Αφροδίσια σεξουαλικά νοσήματα(ή αλλιώς γιατί πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι στην σεξουαλική μας ζωή)

Διαβάζω ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο αυτόν τον καιρό (σαν διάλειμα ανάμεσα στα άλλα) του Βαλέριου Κασιμάτη που ασχολείται με τα α.σ.ν. (αφροδίσια σεξουαλικά νοσήματα). Διαβάζω την συμπτωματολογία πολλών α.σ.ν. και οφείλω να ομολογήσω πως έχω σοκαριστεί! Μερικά από αυτά σε συντομία:

1. Στείρωση (στον άντρα)

2. Καρκίνος μήτρας

3. Θάνατος ή εγκεφαλικές βλάβες του νεογνού (εφόσον μολυνθεί κατά την γέννα)

4. Βλάβες στην καρδιά, στα αγγεία, στα κόκαλα στον εγκέφαλο και στα σπλάχνα

5. Έντονοι πονοκέφαλοι, πόνος στις αρθρώσεις, αϋπνίες, αλωπεκία (προσωρινή πτώση των μαλλιών)
Η χειρότερη α.σ.ν. βέβαια είναι το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας) η οποία είναι η σύγχρονη μάστιγα – η ποιό σιωπηλή και γι’αυτό ύπουλη η οποία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν πέραν της προσοχής που πρέπει να δείχνουμε στην επιλογή του συντρόφου μας είναι καλύτερο να επιλέγουμε μόνιμους συντρόφους και να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό (μην ξεγελιέστε πως γνωρίζετε τον άλλον ακόμη κι αν είστε από παιδιά μαζί) παρά να κάνουμε ευκαιριακές σχέσεις (το προφυλακτικό δεν είναι πάντα ασφαλές- μπορεί να σπάσει).

Προσωπική μου επιλογή είναι η αποφυγή one night stand και η γνωριμία του άλλου καιρό πριν προχωρήσει το θέμα στην σεξουαλική του πλευρά (και φυσικά πάντα με χρήση προφυλακτικού).

Τα δέκα απαγορευτικά ΜΗ για τα α.σ.ν. :

 1. Για τα αφροδίσια νοσήματα ΜΗ συμβουλεύεσθε φίλους, γείτονες ή τον φαρμακοποιό της γειτονιάς σας. Είναι πολύ πιθανόν να κάνουν λάθος. Απευθυνθείτε σε γιατρό. Είναι ο μόνος που μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας κατευθύνει σωστά.
 2. Μην πλένετε ποτέ τα γεννητικά σας όργανα με τα «ευγενή» σαπούνια που διαφημίζει η τηλεόραση ή με ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια ή διαλύματα, που παίρνετε από το φαρμακείο
 3. Μην πλένεσθε πολλές φορές , μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό, χρησιμοποιείτε μόνο παγωμένο νερό, χαμομήλι και ελαφρά ουδέτερα σαπούνια
 4. Εάν παρουσιασθεί στα γεννητικά σας όργανα ένα σπυρί ή νιώσετε κάποιο ερεθισμό, μην τα βάζετε πάντα με το σεξουαλικό σας σύντροφο. Υπάρχουν πολλές ασθένειες, που μπορούν να παρουσιασθούν στα γεννητικά σας όργανα όπως και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος άλλωστε, και που γι’αυτές να μη φταίει σε τίποτα απολύτως ο σύντροφός σας.
 5. Εάν εμφανίσετε αφροδίσιο νόσημα μην πανικοβάλεσθε, μη βιασθείτε να πάρετε φάρμακα στην τύχη για να προλάβετε την εξέλιξη της ασθένειας, δεν έχει καμία σημασία για τη θεραπεία σας και θα γίνετε σίγουρα καλά εάν κάνετε τη σωστή αγωγή έστω κι αν περάσουν μερικές μέρες καθυστέρησης μέχρι να την αρχίσετε. Σημασία έχει πάνω από όλα να εφαρμοστεί μια καλή και σωστή διάγνωση. Διότι αν αρχίσουμε θεραπεία στην τύχη, καλύπτουμε όπως λέμε την εικόνα και μετά είναι πολύ δύσκολο να γίνει η σωστή διάγνωση και θεραπεία.
  Γενικά συμβουλευθείτε γιατρό και μην αρχίζετε βιαστικά θεραπεία μόνοι σας.
 6. Αν σας τύχει μια «καλή ευκαιρία» στο δρόμο, στο αυτοκίνητο στο τρένο ή σε κάποιο ταξίδι: Προσέχετε πολύ καλά, γιατί την άλλη μέρα ίσως ψάχνετε για γιατρό. Μην κάνετε ευκαιριακές σχέσεις εύκολα
 7. Εάν είχατε μια «ευκαιριακή σχέση»: μην πάτε την άλλη μέρα και με το μόνιμο σύντροφό σας. Αφήστε να περάσει ένα διάστημα ασφάλειας 7-10 ημερών. Ίσως αυτό σας φανεί πολύ ωφέλιμο. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για προληπτικό έλεγχο.
 8. Αν σας παρουσιαστεί ένα α.σ.ν.: μην πανικοβάλεσθε ότι θα κολλήσετε το περιβάλλον σας ή τους συγγενείς σας, απλώς και μόνον επειδή αυτοί ζουν στον ίδιο χώρο με εσάς. Αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο η και αδύνατο. Συνήθως για να μεταδοθεί ένα α.σ.ν. χρειάζεται σεξουαλική πράξη ή πολύ στενή σωματική επαφή.
 9. Σε περίπτωση κατά την οποία η σεξουαλική επαφή γίνεται χωρίς να έχετε εγγυήσεις για τη σεξουαλική ταυτότητα του συντρόφου, μην κάνετε το σφάλμα. Χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό.
 10. Εάν η σεξουαλική σας επαφή δεν είναι από τη φυσιολογική οδό, μην ξεγελιέστε. Η παραφύση σχέση, ο στοματικός έρωτας ή και ακόμα ένα δυνατό δαγκωτό φιλί, που μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αιμορραγία στο στόμα, μπορούν να μεταδώσουν και αυτά ένα αφροδίσιο νόσημα.

