Η καταστροφή των αρχαίων ελληνικών ναών «πράξη πνευματικής ελευθερίας»

Ένα απόσπασμα από τον «Λόγο κατά την αγρυπνίαν επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος  (από την ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ – ΠΕΤΡΑΚΗ στις 16/17-02-2004)» που βρήκα στο site ethnikoi.org και όπου διαπιστώνει κανείς πως από τη μία οι ιερείς του αίσχους ομολογούν ότι οι καταστροφές των μνημείων και των ναών έγιναν για λόγους «πνευματικής απελευθέρωσης» και από την άλλη πως όσα μνημεία επιβίωσαν αυτό οφείλεται στο ότι οι χριστιανοί τα «προστάτεψαν»..

..Πρέπει λοιπόν, εν πρώτοις να τονίσουμε το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν τέτοια περιστατικά, καταστροφής των ειδώλων των ψευτοθεών εις τους βίους των Αγίων. Εάν όμως, τα μελετήσει κανείς εις την πληρότητά τους, διαπιστώνει ότι ουσιαστικώς η καταστροφή τους δεν είναι τίποτε άλλο από μια πράξη πνευματικής ελευθερίας. Τα είδωλα χρησιμοποιούνται από τους διώκτες των Χριστιανών ως σημεία αναφοράς εις την πνευματική καταπίεση, την οποία υφίσταντο οι άνθρωποι, οι οποίοι επί ποινή θανάτου υποχρεούνταν να αποδεχθούν την ψεύτικη λατρεία αυτών των ειδώλων. Όταν λοιπόν κάποιοι Χριστιανοί κατέστρεφαν τα είδωλα, δεν το έκαναν για να εξαφανίσουν μνημεία τέχνης και γνώσεως, αλλά για να σπάσουν τα ορατά δεσμά, τα οποία κρατούσαν χιλιάδες ανθρώπους υποταγμένους εις το ψεύδος του δωδεκαθέου, προσανατολίζοντάς τους ταυτοχρόνως εις έναν απάνθρωπο σύστημα ηθικής. Η λατρεία των θεών αυτών περιελάμβανε στοιχεία ανηθικότητος, βίας, θρησκοληψίας, μαγείας, σκοταδισμού. Όταν λοιπόν οι Χριστιανοί στρέφονταν εναντίον των ειδώλων, το έκαναν όχι από πνεύμα αντεκδικήσεως των διωκτών τους, αλλά ως μία απτή απόδειξη εις τα μάτια των συγχρόνων τους, ότι αυτό που πίστευαν και προσκυνούσαν για θεό δεν ήταν ικανό, όχι να τους βοηθήσει, αλλά ούτε τον ίδιο του τον εαυτό να προστατεύσει. Επομένως, ματαίως ήλπιζαν οι άνθρωποι ότι εις τα ξόανα θα εύρισκαν την ελπίδα και την παρηγορία, τη λύτρωση και τη σωτηρία.
Εξάλλου, πολλά από αυτά τα αγάλματα εντυπωσίαζαν τους ανθρώπους επιτελώντας σημεία και τέρατα ακριβώς διότι ήταν κατοικητήρια δαιμόνων. Εις το βίο της Αγίας Παρασκευής και πολλών άλλων Αγίων, διαβάζουμε ότι η Αγία διά της προσευχής της έκανε τα δαιμόνια που κατοικούσαν μέσα εις τα αγάλματα να ομολογήσουν την παγίδα, την οποία κατεργάζονται για τους ανθρώπους, και εις τη συνέχεια να προκαλέσουν παρουσία πλήθους τη συντριβή των αγαλμάτων χωρίς να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Έτσι, και πάλι τέτοια περιστατικά σημασιοδοτούν την πνευματική ελευθερία και νοηματοδοτούν την απαλλαγή του ανθρώπου από την καταπίεση των δαιμόνων και του σκοτεινού τους έργου.
Ας σκεφθούν όμως, όσοι εις τις ημέρες μας χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για αυτές τις δήθεν ‘καταστροφές’, πόσα τέτοια αγάλματα καταστράφηκαν από τους ίδιους τους θιασώτες της αρχαίας θρησκείας. Έτσι, είναι γνωστό ότι το ιερό του Δία εις την Ολυμπία καταστράφηκε από τους ίδιους τους ιερείς των ειδώλων, οι οποίοι μη έχοντας άλλη ύλη, χρησιμοποίησαν του κίονες και τις πέτρες του ναού για να κτίσουν αμυντικές οχυρώσεις προκειμένου να αποκρούσουν τις συνεχείς επιθέσεις πειρατών.
Αλλά, ας τονισθεί και το γεγονός ότι εάν έχουμε διασωθέντα μνημεία αρχαίας τέχνης, αυτά υφίστανται μέχρι σήμερα διότι Χριστιανοί τα διεφύλαξαν. Καυχόμαστε όσοι κατοικούμε εις την Αθήνα για το κατ’ εξοχήν σύμβολό της• την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Πώς διεσώθησαν όμως, τα μνημεία αυτά; Διεσώθησαν επειδή οι Χριστιανοί τα μετέτρεψαν εις Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Αθηναιωτίσσης και έτσι, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν, τα συντηρούσαν εκ παραλλήλου. Η μεγάλη καταστροφή των μνημείων αυτών επήλθε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οπότε οι Τούρκοι κατακτητές αφαίρεσαν το Ναό από τους Ορθοδόξους και τον μετέτρεψαν εις πυριτιδαποθήκη, οπότε εις μιαν επιδρομή των πειρατών του Μοροζίνη μια οβίδα ανετίναξε το όλο κτίσμα και απέμεινε έτσι όπως το βλέπουμε σήμερα.

