Ο ρατσισμός των δεξιόχειρων

Το δεξί χέρι θεωρείται το «καλό» (ακόμη και στην εκκλησία το καλό χέρι θεωρείται το δεξί-«η δεξιά του Κυρίου»), το συνηθισμένο, ενώ το αριστερό θεωρείται πιο «σπάνιο» και εξεζητημένο. Έτσι με βάση μια… «δημοκρατική πλειοψηφία» οι δεξιόχειρες επικρατούν. Όμως με βάση νέα στατιστικά δεδομένα, οι ισορροπίες αλλάζουν, οι αριστερόχειρες αυξάνονται και ίσως είναι αυτοί που στο μέλλον θα «κυβερνούν» μιας και επιπλέον κατέχουν μια σειρά από αξιοθαύμαστες «δεξιότητες» που τους δίνουν ένα ποιοτικό προβάδισμα.

Eκτός από δεξιότητες, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν… αριστερότητες, οι οποίες κάποτε όχι μόνον ικανότητες δεν θεωρούνταν, αλλά καταδικάζονταν από τον κοινωνικό περίγυρο. Σήμερα είναι πλέον αποδεκτοί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να κουβαλούν το… «όνειδος» της αριστεροχειρίας.

Όπως είναι γνωστό ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, ορίζοντας δύο τύπους ανθρώπων: τους «δεξιόχειρες» (στους οποίους επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου) κα τους «αριστερόχειρες» (στους οποίους το πάνω χέρι έχει το δεξί ημισφαίριο). Η κουλτούρα του δυτικού κόσμου των τελευταίων αιώνων ευνοεί τους δεξιόχειρες (ή το αριστερό ημισφαίριο αν θέλετε), θεωρώντας ότι γίνεται με το δεξί χέρι σαν «καλό».

Δεν είναι τυχαίο ότι ευχόμενοι μια ευνοϊκή εξέλιξη λέμε «να πάνε τα πράγματα δεξιά». Έτσι ακόμα και τα πρόσφατα εκπαιδευτικά συστήματα ευνόησαν το αριστερό ημισφαίριο (και συνεπώς τους δεξιόχειρες), δηλαδή τον αναλυτικό, γραμμικό τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων. Αντίθετα, το «διαισθητικό», καλλιτεχνικό δεξί ημισφαίριο παραγκωνίσθηκε με αποτέλεσμα οι αριστερόχειρες να θεωρούνται «περιθωριακοί».

Δεν είναι μακρινές οι εποχές που – με ένα ρατσιστικό κριτήριο – οι αριστερόχειρες υποχρεώνονταν (ακόμα και με τη βία) να μάθουν να γράφουν με το δεξί και που και οι ίδιοι ένιωθαν ένοχοι για το «κουσούρι» τους. Σύμφωνα με τα ως τώρα στατιστικά δεδομένα, ένας στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (δηλαδή 600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού).

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των αριστερόχειρων είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερος από των δεξιόχειρων. Επιπλέον, ένας στους πέντε ανθρώπους που θεωρούνται «επιτυχημένοι» – και με κάποιο τρόπο ξεχωρίζουν – είναι αριστερόχειρες.
Οι ικανότητες των αριστερόχειρων αρχίζουν να αναδύονται από την αφάνεια και αυτό αλλάζει τον κόσμο μας. Για παράδειγμα, οι αριστερόχειρες έχουν μια υψηλότερη ικανότητα στην αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων, ενώ διαθέτουν και μια «φωτογραφική» μνήμη, η οποία διατηρεί για μεγάλες περιόδους αναλλοίωτες τις εντυπώσεις της.

Όπως είναι προφανές, τα μικροπροβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας αριστερόχειρας είναι πολύ πιο έντονα στις μικρές ηλικίες. Κυρίως, γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δεν φταίει αυτό που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά ένα ψαλίδι ή δυσκολεύεται στο γράψιμο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άγνοια ή την αδιαφορία του δασκάλου, κάνει τον μικρό αριστερόχειρα να απογοητεύεται, να νιώθει τον εαυτό του ανίκανο και ενίοτε να γίνεται αντικείμενο κοροϊδευτικών σχολίων από τους συμμαθητές του.

Μιας και είναι έναρξη σχολικής χρονιάς φροντίστε το παιδί σας να προμηθευτεί σχολικά είδη για αριστερόχειρες και ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΤΕ να γράφει με το δεξί. Μη του δημιουργείτε άλλο άγχος..

