Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι (Μπρεχτ)

mpreht-1-copy

Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, ρώτησε τον κ.Κ η κορούλα της οικονόμας του, θα φέρονταν τότε πιο καλά στα μικρά ψαράκια; Σίγουρα, αποκρίθηκε εκείνος. Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έχτιζαν για τα μικρά ψαράκια στη θάλασσα τεράστια κλουβιά και θα έβαζαν μέσα διάφορες τροφές, φυτά καθώς και ζωντανά. Θα φρόντιζαν τα κλουβιά να ‘χουν πάντα καθαρό νερό και γενικά θα τα εφοδίαζαν με διάφορες εγκαταστάσεις υγιείνης. Όταν λογουχάρη ένα ψαράκι τραυμάτιζε την ουρά του, οι καρχαρίες θα του έβαζαν αμέσως έναν επίδεσμο μην τυχόν και ψοφήσει πριν την ώρα του.

Έπειτα, για να μην μελαγχολούν τα ψαράκια, θα οργάνωναν κατά διαστήματα στη θάλασσα μεγάλες γιορτές, γιατί τα κεφάτα ψαράκια είναι πιο νόστιμα από τα θλιμμένα. Τούτα τα μεγάλα κλουβιά θα είχαν βέβαια και τα σχολειά τους. Εκεί τα ψαράκια θα μάθαιναν να κολυμπάνε στο στόμα του καρχαρία. Θα έπρεπε λογουχάρη να μάθουν γεωγραφία, για να μπορούν να βρίσκουν τους μεγάλους καρχαρίες, όταν αυτοί κάπου τεμπελιάζουν. Βέβαια, το σπουδαιότερο θα ήταν η ηθική διάπλαση των μικρών ψαριών.

Θα τους μάθαιναν ότι για ένα ψαράκι δεν υπάρχει μεγαλύτερη και ωραιότερη αρετή από το να θυσιάζεται πρόθυμα κι ότι τα ψαράκια θα έπρεπε να πιστεύουν τυφλά στους καρχαρίες, προπαντός όταν αυτοί τους λένε ότι θα φροντίσουν για ένα ωραίο μέλλον. Θα έδιναν στα ψαράκια να καταλάβουν πως αυτό το ωραίο μέλλον τότε μόνο θα είναι εξασφαλισμένο, όταν εκείνα μάθουν να υπακούνε. Τα ψαράκια θα έπρεπε να φυλάγονται από κάθε λογής ταπεινές, εγωιστικές και μαρξιστικές διαθέσεις, κι αν τύχαινε κανένα από δαύτα να φανερώσει τέτοιες αδυναμίες, τα άλλα τα ψαράκια θα έπρεπε να τα αναφέρουν αμέσως στους καρχαρίες.

Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έκαναν βέβαια αναμεταξύ τους και διάφορους πολέμους, για να κυριέψουν ξένα κλουβιά και ξένα ψαράκια. Στους πολέμους αυτούς ο κάθε καρχαρίας θα πολεμούσε με τα δικά του ψαράκια. Θα μάθαιναν τα ψαράκια ότι ανάμεσα σ’ αυτά και τα ψαράκια των άλλων καρχαριών υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα ψαράκια θα τους έλεγαν, είναι ως γνωστό βουβά, σωπαίνουν ωστόσο σε όλότελα διαφορετικές γλώσσς, γι’ αυτό και είναι αδύνατο να καταλάβει το ένα τ’ άλλο. Σε κάθε ψαράκι που θα σκότωνε μερικά εχθρικά ψαράκια που σωπαίνουν σ’ άλλη γλώσσα, θα καρφίτσωναν κι από ‘να παράσημο από φύκι και θα του έδιναν τον τίτλο του ήρωα.

Αν βέβαια οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα είχαν και τη δική τους τέχνη. Θα είχαν ωραίους πίνακες που θα παράσταιναν τα δόντια των καρχαριών με θαυμάσια χρώματα, και τα στόματά τους θα ήταν σαν τους κήπους της Βαβυλώνας, όπου μπορεί να κάνει κανείς τρελό σεργιάνι. Τα θέατρα στο βυθό θα έδειχναν πως ηρωικά ψαράκια με την μπάντα μπροστά θα ορμούσαν μαγεμένα και νανουρισμένα με τις πιο όμορφες σκέψεις στο στόμα των καρχαριών. Δε θα έλειπε βέβαια και η θρησκεία, αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι. Αυτή θα δίδασσκε ότι τα ψάρια μονάχα στην κοιλιά των καρχαριών θα άρχιζαν να γεύονται την αληθινή ζωή.

