Η Τουρκία απαγορεύει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Ντώκινς

Άγκυρα – «Απαγορεύθηκε στους τούρκους χρήστες του ίντερνετ η πρόσβαση στο site του Βρετανού βιολόγου Ρίτσαρντ Ντώκινς μέσω δικαστικής εντολής μετά από παράπονα των δικηγόρων του Ισλαμιστή Δημιουργιστή συγγραφέα Adnan Oktar» , ανέφερε η ιστοσελίδα της τουρκικής τηλεόρασης NTV την Πέμπτη.

Ένα δικαστήριο στην Πόλη διέταξε την Turk Telekom την άρνηση πρόσβασης στην ιστοσελίδα και από το σαββατοκύριακο και έπειτα οι τούρκοι χρήστες του διαδικτύου που ψάχνουν την ιστοσελίδα έχουν επανακατευθυνθεί σε μία σελίδα που αναφέρει στην τουρκική «η πρόσβαση σε αυτήν την ιστοσελίδα έχει διακοπεί μετά από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου».

Το NTV ανέφερε πως ο Oktar παραπονέθηκε πως ο ίδιος και το βιβλίο του «Άτλας της Δημιουργίας» έχει δυσφημιστεί από σχόλια του Ντώκινς στην ιστοσελίδα του.

«Απορώ με τον συνδυασμό της ακριβής και γυαλιστερής παραγωγής αυτού του βιβλίου με την εκθαμβωτική ανοησία του περιεχομένου του», δήλωσε τον Ιούλιο στην ιστοσελίδα του ο Ντώκινς, ένας διακεκριμένος υπερασπιστής της θεωρίας της εξέλιξης.

Το βιβλίο έχει προκαλέσει αντιπαράθεση όχι μόνο μέσω της υπεράσπισης του Δημιουργισμού, αλλά και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου διανεμήθηκαν σε σχολεία σε διάφορες ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ χώρες.

Ο Oktar έχει χρησιμοποιήσει τα τουρκικά δικαστήρια σε αρκετές περιπτώσεις, με τελευταία στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν προσπάθησε να απαγορέψουν το βιβλίο του Ρίτσαρντ Ντώκινς «Η Περί Θεού Αυταπάτη» με βάση το γεγονός ότι ήταν εξύβριση θρησκείας αλλά το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Τον Αύγουστο του 2007, ο Oktar, που γράφει υπό το ψευδώνυμο Harun Yahya, έπεισε ένα τουρκικό δικαστήριο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε εκατομμύρια web blogs που χρησιμοποιούν την υπηρεσία φιλοξενίας wordpress.com αφού διαπίστωσε ότι ένας αριθμός των blogs είχε δυσφημιστικά σχόλια.

Τον Μάιο, ο Oktar κρίθηκε ένοχος για τη δημιουργία παράνομης οργάνωσης για προσωπικό όφελος και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης. Έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στα Αγγλικά.

2 σκέψεις σχετικά με το “Η Τουρκία απαγορεύει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Ντώκινς

  1. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σε ρωτήσω αν έχεις διαβάσει κάτι από Ντώκινς..
    Σίγουρα δεν κατέχει ιστορία και φιλοσοφία (για αυτούς τους τομείς θα σου πρότεινα να διαβάσεις το Όπλα, Μικρόβια και Ατσάλι του Jared Diamond) αλλά στον τομέα της βιολογίας είναι εξπέρ (και παγκοσμίως γνωστός). Κανείς δεν μπορεί να κατέχει πολλά γνωστικά αντικείμενα ταυτόχρονα.
    Κι όμως η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου είναι η μόνη τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη για την δημιουργία του κόσμου λόγω των απολιθωμάτων που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι κατά καιρούς.
    Αν θέλεις διάβασε το «Η περί Θεού Αυταπάτη» και θα δεις πως θα αλλάξεις γνώμη..
    😉

  2. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από μια χώρα που έχει χ!@#$να τα ανθρώπινα δικαιώματα!! Για το Ντώκινς έχω να πω πως αν και τον σέβομαι σαν επιστήμονα, πιστεύω οτι τα βιβλία του είναι υπερεκτιμημένα. Ο βασικός αντίλογος που παραθέτει απέναντι στην αγία γραφή είναι… η θεωρία της εξέλιξης και οι ρήσεις του Δαρβίνου, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες ιστορικές και φιλοσοφικές γνώσεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.