Επίσης εδώ θα δείτε βίντεο με τον Χριστόδουλο (τον συγχωρεμένο..) να παραδέχεται την καταστροφή των αρχαίων ελληνικών ναών ως πράξη ‘εξαγιασμού’..

Τα συμπεράσματα δικά σας..

5 σκέψεις σχετικά με το “Η καταστροφή των αρχαίων ελληνικών ναών «πράξη πνευματικής ελευθερίας»

  1. @sfrag, το συμπέρασμά μου είναι πως οι παπάδες εμφανίζουν το άσπρο ως μαύρο σαν μεθυσμένοι ταχυδακτυλουργοί οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν πως τα υπνωτιστικά τους (δήθεν) λόγια δεν πιάνουν με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο όπως κάποτε.
    Αυτοί οι άνθρωποι μόνο για καθαριστές βόθρων είναι άξιοι να γίνουν..

  2. Τα συμπεράσματα δικά σας…

    Καλά, εμείς βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, εσύ ποια συμπεράσματα έβγαλες, πνευματικό τέκνο των καταστροφέων και εγκληματιών!

  3. Αν πήγαινε κανείς να κάψει μια ορθόδοξη εκκλησία (πράγμα ανόητο κατ’ εμέ διότι δεν με ενοχλούν τα ντουβάρια των ναών,αλλά τα ντουβάρια που προσκυνούν στους ναούς) σίγουρα θα λιντσαριζόταν από τους ίδιους τους ιερείς και μετά ό,τι απέμενε θα έμπαινε φυλακή..
    Όμως οι ίδιοι έχοντας την «ευλογία» του κράτους ομολογούν πως εγκλημάτισαν αλλά το έκαναν για να δείξουν πως ‘απελευθερώθηκαν’ από τα είδωλα..

  4. Αυτό το αισχρό κείμενο εκ πρώτης όψεως φαίνεται να βγήκε από τα πρακτικά κάποιας μεσαιωνικής «θεόπνευστης» συνόδου. Κι όμως, είναι πνευματικό τέκνο του 21ου αιώνα, αίσχος! Αν οποιοσδήποτε εκπρόσωπος άλλης πίστης έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα, σίγουρα θα έτρεχαν να τον χαρακτηρίσουν με τα προσβλητικότερα επίθετα…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.