9χρονο κορίτσι προς Άι Βασίλη:»Φέτος ας μην με κακοποιήσουν»

Σύμφωνα με το zougla.gr:

Το γράμμα ενός μικρού παιδιού προς τον Άγιο Βασίλη, έφερε στο φως ένα έγκλημα. Ένα 9χρονο κορίτσι, από την περιοχή Φαρ στο Τέξας, ζήτησε να σταματήσει ένας 55χρονος συγγενής της να ακουμπά εκείνη και την αδερφή της.

Το μικρό παιδί έδωσε το γράμμα στο σχολείο του, στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα «The Monitor». Οι δάσκαλοι που το διάβασαν, έμειναν έκπληκτοι από τις αποκαλύψεις της μικρής και αμέσως συγκάλεσαν συμβούλιο, όπου κάλεσαν και την 9χρονη.

Η Αστυνομία συνέλαβε τον 55χρονο, που υπέδειξε το παιδί και κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 25 έως 99 χρόνια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστός ο βαθμός συγγένειας που είχε ο δράστης με τα δύο κορίτσια.

Μα τί κόσμος είναι αλήθεια αυτός όπου τα παιδιά ζητούν τα απολύτως βασικά για την ζωή τους;

Τί κόσμος είναι αυτός που ενώ ο πλούτος ξεχειλίζει οι ηθικές αξίες έχουν σχεδόν εξαφανισθεί ;

«Το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων δεν έχει σύνορα ούτε τάξεις. Ο βιαστής ανήκει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις κοινωνικές διαβαθμίσεις μόρφωσης και εισοδημάτων. Μπορεί να κατοικεί στις λαϊκές συνοικίες αλλά και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Μπορεί να κακοποιεί σεξουαλικά ο εργάτης, ο αγρότης, αλλά και ο δικηγόρος και ο γιατρός ή ο καθηγητής πανεπιστημίου. Αυτά τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα στις μέρες μας και αφαιρούν το επικάλυμμα της μόρφωσης και του πολιτισμού» υποστηρίζει ο Σταμάτης Τσαρουχάς, που την άνοιξη αρχίζει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του, «Carousel».Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα νέα» 5.000 βιασμοί τον χρόνο καταγράφουν οι στατιστικές στην Ελλάδα..

Πού οφείλεται η αυξημένη συχνότητα του φαινομένου κακοποίησης ανηλίκων στις μέρες μας;

Ο βιασμός σε κάθε μορφή του είναι η επιβολή του δυνατού πάνω στον αδύναμο. Τα παιδιά από τη φύση είναι αδύναμα και απροστάτευτα τις περισσότερες φορές, όταν γίνεται αυτή η αποτρόπαια πράξη. Έχει καταστροφικές συνέπειες και είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπιστεί, αν δεν εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια που την προκαλούν. Αυτό που με συγκλονίζει προσωπικά, εκτός από την εικόνα της βίαιης πράξης, είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις στις ζωές αυτών των παιδιών.
« Από τους 5.000 βιασμούς τον χρόνο στην Ελλάδα ελάχιστοι καταγγέλλονται, από τον φόβο του διασυρμού και του «στίγματος». Είναι μια αληθινή τραγωδία την οποία όντως εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι για να «παίξει», όπως λες, στα σίριαλ και τα ΜΜΕ για λόγους ακροαματικότητας με απώτερο σκοπό το κέρδος».

Απ’ τις εισηγήσεις των ομιλητών σε μια ημερίδα που έγινε το 2000 στην Αθήνα με τίτλο: «Κάνοντας τις φωνές των παιδιών να ακουστούν: Προστασία και ενδυνάμωση κοριτσιών θυμάτων βίας και σεξουαλικής κακοποίησης» τα δύο συμπεράσματα που αβίαστα βγαίνουν είναι τα εξής: Πρώτον, ότι τα όποια στατιστικά στοιχεία υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα – σε ελληνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο – είναι ανεπαρκή, «δεδομένου ότι αυτά τα εγκλήματα χαρακτηρίζονται από αθεατότητα».

Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με τις επιπτώσεις ενός τέτοιου συμβάντος στη ζωή του θύματος. «Παρότι η ζωή θεωρείται το πολυτιμότερο έννομο αγαθό, στις περιπτώσεις παιδιών θυμάτων είναι «προτιμότερο» να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας, παρά αιμομεικτικού βιασμού. Η εξήγηση είναι απλή. Στην πρώτη περίπτωση το παιδί πεθαίνει άπαξ, στη δεύτερη πεθαίνει κάθε μέρα, πρώτα οργανικά, στη συνέχεια συναισθηματικά κι έπειτα κοινωνικά»… Η Γεωργία Λιτίνα, υπαστυνόμος Α΄, που μίλησε για το ρόλο της Αστυνομίας, βεβαίωσε πως «σε όσες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών – 7 έως 12 χρόνων – έχουμε ασχοληθεί, το 99% των δραστών προερχόταν από άτομα της οικογενείας»!

Για τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού στην Ελλάδα κλήθηκε να μιλήσει ο εγκληματολόγος Αγγελος Τσιγκρής. «Τα ποσοστά βιασμού με θύματα παιδιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά στη χώρα μας, δεν μπορούν όμως να καταγραφούν αφού ελάχιστα απ’ αυτά καταγγέλλονται στην Αστυνομία και ακόμα λιγότερα φτάνουν στα δικαστήρια», είπε ο ομιλητής. Από έρευνες, ωστόσο, που έχουν γίνει με θύματα παιδιά, που έφτασαν έως το αστυνομικό τμήμα, επιβεβαιώνεται ότι οι περισσότεροι βιασμοί είναι αιμομεικτικοί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά ανηλίκων διαπράττονται κυρίως από άτομα των πλησιέστερων ηλικιακών ομάδων, καθώς και από ηλικιωμένους δράστες άνω των 55 χρόνων.