Αν και σπάνια το συνειδητοποιούμε, τα περισσότερα από τα είδη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή είναι κατασκευασμένα ώστε να βολεύουν αποκλειστικά τους δεξιόχειρες. Αν ένας δεξιόχειρας προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ένα ψαλίδι ή να κουμπώσει το πουκάμισο του με το αριστερό χέρι θα καταλάβει αμέσως τι σημαίνει να είσαι αριστερόχειρας. Όλος ο κόσμος έχει φτιαχτεί από δεξιόχειρες για δεξιόχειρες. Από τα ανοιχτήρια για τις κονσέρβες, τα ψαλίδια και τα πουκάμισα μέχρι το πως ανοίγει μια πόρτα ή πως βιδώνονται οι βίδες, όλα έχουν δημιουργηθεί με μόνο γνώμονα την ευκολία του δεξιόχειρα. Ακόμη και ο δυτικός τρόπος γραφής, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι ο τρόπος γραφής που εξυπηρετεί τον δεξιόχειρα.Τέλος ακόμη και στα μουσικά όργανα(οι κιθάρες είναι για δεξιόχειρες) ή τα όπλα (όπου τα φυσίγγια που φεύγουν από την δεξιά μεριά του όπλου άρα αν την χρησιμοποιήσει κανείς στο αριστερό χέρι θα ‘χει πρόβλημα).

Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα Αριστερόχειρων απο το κλάμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Ως στόχο έχει την ενημέρωση των αριστερόχειρων για τις προκλήσεις.

 • 1 στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας
 • Οι άντρες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν αριστερόχειρες από ό,τι οι γυναίκες
 • Οι αριστερόχειρες ζούν κατα μέσο όρο 9 χρόνια λιγότερα από τους δεξιόχειρες
 • Κάθε χρόνο 2500 αριστερόχειρες πεθαίνουν χρησιμοποιώντας με λάθος τρόπο προοϊόντα που έχουν φτιαχτεί για δεξιόχειρες
 • Ενα από τα δίδυμα έχει 20% πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας
 • Το 60% των αριστερόχειρων απασχολείται με δημιουργικά επαγγέλματα όπως αρχιτεκτονική, μουσική , υποκριτική, τέχνες

Διάσημοι αριστερόχειρες:

Ζωγράφοι: Leonardo da Vinci (έγραφε και με τα δύο), Pablo Picasso
Αθλητές: Pele,Diego Maradona,Romario, Greg Lougaris, Ayrton Senna,Larry Bird, Martina Navratilova
Ηθοποιοί: Charlie Chaplin,Tom Cruise,Matt Dillon,Robert DeNiro,Richard Dreyfuss,Greta Garbo,Cary Grant, Rock Hudson,Agelina Joli,Danie Keaton,Nikole Kidman,Steve McQueen,Marilyn Monroe,Sarah Jessica Parker, Anthony Perkins,Robert Redford,Keanu Reeves,Julia Roberts,Mickey Rourke,Bruce Willis
Μουσικοί: Ludwig van Beethoven,Bob Dylan, Celine Dion, David Bowie,George Michael, Iggy Pop, Kurt Cobain, Paul McCartney,Sting
Πολιτικοί: Harry Truman, George Bush,Bill Clinton,Ronald Reagan
Επιστήμονες: Albert Einstein, Benjamin Franklin,Isaac Newton

10 σκέψεις σχετικά με το “Ο ρατσισμός των δεξιόχειρων

 1. ‘‘Επιπλέον, ένας στους πέντε ανθρώπους που θεωρούνται «επιτυχημένοι» – και με κάποιο τρόπο ξεχωρίζουν – είναι αριστερόχειρες.‘‘

  οι υπόλοιποι 4 τι ειναι;

 2. telio ar8ro!!!!!!!!!!!!eim aristeroxeiras k 3erw t paei n pei ratsismos apo tous de3ioxeires.akomh 8umamai m t mati me eblepe h daskala m st nipio opos k ekeinh stn B’ dhmotikou…fetos pou eimai 13 htn h xeiroterh xronia…t ti sxolia akousa apo tous perissoterous ka8hghtes en legode…monh h filologos k h kalitexnikou -h opoia m sumpa8hse mias k en 9elw n to peneftw zwgrafizw polu kala- en eixan problhma m auto

 3. Δεν είναι περίεργο, πολλοί άνθρωποι γράφουν με το δεξί αλλά για κάποια πράγματα χρησιμοποιούν το αριστερό και το αντίθετο. Προσωπικά γράφω με το αριστερό και γενικά το αριστερό χρησιμοποιώ πιο πολύ, αλλά είναι θέμα συνήθειας, το ποντίκι πχ δεν μπορώ να το πιάσω καν με το αριστερό ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιώ και τα 2 χέρια χωρίς να υπάρχει διαφορά. Πάντως νομίζω πως όλοι, αν για κάποιο λόγο αποφασίσουν να εξασκήσουν και τα 2 χέρια τους μπορούν να γράφουν το ίδιο και με τα δύο και γενικά να τα χρησιμοποιούν σαν να είναι αμφίχειρες. Απλά σε μερικούς βγαίνει χωρίς προσπάθεια.

