Η κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια απάντηση που δόθηκε σε ενδιάμεσες εξετάσεις/ προόδους στη χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η ερώτηση είχε ως εξής και βαθμολογούταν με έξτρα βαθμούς: Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη; (στη χημεία ή εξώθερμη δίνει θερμότητα ενώ η άλλη απορροφά).
Οι περισσότεροι φοιτητές έδωσαν απαντήσεις παρέχοντας αποδείξεις βασισμένες στο Νόμο του Boyle (ένα αέριο ψύχεται όταν μεγαλώνει ο όγκος και θερμαίνεται όταν συμπιέζεται) ή κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο, ένας έγραψε τα εξής:

Πρώτον πρέπει να γνωρίζουμε αν ο όγκος της κόλασης αυξάνεται προς το χρόνο. Επομένως χρειάζεται να ξέρουμε το ρυθμό με τον οποίο οι ψυχές εισρέουν στην κόλαση και το ρυθμό με τον οποίο διαφεύγουν. Νομίζω ότι μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι όταν μια ψυχή παέι στην κόλαση, δεν πρόκειται να φύγει. Επομένως, δεν διαφεύγουν ψυχές. Τώρα για το πόσες ψυχές μπαίνουν, ας δούμε πόσες διαφορετικές θρησκείες υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Οι περισσότερες απο αυτές δηλώνουν ότι αν δεν είσαι οπαδός τους τότε θα πας στη κόλαση. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες απο μία τέτοια θρησκεία και εφόσον οι άνθρωποι δεν ανήκουν σε περισσότερη απο μία θρησκεία τότε μπορούμε να εξαγάγουμε οτι όλες οι ψυχές πάνε στην κόλαση. Και όπως έχουν οι ρυθμοί γεννήσεων και θανάτων, θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των ψυχών στην κόλαση θα αυξηθεί εκθετικά.
Τώρα, ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε το ρυθμό αλλαγής του όγκου της κολάσεως είναι γιατί ο Νόμος του Μπόυλ δηλώνει ότι για να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση, ο όγκος της πρέπει να αυξάνεται ανάλόγως με τις ψυχές που προστίθενται. Αυτό μας δίνει 2 περιπτώσεις:

1. Εαν η Κόλαση διαστέλλεται με πιο αργό ρυθμό απο αυτόν με τον οποίο εισέρχονται ψυχές, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα αυξάνονται μέχρι να σκάσει η Κόλαση και να ξεχυθούν οι ψυχές.
2. Εαν η Κόλαση διαστέλλεται με ρυθμό πιο γρήγορο από τη αύξηση των ψυχών, τότε η θερμοκρασία και ή πίεση θα πέφτουν μέχρι να παγώσουν τα καζάνια της.

Ποια απο τις 2 περιπτώσεις ισχύει??
boris-vallejo-06

Αν αποδεχθούμε το αξίωμα το οποίο μου είπε η Τερέζα όταν ήμουν πρωτοετής ότι ‘Θα πρέπει να παγώσει η Κόλαση πριν κοιμηθούμε μαζί’ και συνθεωρήσουμε και το γεγονός ότι χθες το βράδυ κοιμήθηκα μαζί της, τότε ισχύει η δεύτερη υπόθεση και επομένως είμαι σίγουρος ότι η Κόλαση είναι εξώθερμη και ότι ήδη έχει παγώσει. Απόροια αυτής της θεωρίας είναι ότι η κόλαση αφού έχει παγώσει άρα δεν δέχεται άλλες ψυχές και επομένως έχει εκλείψει…. αφήνοντας μόνο τον Παράδεισο. Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει την ύπαρξη ενός Θεϊκού Οντος, το οποίο εξηγεί γιατί χθες το βράδυ η Τερέζα φώναζε συνεχώς: ‘Θεέ μου, Θεέ μου’

9 σκέψεις σχετικά με το “Η κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;

 1. Thanks, έψαχνα καιρό να βρω ποιανού πίνακας ήταν σε αυτό το εξώφυλλο, τον είδα πολύ πρόσφατα και σε ένα μαγαζί στα Εξάρχεια.

