Η αληθινή άποψη των ιερέων για την Επανάσταση του ’21 και την άλωση της Πόλης

Αυτή είναι η άποψη του κρατικού ιερατείου για την άλωση της Πόλης και για τους αγώνες όλων των μεγάλων ηρώων του 1821 που έδωσαν το αίμα τους για να μπορεί ο τραγόπαπας να λέει ελεύθερα την γνώμη του..

Ντροπή και αίσχος..

3 σκέψεις σχετικά με το “Η αληθινή άποψη των ιερέων για την Επανάσταση του ’21 και την άλωση της Πόλης

  1. Ο λόγος για τον οποίο δεν εκτουρκίστηκαν όλοι οι Έλληνες δεν είναι οι προσπάθειες του πατριαρχείου, αλλά μια απόφαση του ίδιου του σουλτάνου για σταμάτημα του παιδομαζώματος και περιορισμό των φόρων στους μη Μουσουλμάνους, το λεγόμενο νδιζαμί δζεδίτ (1710). Το σκεπτικό για αυτήν την αλλαγή συμπεριφοράς των Τούρκων ήταν ότι σε μια κοινωνία κάποιοι πρέπει να βρίσκονται «στον πάτο» και αυτοί φυσικά ήταν οι αλλόθρησκοι (Έλληνες, Σέρβοι, Αλβανοί και άλλοι). Άν όλοι εξισλαμιζόταν, τότε θα έπρεπε ο σουλτάνος να κόψει τις ελαφρύνσεις στους Μουσουλμάνους.

    Το ιερατείο, που έλαβε τεράστιες εξουσίες από τον Μωάμεθ τον Β’ αμέσως μετά την άλωση, είχε τεράστια οφέλη από τους ραγιάδες. Εκτός από τους ειδικούς φόρους, τα χρήματα από δωρεές, κληρονομιές και προσκυνήματα, οι επίσκοποι είχαν και θεσμοθετημένη δικαστική αρμοδιότητα για τους Χριστιανούς, καθώς και δυνατότητα να διατηρούν προσωπική φρουρά!! Τέτοια δέσμη προνομίων ο κλήρος ούτε στα ένδοξα χρόνια του Βυζαντίου διέθετε.

    Όποιος διαφωνεί, ας διαβάσει πρώτα τον 14ο τόμο της «ιστορίας του ελληνικού έθνους» του εγκυρότατου Κ.Παπαρρηγόπουλου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.