Ο άχρηστος στρατός

Ένα απο τα πλέον άχρηστα συστήματα αυτής της χώρας είναι ο στρατός της. Ένα μάτσο από καταπιεσμένους και κουρασμένους δημόσιους υπαλλήλους που κοιτάνε πότε θα τελειώσει η βάρδυα τους, ενώ οι φαντάροι που υπηρετούν την θητεία τους, γίνονται θύματα είτε των στερημένων σεξουαλικά μόνιμων είτε των «παλαιοτέρων» τους.

Να ξεκαθαρίσουμε μερικούς μύθους..

Ο στρατός δεν σε κάνει «άντρα» όπως λέγεται από πολλές γυναίκες. Το μόνο που «κερδίζεις» από τη θητεία σου είναι η ανακάλυψη των προσωπικών σου ορίων, ως άνθρωπος, ενώ στρατιωτική εκπαίδευση δεν αποκτάς ουδέποτε. Εκτός βέβαια αν εννοείτε «εκπαίδευση» το στρώσιμο του κρεβατιού το πρωί, το καθάρισμα των όπλων μετά από μια βολή και η αγγαρεία στα μαγειρεία ή το καθάρισμα της «Καλλιόπης» (οι τουαλέτες στην αργκό των φαντάρων).

Ο στρατός δεν σε μαθαίνει να σκέφτεσαι σωστά.. Και μόνο που τρως όλη αυτή την παράνοια στην μούρη φτάνει για να αποκτήσεις ψυχολογικά προβλήματα, ιδίως σε ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι.

Ο στρατός δεν σου αναπτύσσει συναισθήματα «υπερηφάνιας», ίσα-ίσα που σκέφτεσαι πόσο χαμένα είναι τα χρόνια που περνάς εκεί μέσα και που έχουμε καταντήσει ως έθνος.

Ο στρατός δεν σε βοηθά να αναπτύξεις κριτική σκέψη και διαύγοια. Σου κάνει πλύση εγκεφάλου για να μάθεις να λες σωστά το ποίημα «τούρκος καλός, μόνο νεκρός» (ανοησίες για αγρίους).

Ο στρατός δεν σου δίνει «εφόδια» για να βρεις δουλειά μετά. Ίσα ίσα που κουράζεσαι και απογοητεύεσαι πριν καν αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά.

Τα όπλα μας ήταν παμπάλαια. Φαντάζομαι λίγα χρόνια πριν πάω έκαναν βολές με τόξα και βέλη.. Οι παραλλαγές ήταν απαράδεκτα είτε πολύ μεγάλες είτε πολυ μικρές. Ελάχιστοι έβρισκαν ρούχα στο μέγεθός τους. Δεν το συζητώ για τις αρβύλες που σε άλλους τους πλήγωναν τα πόδια και σε άλλους ήταν βάρκα στο γυαλό..

Ένας ατέλειωτος ψυχολογικός πόλεμος είναι η θητεία στον στρατό, και επειδή συσσωρεύεται το μίσος από την τόση απομόνωση ξεσπάει ο ένας στον άλλο – λόγω έλλειψης παιδείας κυρίως. Θα περίμενε κανείς πως σε ένα στράτευμα που υποτίθεται πως φυλάττει σύνορα θα υπήρχε ομόνοια – παράγοντας απαραίτητος για μια νίκη σε τυχόν αναμέτρηση με τον αόρατο εχθρό. Και όμως με την βοήθεια ή υποκίνηση (όπως θέλετε πείτε το) των μόνιμων αξιωματικών, οι απλοί στρατιώτες κάνουν τα πάντα για να χαλάνε τη μεταξύ τους σχέση.

You are in the army now..

Το καλό είναι πως σιγά σιγά τα «καψόνια» λιγοστεύουν και η καταπίεση μειώνεται, και πλέον δεν υπάρχουν τόσα ακραία φαινόμενα (εκτός των αυτοκτονιών στη σκοπιά) όσο υπήρχαν στο παρελθόν. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς πως σκέφτονται οι στρατηγοί αυτής της χώρας και εκπαιδεύουν έτσι τους στρατιώτες τους.

Το γελοιοδέστερο είναι πως ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις είναι να μάθεις ένα σωρό μαλακίες από την χριστιανική θρησκεία, όπως είναι η προσευχή ή το πιστεύω. Αυτά αν δεν τα ξέρεις και πέσεις σε μαλάκα αξιωματικό που το διαπιστώσει θα σου ρίξει στάνταρ μέρες φυλακής. Τί είναι η φυλακή; Παλιότερα υπήρχε ένα κτίριο «το πειθαρχείο» όπου σε έκλειναν μέσα, τώρα πια επειδή δεν χρησιμοποιείται το πειθαρχείο απλά σου απαγορεύουν να βγεις εκτός στρατοπέδου για όσες μέρες τιμωρηθείς με «φυλάκιση».

Επίσης γελοίο είναι η πρωινή προσευχή την ώρα της αναφοράς, λες και σε περίπτωση πολέμου η προσευχή θα λειτουργήσει ως αλεξίσφαιρο γιλέκο έναντι των σφαιρών. Το αστείο είναι πως η εκκλησία «αγκαλιάζει» το στρατό αν και έχει πλήρη διαύγεια ότι ο στρατός μιας χώρας έχει δικαίωμα να σκοτώσει (υποτίθεται μόνο για αυτοάμυνα) κάποιον συνάνθρωπό μας, που το μόνο του παράπτωμα είναι πως μιλούσε αράβικα..

Ελπίζω κάποια μέρα να ακούσω στα Μ.Μ.Ε. αυτήν την είδηση:

«ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΕΙΝΑΙ  ΚΛΕΙΣΤΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΜΕΣΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, Η ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ,ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΠΩΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ,ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ..»

Ακόμη καλύτερα βέβαια θα ήταν να το κλείσουμε τελείως αλλά έτσι χωρίς «οχτρούς » θα βλέπαμε τον αληθινό ‘εσωτερικό’ μας εχθρό που δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό..

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο άχρηστος στρατός

Τα σχόλια έχουν κλείσει.