Οένγους και Κάερ- Κέλτικη μυθολογία

Ο Οένγους (Aengus) των πτηνών ήταν ιρλανδικός θεός του έρωτα, ένας από τους Τουάχα Ντε Ντάναν. Είναι γνωστός ως «Μακ Οκ» (νεαρός γιος), εξαιτίας των συνθηκών υπό τις οποίες γεννήθηκε, από τον Ντάγντα και την Μπόαν. Το θεϊκό ζευγάρι απέκρυψε την παράνομη ένωσή του και την εγκυμοσύνη της Μπόαν κάνοντας τον ήλιο να σταθεί ακίνητος στον ουρανό επί εννέα μήνες:έτσι ο Οένγους συλλαμβάνεται και γεννιέται αυθημερόν.

Ο κύριος ρόλος του Οένγους είναι να βοηθάει τους εραστές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Έτσι επεμβαίνει στις δυσκολίες ζευγαριών όπως ο Μίγιρ και η Ετάιν. Αλλά στο «Όνειρο του Οένγους» ο ίδιος ο θεός πληγώνεται από έναν «καταδικασμένο» έρωτα. Ονειρεύεται μια νεαρή κοπέλα την οποία δεν γνωρίζει. Ξυπνώντας ανακαλύπτει πως την έχει ερωτευτεί και μαθαίνει το όνομά της: είναι η Κάερ Ιμπορμέιθ. Αναζητώντας την φτάνει σε μια λίμνη όπου την βρίσκει με τις κοπέλες που την συντροφεύουν.

Η Κάερ έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται: κάθε δεύτερο χρόνο στη γιορτή του Σαβάιν μεταμορφώνεται σε κύκνο, μαζί με τις φίλες της. Ο Οένγους παρατηρεί ότι κάθε ζευγάρι κοριτσιών ενώνεται με ασημένια αλυσίδα, ενώ η αλυσίδα που έχει η Κάερ είναι χρυσή. Ο πατέρας της Κάερ αρνείται να δεχτεί τον Οένγους για γαμπρό του. Ο μόνος τρόπος να παντρευτούν οι δυό τους είναι να πάρει ο Οένγους την Κάερ, καθώς αυτή θα μεταμορφώνεται σε κύκνο.  Έτσι στο Σαβάιν, ο Οένγους πλησιάζει την λίμνη της Κάερ και πετά μακριά μαζί της, έχοντας και αυτός μεταμορφωθεί σε πουλί, Το ζευγάρι πετά τρεις φορές γύρω από τη λίμνη, και το μαγικό τους τραγούδι κάνει τους πάντες να κοιμηθούν για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Τότε το ζεύγος πετά στο παλάτι του Οένγους στο Μπρουγ να Μπόνε.

Όπως και ο Μάμπον, έτσι και ο Οένγους είναι ο αρχέτυπος «Νέος άνδρας» ή «θεϊκός νέος». Και η Κάερ έχει υπερφυσική υπόσταση: ο πατέρας της έχει το δικό του Sidh ή κατοικία στον Άλλο Κόσμο, και εκείνη έχει τη δύναμη να μεταμορφώνεται. Η εικόνα των μαγεμένων κύκνων που τους ενώνουν αλυσίδες από πολύτιμο μέταλλο δεν υπάρχει μόνο σε αυτόν τον μύθο, αλλά επανέρχεται και αλλού, π.χ. στους μύθους που σχετίζονται με τον Κου Χουλάιν.

_______________________________________________

πηγή: Μιράντα Τζεην Γκρην: Μύθοι των Κελτών

7 σκέψεις σχετικά με το “Οένγους και Κάερ- Κέλτικη μυθολογία

 1. Όντως αυτές οι ιστορίες είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Από το να βλέπουν σίριαλ στην τβ…

 2. @ καλημέρα σκουλικάκι μου!
  @ καλησπέρα Λινάκι μου!
  @ Ιοκάστη οι κέλτικοι μύθοι είναι από τα πιο όμορφα θέματα που μπορεί να διαβάσει κανείς. Με γοητεύουν πολύ περισσότερο από άλλου είδους βιβλία και είναι ό,τι καλύτερο να αρχίζουν να διαβάζουν τα παιδιά.

 3. Ουφ, πολύ όμορφη ιστορία.. Οι κύκνοι είναι από τα αγαπημένα μου ζώα και η λίμνη των κύκνων η αγαπημένη μου ιστορία από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου και αυτό μου την θύμισε γενικά. Πρέπει κάποια στιγμή να κάτσω να διαβάσω το βιβλίο με τους ιρλανδικούς μύθους που έχω :p

  Αχ βρε Λίνα πολύ όμορφοι και νοσταλγικοί οι στίχοι, μελαγχολία θα με πιάσει απογευματιάτικα μ’όλα αυτά…

 4. Υπέροχος μύθος, όπως φυσικά και όλη η κέλτικη μυθολογία μέσω της οποίας μπορεί κανείς να διδαχθεί πολλά, π.χ. για την δύναμη της θέλησης!!
  Συγχαρητήρια stardust30 μου, για άλλη μια φορά επέλεξες ένα εκπληκτικό θέμα το οποίο έντυσες τόσο περίτεχνα με εικόνες αλλά και μουσική..

  ..You are the light
  That is leading me
  To the place where I find peace again.

  You are the strength, that keeps me walking.
  You are the hope, that keeps me trusting.
  You are the light to my soul.
  You are my purpose…you’re everything…

  How can I stand here with you and not be moved by you?
  Would you tell me how could it be any better than this?

  *την καλησπέρα μου καλέ μου:-)

Τα σχόλια έχουν κλείσει.