 4. @ ο μάλλον άνθρωπος, εγώ είμαι ιδιάζουσα περίπτωση από την άποψη πως σε κάποιες εργασίες με βολεύει περισσότερο το αριστερό. Καταπίεση δεν δέχθηκα ποτέ από γονείς. Συμφωνώ πως κάθε καταπίεση είναι φασισμός ιδίως στην περίπτωση που ο καταπιεζόμενος είναι παιδί.

 5. Πολύ καλό {και} αυτό το άρθρο σου.
  Ο ίδιος είμαι δεξιόχειρας αλλά ξέρω περιστατικά {παλιά βέβαια, παλιός είμαι κι εγώ…} που οι γονείς έβαζαν το χέρι των αριστερόχειρων παιδιών σε μιά σακκούλα, που έδεναν σφιχτά στον καρπό, για να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μόνο το δεξί.

  Δεν ξέρω αν είσαι ο ίδιος αριστερόχειρας κι έχεις βιώσει μιά κάποια καταπίεση, όμως ο τίτλος σου είναι πετυχημένος, αν και εγώ θα τον τροποποιούσα λίγο: Κάθε καταπίεση είναι φασισμός.
  Ακόμα κι αυτή που γίνονταν για το «καλό» των παιδιών, για να μην έχουν προβλήματα στον κόσμο των πλειοψηφούντων δεξιόχειρων.

 6. @ Διαγόρα, προσπαθώ να βελτιώσω την εμφάνιση προς χάρην της ευκολίας ανάγνωσης (αν και μου αρέσουν τα «σκοτεινά» θέματα οφείλω να ομολογήσω).
  Σ ευχαριστώ για την λίστα – θα την προσαρτήσω στην ήδη υπάρχουσα.

 7. Με γειά η νέα εμφάνιση του ιστολόγιου.

  Η λίστα σου είναι πολύ ελλιπής, αγαπητέ. Ορίστε μερικοί ακόμα: Benjamin Franklin, Julius Caesar, Napoléon Bonaparte, Joan of Arc, Ramses II, Alexander the Great, Queen Victoria of England, King George II of England, King George VI of England, Prince Charles of England, Prince William of England, Fidel Castro, Henry Ford, Dr. Albert Schweitzer, David Letterman, Jay Leno, Lewis Carroll, Mark Twain, David Byrne, Phil Collins, Jimi Hendrix, Tony Iommi, Paul McCartney, Robert Plant, Sergei Rachmaninoff, Maurice Ravel, John Lydon a.k.a. Johnny Rotten, Ringo Starr, Paul Simon, M.C. Escher, Michelangelo, Raphael, Ayrton Senna, H.G. Wells, Διαγόρας ο Μήλιος της 3ης Χιλιετίας, και Bart Simpson.

  Α, και κάτι ακόμα: υπάρχει κατάστημα με είδη για αριστερόχειρες στο κέντρο της Αθήνας: http://www.aristeroxeiras.gr/ (από τα προϊόντα που έχουν, η κούπα είναι πολύ κακή ιδέα, ενώ το ρολόΐ έχει πλάκα αλλά δεν έχει σχέση με την αριστεροχειρία, όλα τα άλλα όμως είναι από ελαφρώς χρήσιμα έως πολύ χρήσιμα.)

 8. Νομίζω πως τα παιδιά μπορούν να μεγαλουργήσουν αν στη διάρκεια της εκπαίδευσης δεν καταπιέζονται να κάνουν πράγματα αφύσικα γι’αυτά – ένα από αυτά είναι το να γράφουν με το δεξί. Με την καταπίεση τα παιδιά αγανακτούν και απαξιώνουν τον θεσμό της εκπαίδευσης – πράγμα καταστροφικό για τα ίδια αλλά και το μέλλον της κοινωνίας μας.

 9. Πολύ καλό το άρθρο σου, Εγώ είμαι αμφίχειρας από όσο θυμάμαι τον ευτό μου, για άλλα πράγματα χρησιμοποιώ το δεξί και για άλλα το αριστερό, γράφω και με τα δύο.. Μάλλον καταπιεσμένος αριστερόχειρας που αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί εξίσου και το αριστερό,,

Τα σχόλια έχουν κλείσει.