η προπαγάνδα του μάρκετινγκ και η σημερινή οικονομική κρίση

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το ντοκυμαντέρ «ο αιώνας του εαυτού»:

http://www.tvxs.gr/v235

Η ιστοσελίδα είναι η νέα προσπάθεια του Κούλογλου που ελπίζω να συγκεντρώσει τα βλέμματα του κόσμου. Μερικά σημεία που στάθηκα στο ντοκυμαντέρ:

1. Στην έξυπνη κίνηση του Μπέρνεζ να παρουσιάσει τα τσιγάρα ως «σύμβολο ανεξαρτησίας» για τις γυναίκες- στην αναζήτηση μάλιστα του τί συμβόλιζαν τα τσιγάρα για μια γυναίκα η απάντηση από έναν ψυχαναλυτή ήταν «φαλλός». Βέβαια είναι παράλογη η σύνδεση ελευθερίας-καπνίσματος αλλά η ψυχολογία των μαζών λέει άλλα. Το πρώτο σλόγκαν στην  διαφημιστική εκστρατεία για την επικράτηση στο μυαλό των γυναικών ήταν «πυρσοί της ελευθερίας» (παραπέμπει στο άγαλμα της ελευθερίας και τον πυρσό που κρατάει) !

2. Στην εξέλιξη της προπαγάνδας σε καιρό πολέμου σε δημόσιες σχέσεις στην εποχή της δημοκρατίας.

3. Η χειραγώγηση των μαζών έτσι ώστε από πολίτες να καταντήσουν κατευθυνόμενοι καταναλωτές

4. Τα προϊόντα με τη χειραγώγηση των μαζών μέσω της διαφήμισης απέκτησαν συμβολική αξία, οπότε ο κόσμος τα αγόραζε είτε ήταν αναγκαία είτε όχι μιας και η απόκτησή τους δημιουργούσε «ευφορία» . Κάτι σαν ψυχολογική εκτόνωση δηλαδή μέσω της αγοράς.

5. Από το 1920 ξεκίνησε το μάρκετινγκ μέσω των ταινιών- δηλαδή η τοποθέτηση προϊόντων μέσα στα σκηνικά των ταινιών για να αποκτήσουν αξία στα μάτια των θεατών / καταναλωτών.

6. Ακόμη και ο δήθεν δεσμός δημοκρατίας- καπιταλισμού είναι άλλο ένα παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων και των διαφημιστικών γραφείων. Οι βιομηχανίες και οι καπιταλιστές γενικότερα ξεκίνησαν εκστρατεία κατά του «new deal» της πολιτικής δηλαδή ανάμιξης στην αγορά που είχε αποφασίσει ο Ρούσβελτ, η οποία ήρθε ως απαντηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 1929. Ουδείς καπιταλιστής θέλει πολιτικούς να τον ελέγχουν για να μπορεί ασύδωτα να κερδοσκοπεί εις βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα κατά την διαφημιστική εκστρατεία ήθελαν να δείξουν πως το μέλλον που σχεδιάζουν οι βιομηχανίες είναι καλύτερο από αυτό που σχεδιάζουν οι πολιτικοί – μόνο που ο πολίτης μπορεί να επιλέξει το μέλλον του μέσω της πολιτικής και όχι μέσω των εταιρειών (όλα αυτά βέβαια σε ένα κράτος όπου οι πολιτικοί θα τιμούν το λειτουργημά τους και θα έχουν αξιοπρέπεια). Μία από τις κραταιές εταιρείες που πολέμησαν το «new deal» ήταν η γνωστή μας General Motors.

7. Όλα αυτά ξεκίνησαν από τον Φρόυντ, που πρώτος μίλησε για το υποσυνείδητο και την ψυχανάλυση καθώς και την σύνδεση ονείρων με σεξουαλικά αποθυμένα.

8. Ο Φρόιντ πίστευε πως είχε υποτιμήσει τα επιθετικά ένστικτα του ανθρώπου, και πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να βασανίζει και να σκοτώνει.

9. Ο Γουόλτερ Λίπμαν έγραφε πως «αν όντως οι άνθρωποι οδηγούνται από επιθετικά ένστικτα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την δημοκρατία»

10. Οι μάζες ελέγχονται από τις δυνάμεις της λίμπιντο , φιλτράρουν δε τις ιδέες τους μέσω του ατομικισμού

11. Οι Γερμανοί εντυπωσιάστηκαν από την προσπάθεια του Ρούσβελτ να επιβληθεί στον βιομηχανικό κόσμο των ΗΠΑ. Βέβαια οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τις έρευνες του Τζορτζ Γκάλοπ για να μάθουν την έγκριση ή απόρριψη της πολιτικής από τους πολίτες ενώ οι Γερμανοί πίστευαν πως η μάζα δεν πρέπει να εκδηλώνει την άποψή της. Όχι βέβαια πως πιστεύω πως οι Αμερικανοί δεν έφαγαν προπαγάνδα με το κουτάλι αλλά σίγουρα οι Γερμανοί έφαγαν ακόμη περισσότερη.

Να συμπληρώσω πως αυτό που θέλει να δείξει το ντοκυμαντέρ είναι πως ο καπιταλισμός στηρίζεται στην ατελείωτη πλύση εγκεφάλου του καταναλωτή έτσι ώστε να αγοράζει συνεχώς – όμως σε περιόδους που τα ίδια μέσα προπαγάνδας τρομοκρατούν τους πολίτες,  αυτοί σταματούν πανικόβλητοι κάθε αγορά και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος απολύσεων – πάγωμα αγορών μέχρι ενός σημείου που οι πολιτικοί επεμβαίνουν-όχι μέσω χρηματοδότησης των αγορών- αλλά χρηματοδότησης των ίδιων των πολιτών. Σε αυτό το σημείο δεν βλέπω να φτάσαμε ακόμα μιας και οι πολιτικοί έχουν σπόνσορες τις πολυεθνικές. Μάλλον πρέπει να δώσουμε μια «κλωτσιά» ακόμη στο καπιταλιστικό σύστημα μέσω της αποχής (εφόσον έχουμε χρήματα) και της διαμαρτυρίας στους πολιτικούς μήπως και στρώσει το σύστημα..

2 σκέψεις σχετικά με το “η προπαγάνδα του μάρκετινγκ και η σημερινή οικονομική κρίση

Τα σχόλια έχουν κλείσει.