 2. @nashos, ενδιαφέρον ο σύνδεσμος..
  Εγώ πάλι δεν πίστευα διόλου στην αυθεντικότητα του αλλά μου άρεσε το όλο σενάριο γι’αυτό και το δημοσίευσα.
  🙂

 3. Απίστευτη σύμπτωση. Όπως διαπιστώνουμε με ένα απλό google search για «κόλαση εξώθερμη ενδόθερμη» ή «hell endothermic exothermic», η ίδια ερώτηση με την ακριβώς ίδια απάντηση δόθηκε εκτός από το πανεπιστήμιο Κρήτης και στα παρακάτω πανεπιστήμια:

  Washington
  ΕΜΠ
  Cambridge
  Oklahoma
  Yale
  Texas
  McGill
  …και πολλά ακόμα.

  Τελικά όμως… http://www.snopes.com/college/exam/hell.asp

 4. Το «άρωμα του ονείρου» είναι το απόλυτα αγαπημένο μου βιβλίο (υπάρχει και στο προφίλ μου).
  Αυτή η Τερέζα δεν είναι και πολύ σταθερή στις απόψεις της, ε;
  Χαχαχα!
  Για τη χημεία, αν και ερωτευμένη με βιοχημικό, δηλώνω άσχετη και σιωπώ.
  Θα πω όμως ένα τραγουδάκι:
  Εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ…!

 5. 1ον: Ναι κι είναι μάλλον κι ένας από τους λόγους που τρελάθηκα με το βιβλίο τόσο πολύ (όχι ότι δεν ήταν από μόνο του καλο). Την έχουν και σ’ένα μαγαζάκι που πηγαίνουμε, σε ξύλο με τέλεια κορνίζα κλπ και έλεγα να την πάρω φεύγοντας όταν την πρωτοείδα :p – Το σκεφτόμουν κι εγώ να κάνω στον Vallejo αφιερωματάκι αλλά με τους ρυθμούς που πάω δεν το κόβω, προηγούνται ο Royo και η Francés έτσι κι αλλιώς.

  2ον: Ναι μου κάνει λίγο σε ψυχεδέλεια, και γενικά αυτή η φωτογραφία μ’άρεσε πολύ όπως ήταν, το τιγρέ background δεν μου φέρνει καλούς συνειρμούς.

  3ον: Πάντα! Οι θεωρίες μου είναι πολύπλοκες κατά βάθος αλλά δεν μπορώ να στις αναλύσω τώρα, το νόημα το πιάνεις πάντως 😉

 6. 1ον: Η δεύτερη ζωγραφιά είναι το εξώφυλλο από το βιβλίο «το άρωμα του ονείρου» και επίσης αγαπημένη φωτογραφία. (όλες είναι του Boris Vallejo για τον οποίο θα κάνω ένα αφιερωματάκι σύντομα)
  2ον: Είπα να την ανανεώσω λιγάκι αλλά ψυχεδέλεια βγάζει; Χμμ..Θα το κοιτάξω να το διορθώσω..
  3ον: Πολύ εμπεριστατωμένη την βλέπω την θεωρία σου.. 😀

 7. 1ον: Πήγαινα να σχολιάσω για την κόλαση αλλά τελικά το έχασα λιγάκι, η 2η ζωγραφιά είναι παλιά αδυναμία και χάθηκε κάθε ίχνος συγκέντρωσης (είναι και αργά…)

  2ον: Τί έπαθε η φωτογραφία των Lost; Κάτι σε ψυχεδέλεια μου κάνει (και δεν έχω πάρει τίποτα οπότε μάλλον κάτι της έκανες) – σου είπα 0 συγκέντρωση οπότε σόρυ για τα άκυρα…

  3ον: Για να πω και κάτι σχετικό, θα διαφωνήσω με τον τυπάκο, προτιμώ να ζεσταίνεται συνεχώς κι όλο και περισσότερο η κόλαση (παρόλο που δεν μου πολυαρέσει η ζέστη), κι έτσι βασισμένη στην επιστημονικότατη θεωρία της προσωπικής προτίμησης διαλέγω το α!! (ευτυχώς που δεν είχαμε χημεία στο πανεπιστήμιο)

  Καληνύχτα 🙂

Τα σχόλια έχουν κλείσει.