtube (μιας και το’χω καταργήσει το μιξεράκι μυαλού.. )

 14. Αγαπητέ Stardust, τέσσερα σχόλια εκ του προχείρου:

  (1) Σχετικά με το σημείο (5):Να τεθούν εκτός Υπουργείου Παιδείας, μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν και ως ιδιωτικά ΙΕΚ.

  (2) Σχετικά με τα σημεία (2), (3) και (5):
  Υποχρέωση τήρησης μητρώου μελών (πολίτες άνω των 18 ετών), ώστε το κόστος από την φορολόγηση της περιουσίας, τα πρόστιμα και την συντήρηση των εκκλησιαστικών σχολών να μην βαρύνουν όλους συλλήβδην τους Έλληνες πολίτες, αλλά μόνον τα μέλη.

  (3) Σχετικά με το (4): Καθιέρωση του ασυμβίβαστου ιερωμένου-εκπαιδευτικού (παπάδες που διδάσκουν από Ελληνικά μέχρι Φυσική και Βιολογία).

  (4) Διεύρυνση του ασυμβίβαστου και σε άλλα επαγγέλματα ή λειτουργήματα, όπως του ιατρού νευρολόγου-ψυχιάτρου (από ένα τηλε-παράδειγμα που μου προκαλεί από αηδία έως ανατριχίλα…)

Τα σχόλια έχουν κλείσει.