Εξάλλου, αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, όλα τα ψαράκια δε θα ήταν πια ίσα κι όμοια όπως συμβαίνει σήμερα. Μερικά από δαύτα θ’ αποχτούσαν αξιώματα και θα τα τοποθετούσαν πάνω από τα άλλα ψαράκια. Όσα μάλιστα είναι λίγο πιο μεγάλα θα είχαν το λεύτερο να τρώνε τα πιο μικρά. Αυτό θα ήταν άλλωστε ευχάριστο για τους καρχαρίες, γιατί έτσι εκείνοι δε θα χρειάζονταν πια παρά να καταπίνουν συχνότερα πιο μεγάλες μπουκιές. Και τα πιο μεγάλα ψαράκια, αυτά που θα είχαν τις ψηλές θέσεις, θα φρόντιζαν για την τάξη ανάμεσα στα ψαράκια και θα γίνονταν δάσκαλοι, αξιωματικοί και μηχανικοί στα ψαροκλουβιά. Κοντολογίς, μόνο αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα είχαμε πολιτισμό στη θάλασσα…

_______________________________________________________

πηγή: Ιστορίες του κυρίου Κόινερ, Μπρεχτ

3 σκέψεις σχετικά με το “Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι (Μπρεχτ)

 1. τι ειναι τοθτα τα χτικια που μας καθισαν στο σβερκο που ελεγε κι η μερκουρη?? νομιζουν πως ειναι πριγκηπες αλλα μονο με αιμοδιψεις δολοφονους μπορεις να τους ταυτισεις.αληθεια τι μπορουν να σου υποσχεθουν για να παραδιδεις την κοινωνια στο στομα του λυκου, να πετας μεταναστες στη θαλασσα, να διαταζεις ανθρωπους βαναυσα να χτυπουν αλλους, να φτιαχνεις γκουανταναμο, να βγαζεις το μαυρο ασπρο. λαε τι κανεις?? ποιον αφηνεις να διαχειριζευαι το μελλον σου???
  αυτοι οι ανθρωποι εχουν θεο που λεει κι ο λαος??
  οι καρχαριες τρωνε για να επιβιωσουν, αυτοι γιατι τρωνε τις σαρκες μας??? μονο αιμοβορα θηρια προιστορικων εποχων θυμιζουν αυτοι που λενε οτι οι λαοι ειναι απολιτιστοι και αξιοι μονο για τον καιαδα. πολιτισμος ειναι να αφανιζοθν ανθρωπους,ειτε σκοτωνοντας τους, ειτε απομυζωντας καθε ιχνος ζωντανιας μεσα τους για να το αναγουν σε χρημα στις τραπεζες τους??? ας μαζευτουμε ολοι να δωσουμε μια κλωτσια σ αυτα τα φοβισμενα ηληθια ανθρωπακια που χωρις εμας θα ζουσαν στην εποχη των δεινοσαυρων.

 2. Η χειρότερη κατηγορία ανθρώπων είναι αυτή που πολύ εύστοχα σατιρίζει ο Μπρεχτ ως μικρά ψαράκια με «αξιώματα». Μπάτσοι, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και λοιποί μικροαστοί, που δεν βλέπουν οτι η ζωή τους δε διαφέρει ουσιαστικά από αυτή των άλλων φτωχών, αλλά προσπαθούν να αποκτήσουν την επιβεβαίωση των ισχυρών, υπηρετώντας τους πιστά…

 3. -Μαμά, μαμά; γιατί μερικα ψάρια είναι μεγαλύτερα από άλλα;
  -Γιατί τα μεγάλα ψάρια τρέφονται από τα μικρά γλυκιά μου..

  *Καλημέρα:-)

Τα σχόλια έχουν κλείσει.