Εγκλήματα αφέλειας-τροχαία ατυχήματα με θύματα παιδιά

Το αυτοκίνητο δεν είναι(και δεν θα γίνει ποτέ) παιδική χαρά! Δένετε πάντοτε σφιχτά τα παιδιά σας στο παιδικό καθισματάκι! Η ζωή του παιδιού σας δεν είναι παιχνίδι..

Ο νόμος της ορμής και αδράνειας στη φυσική τον οποίο δεν μπορείς να αλλάξεις όσο καλός οδηγός κι αν είσαι, λέει ότι όταν ένα αυτοκίνητο που κινείται ακινητοποιηθεί ξαφνικά, ο,τιδήποτε δεν είναι δεμένο πάνω στο αυτοκίνητο θα συνεχίσει να κινείται με την ταχύτητα που είχε πριν την ακινητοποίηση. Εκτός αυτού η μάζα κατά την σύγκρουση πολλαπλασιάζετε ανάλογα με την ταχύτητα της κίνησης. Ένα απλό παράδειγμα ένα σώμα βάρους 70 κιλών που κινείται με 100klm/h θα αποκτήσει βάρος 7000 κιλών κατά την διάρκεια σύγκρουσης με ακίνητο εμπόδιο.

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης, που εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα με την οποία κινούνταν το αυτοκίνητο, θα καθορίσει εάν το θύμα θα χτυπήσει απλώς το κεφάλι του στο ταμπλό ή το παρμπρίζ και θα εκτοξευτεί προς τα εμπρός με άγνωστες συνέπειες για την σωματική του ακεραιότητα..

Δυστυχώς η εικόνα ενός παιδιού που περιφέρεται απροστάτευτο μέσα στην καμπίνα επιβατών ενός αυτοκινήτου έχει καταντήσει κλασικό φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά το παιδί που είναι «χύμα» μέσα στο αυτοκίνητο θα γνωρίσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει «μαλακεία του γονιού».

Επιτρέψτε μου να τονίσω πως η ελευθερία ενός παιδιού δεν περιορίζεται από τη ζώνη ασφαλείας του καθίσματος ή του παιδικού καθίσματος. Μπορεί το παιδί να αισθάνεται αρχικά άβολα και να γκρινιάζει για τη ζώνη, όμως έχει την ικανότητα και την εξυπνάδα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και σταδιακά να δεχτεί τη ζώνη χωρίς γκρίνια. Τώρα αν προτιμάτε να πάψουν για πάντα οι φωνές του παιδιού σας λόγω της εγκληματικής σας αφέλειας (;) μην το δένετε. Αλήθεια, έχετε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με κάποια θεότητα πως κάποιος άλλος οδηγός δεν πρόκειται ποτέ να πέσει πάνω σας ενώ το παιδί σας κινείται αμέριμνα και χωρίς προστασία (πιστεύοντας πως οι γονείς του νοιάζονται για την ασφάλειά του);

Ένα άλλο τεράστιο λάθος που κάνουν οι γονείς πολλές φορές είναι ότι η μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό. Σε αυτή την περίπτωση η μαμά μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Γιατί αν πάει κάτι στραβά, το σώμα της μαμάς θα λειώσει το κορμάκι του μωρού. Οπότε το σκορ θα είναι μαμά-μωρό 1-0. Σας αρέσει αυτό το σκορ αλήθεια;

Είδη παιδικών καθισμάτων:

1) Καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω για παιδιά με βάρος μέχρι 9 κιλά.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση του συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα.
Με αυτά μπορείτε να μεταφέρετε το μωρό σας τόσο με το αυτοκίνητο όσο και χωρίς αυτό, και να το χρησιμοποιείτε σαν «ρηλάξ».
Είναι εύχρηστα, προσφέρουν όμως προστασία για μικρό χρονικό διάστημα.

2) Καθίσματα διπλής κατεύθυνσης για παιδιά με βάρος μέχρι 18 κιλά.
Είναι μεγαλύτερα, βαρύτερα και πιο δύσχρηστα. Προσφέρουν όμως προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Χρησιμοποιούνται στραμμένα προς τα πίσω τους πρώτους μήνες και στραμμένα προς τα εμπρός αργότερα.

Και τα δύο αυτά είδη καθίσματος στερεώνονται με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, ενώ το παιδί δένεται με τη ζώνη ασφαλείας που διαθέτει το κάθισμα.
Τα καθίσματα που τοποθετούνται στραμμένα προς τα πίσω παρέχουν καλύτερη ασφάλεια από αυτά που είναι στραμμένα προς τα εμπρός.
Συνήθως βολεύει περισσότερο ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που είναι ελαφρύ, εύχρηστο και -για τα μωρά- ανακλινόμενο, ώστε να μπορούν να κοιμηθούν.
Μην πιστέψετε ποτέ πως μπορείτε να κρατήσετε ένα παιδί με ασφάλεια στην αγκαλιά σας, ακόμη και στο πίσω κάθισμα.

3) Καθίσματα στραμμένα προς τα εμπρός για παιδιά με βάρος 9 έως 25 κιλά
Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη.

Τα μικρότερα καθίσματα (για παιδιά 9 έως 18 κιλά) στηρίζονται στο αυτοκίνητο με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και το παιδί δένεται με τη ζώνη ασφαλείας του καθίσματος.
Τα μεγαλύτερα καθίσματα (για παιδιά 9 έως 25 κιλά) χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και για τη συγκράτηση του παιδιού.
4) Ανυψωτικά καθίσματα

Είναι κατάλληλα για παιδιά από 15 έως 36 κιλά. Χρησιμοποιούνται για να ανυψώσουν το παιδί έτσι, ώστε να δεθεί με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.
Ένα παιδί μπορεί να δεθεί με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου αν το διαγώνιο τμήμα της ζώνης περνάει στη μέση της απόστασης από το λαιμό μέχρι την άκρη του ώμου.