Περί κανόνων ευγενικής συμπεριφοράς (savoir vivre)

Κανόνες ευγενικής συμπεριφοράς. Έχω διαβάσει το βιβλίο που έχει εκδώσει ο κύριος Ζαμπούνης γι’αυτό το θέμα και κάποια από τα άρθρα του τα βρήκα θαυμάσια. Κάποια άλλα τα βρήκα αστεία. Σε γενικές γραμμές ήταν ενδιαφέρον πάντως και θα το σύστηνα σε όσους θέλουν να μάθουν πέντε πράγματα περισσότερα για την ευγένια στην καθημερινή μας ζωή. Σίγουρα κάποιοι κανόνες ορθής συμπεριφοράς θα πρέπει να τηρούνται στα πλαίσια μιας κοινωνίας που θέλει τους πολίτες της να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Στο πλαίσιο αυτό και η φράση «η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου»  αλλά και «ο σεβασμός προς τον αδύναμο δίνει δόξα στον ισχυρό» είναι ιδανικές προτάσεις για μια κοινωνία που θέλει να τα έχει καλά με τον εαυτό της. Εφόσον δεν υπάρχει εσωτερική γαλήνη σε μια ομάδα τότε δεν μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ούτε πολιτισμικά ούτε οικονομικά. Και για να διαχωρίσουμε λιγάκι τον εαυτό μας με τον «υπαρκτό καπιταλισμό», θα έλεγα πως σημαντικότερη είναι η πολιτισμική ανάπτυξη παρά η οικονομική  .

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι πως οι Γάλλοι, «δημιουργοί» του κώδικα συμπεριφοράς savoir vivre «αντέγραψαν»(από λάθος) τον πληθυντικό ευγενείας από τους Άγγλους λόρδους, το 1066μ.χ. όταν η ομάδα Γάλλων του Γουλιέλμου του Κατακτητή είδαν τους αγγλοσάξονες φεουδάρχες να μιλούν στον πληθυντικό με τους κολλήγους και οι τελευταίοι να μιλούν στον πληθυντικό με τους φεουδάρχες. Δεν κατάλαβαν όμως πως απευθύνονταν ο ένας στον άλλον ως εκπρόσωποι ομάδων και όχι από ευγένεια. Κι εκείνον τον καιρό οι Αγγλοσάξονες ήταν πολύ πιο πολιτισμένοι απ’ τους Γάλλους .

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τους κανόνες – ούτε είναι σκοπός του άρθρου να βρει ποιοι είναι οι ορθοί κανόνες συμπεριφοράς ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας – αυτό μπορεί να το αποφασίσει η ίδια η κοινωνία μέσα από διάλογο.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως κατ’ εμέ θα έπρεπε να διδάσκονται στο σχολείο κάποιοι κανόνες ευγενικής συμπεριφοράς (μιας και απ’ το σπίτι τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν βρισιές και «μαγκιές») μήπως και αλλάξει η συμπεριφορά των νεοελλήνων μετά από κάποιες γενιές.

Όλοι αυτοί οι κανόνες (όπως και οι νόμοι) είναι βέβαια περιττοί σε μια κοινωνία όπου όλα τα μέλη της είναι ηθικών αρχών. Βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο αλλά δεν είναι αδύνατον να συμβεί στο μέλλον.

________________________________________________________

Διαβάστε επίσης:

http://www.ftou.gr/articles/show.asp?category=tsekourata&id=144 (κανόνες συμπεριφοράς κατά το φλερτ)

http://www.men24.gr/html/ent/429/ent.18429.asp (κανόνες συμπεριφοράς στο γυμναστήριο)

http://www.neolaia.de/2opseis/DaneiaeeU/periodiko15/Savoir_Vivre/savoir_vivre.html (κανόνες συμπεριφοράς στο τραπέζι)

5 σκέψεις σχετικά με το “Περί κανόνων ευγενικής συμπεριφοράς (savoir vivre)

 1. Θα ηθελα να σας ρωτησω αν ειναι επιτρεπτο να χρησιμοποιουμε το επιθετο «Κυριος» ή «Κυρια» οταν θελουμε να συστησουμε τον εαυτο μας σε καποιον.

  Ευχαριστω.

 2. @ Norma,
  Σ’ευχαριστώ για τα links.
  Θα προτιμούσα τον ενικό «ευγενίας». Θεωρώ τον πληθυντικό πολύ ψυχρό – ο ενικός όταν τον στολίζουμε με τον διάκοσμο που πρέπει φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά (και νομίζω πως αυτό είναι το ζητούμενο στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε σήμερα).
  Έτσι κι αλλιώς η τεχνολογία μας απομακρύνει δίνοντας πάτημα για να αντικαταστήσουμε την φυσική -ανθρώπινη- επαφή μέσω μιας παγωμένης ανταλλαγής απόψεων όπου ο καθένας δεν μπορεί να δει ούτε καν την έκφραση του άλλου.
  🙂

Τα σχόλια έχουν κλείσει.