Και μερικές συμβουλές αποκλειστικά για μας τους άντρες (γιατί πολλές φορές φταίμε εμείς):

ΜΗ σκέφτεστε πάντα με το κάτω κεφάλι..

ΜΗΝ κάνετε «μικρές απιστίες» εντός της σχέσης σας – δεν σας φταίει η σύντροφός σας να κολλήσει ο,τιδήποτε επειδή εσείς είστε ανώριμοι

4 σκέψεις σχετικά με το “Αφροδίσια σεξουαλικά νοσήματα(ή αλλιώς γιατί πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι στην σεξουαλική μας ζωή)

 1. Εύχομαι γρήγορα να βρεθεί το φάρμακο.

  ΤΙΝΑ
  Γερή από έιτζ να ‘ναι σα μαθαίνω
  ο ανήσυχός μου ησυχ’αζει ο νους΄
  όχι απ’ αγάπη πως γι αυτήν πεθαίνω,
  μα πρόπερσυ ανταλλάξαμε ιούς.

  Γιώργης Χολιαστός

 2. Ευτυχώς, θεραπεία για τα περισσότερα αφροδίσια υπάρχει, εκτός από το AIDS Αν σε κάθε νέο σύντροφο χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό (ή το επιβάλεις στο σύντροφό σου αν είσαι γυναίκα) ο κίνδυνος σχεδόν εξαφανίζεται- για το AIDS. Ηπατίτιδα C μπορείς να κολλήσεις ακόμα και πίνοντας από το ίδιο ποτήρι με κάποιον πάσχοντα, αλλά εδώ ο μόνος τρόπος προστασίας είναι να γνωρίζεις εκ των προτέρων οτι είναι χρόνιος φοράς της νόσου…

 3. Δύσκολο γιατί οι γονείς και το σχολικό περιβάλλον δεν δίνουν την δέουσα προσοχή στα παιδιά και αυτά βλέποντας τα σεξουαλικά μηνύματα παντού τριγύρω τους (τηλεόραση, περιοδικά, εφημερίδες, ίντερνετ )δημιουργούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον έρωτα («εύκολη» απόλαυση χωρίς σωστή επιλογή συντρόφου και χωρίς προφυλάξεις)οπότε το αποτέλεσμα είναι είτε η επίσκεψη στο γιατρό είτε ακόμη χειρότερα κάποια πάθηση που γίνεται χρόνια από τις παραπάνω..
  Για το AIDS θα δοθεί ιδιαίτερη μνεία σε νεότερα ποστ- παράλληλα με άλλα ζητήματα είναι και αυτό άκρως επίκαιρο και πάντα χρήζει αναφοράς (έστω και μια ζωή να σωθεί είναι όφελος για όλους μας)
  Φυσικά υπάρχουν και άλλα παρατράγουδα όπως η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (θέμα που χωράει να γεμίσει πολλά ιστολόγια), οι εκτρώσεις κ.α.
  Αξιοπερίεργο είναι επίσης πως ενώ το μορφωτικό επίπεδο ανεβαίνει σε αυτό το θέμα η υπευθυνότητα πολλών γονιών έχει μείνει στο ίδιο χαμηλό επίπεδο..Πότε θα αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης;
  Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής πότε θα μπει επιτέλους στα σχολεία;

 4. Ω, ναι! Ακριβώς έτσι!
  Και μη νομίζετε ότι η θεραπεία για το ΕΙΤΖ έχει βρεθεί!
  Προσέχουμε για να ζήσουμε, δυστυχώς αυτή η μεγάλη απόλαυση πρέπει να γίνεται με καθαρό μυαλό!
  Δύσκολο, ε;

Τα σχόλια έχουν κλείσει.