Ο Αγγ. Τσιγκρής σημείωσε πως το πιο τραγικό στον αιμομεικτικό βιασμό είναι ότι συνήθως η τέλεση του εγκλήματος είναι εξακολουθητική, ενώ η εξουσιαστική σχέση δράστη-θύματος και η εξάρτηση του δεύτερου από τον πρώτο αδρανοποιούν και ακυρώνουν κάθε ενδεχόμενη σκέψη του θύματος για αντίσταση. Τέλος, αναφορικά με τα εγκλήματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης του παιδιού (που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει απίστευτες διαστάσεις στη χώρα μας), ο εγκληματολόγος τόνισε: «Αυτού του είδους τα εγκλήματα μαστροπίας και σωματεμπορίας με θύματα παιδιά σπάνια φτάνουν στη γνώση της Αστυνομίας. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών εκδικάστηκαν – από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας – μόνο τέσσερις υποθέσεις»…

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για την κακοποίηση των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία). Είναι ενδεικτικά: Σε πληθυσμό 59 εκατομμυρίων, υπάρχουν γύρω στα 36.000 παιδιά εγγεγραμμένα στους Καταλόγους Προστασίας Παιδιών. Υπάρχουν, δε, περισσότερα από 50.000 παιδιά «υπό προστασία», δηλαδή υπό επιτήρηση από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με εθελοντικές οργανώσεις, κάθε βδομάδα τουλάχιστον ένα παιδί πεθαίνει από κακοποίηση ή αμέλεια, το 26% των θυμάτων βιασμού είναι παιδιά, ενώ μόνο το 1997 η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για 1.269 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης με παιδιά κάτω των 14 ετών. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι το 3% από εθνικό δείγμα σε 1.350 νέους ηλικίας 12-15 χρόνων απάντησαν ότι βίωσαν τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης…

Παλιότερο άρθρο για την παιδική κακοποίηση θα βρείτε εδώ.

Πηγές:

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=51654&enthDate=12012008

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=14/11/2000&id=1409&pageNo=40&direction=1

Διαβάστε επίσης:

http://www.femnetsalonica.gr/epohi26-2-06.htm

5 σκέψεις σχετικά με το “9χρονο κορίτσι προς Άι Βασίλη:»Φέτος ας μην με κακοποιήσουν»

 1. Όχι ρε γμτ! Τι πράγματα είναι αυτά… Όντως ο βιασμός και μάλιστα ανηλίκου είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που σκέφτεσαι την εκτέλεση ως ποινή…

 2. Ιοκάστη μου, φυσικά και δεν συγκρίνεται τίποτε. Και συμφωνώ για την θανατική ποινή- αν και νομίζω πως ο καθημερινός βασανισμός του με τον ίδιο νόμισμα μέχρι να πεθάνει θα ήταν εξίσου καλή τιμωρία.

 3. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον βιασμό ενός παιδιού. Κάτι τέτοιες στιγμές αναθεωρώ τις απόψεις μου για την θανατική ποινή και επίσης δεν θα μου φαινόταν άδικο αν η μητέρα του παιδιού σκότωνε το τέρας…

  Αυτά θα έπρεπε να προσπαθήσουμε σαν κοινωνία να εξαφανίσουμε…

 4. Κλαζομένιε, είμαι μες το πνεύμα των εορτών όπως βλέπεις!!
  Ναι ναι..την θυμάμαι την «Άνοιξη» που έγινε χειμώνας..
  Πάντα είμαστε σε επιφυλακή μην ανησυχείς φίλε!
  Θα τους έχουμε θερμή υποδοχή στας επόμενας εκλογάς.
  Θα κάνουμε δώρο ένα μπαλτά για το κόψιμο του χεριού των νεο-δημοπρατών και τους ομοϊδεάτες τους..

 5. Αγιοβασιλιάτικε Stardust,
  τόι βιασμοί, σεξουαλικοί και άλλοι καθημερινά…
  Φυσικά και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο αποκαλύφθηκε αυτός που περιγράφεις.

  Όμως… Σκέψου κι έναν άλλο βιασμό:
  εκτός από την με καθυστέρηση …4μήνου ανάληψη ευθυνών, λες και δεν τις είχε, έτσι κι αλλοιώς, εξ αρχής… φαίνεται ότι με την αναδόμηση, επέρχεται, ως «νέο» πρόσωπο…, ο Σαμαράς, ο Αντωνάκης, καλέ. Που πούλησε το εθνικό θέμα με την ΠΔΓΜ για να φτιάξει δικό του κόμμα… Θυμάσαι;;; Την «Άνοιξη», τη φούσκα…
  Επέρχεται ως εθνικοφρονική {ή εθνικοφονική, ό,τι προαιρείστε} αναπαλαίωση της ΝΔ…
  Για να ξεσκαλώσει ο Καραμανλέας… Νομίζουν…
  Ας είμαστε σέ επιφυλακή, γιατί που να ξέρεις τι έχει κατά νούν ο καλαματιανός…
  Κακοφιλάκια.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.