Ενοχλητικές αλήθειες: Ετοιμαστείτε να ξανασκεφτείτε τι σημαίνει να είσαι πράσινος..

Παρακάτω παραθέτω μετάφραση από ένα άρθρο από το περιοδικό wired, το οποίο όπως θα δείτε γράφει ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιων εταιρειών..

Το περιβαλλοντικό κίνημα δεν είχε ποτέ στερηθεί από ευγενείς στόχους. Η διατήρηση των άγριων περιοχών, ο καθαρισμός των ωκεανών, η προστασία των λεκανών απορροής, η εξουδετέρωση της όξινης βροχής, η προστασία των απειλούμενων ειδών – όλα είναι αξιέπαινα. Όμως, σήμερα, ένα οικολογικό πρόβλημα υπερκαλύπτει όλες τις άλλες: η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η επαναφορά των Everglades, η προστασία του Headwaters redwoods, ή η διάσωση της λασπώδους χελώνας Illinois , δεν έχει σημασία αν η αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μας βυθίζει στο χάος. Είναι καιρός για τους πράσινους να ενωθούν γύρω από την επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. [1]

Ένα ακόμη πρόβλημα. Το να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη απαιτεί τη σφαγή ορισμένων -θεωρούμενων από την οικολογία- ιερών αγελάδων. Μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε είτε τον άνθρακα-λόγω της δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από την πυρηνική ενέργεια είτε το δυναμικό για μετασχηματισμό της γενετικής μηχανικής. Πρέπει να επωφεληθούμε από τις ενεργειακές αποδόσεις που προσφέρει η αστική πυκνότητα. Πρέπει να δεχθούμε ότι οι ανά τον κόσμο ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν θα χάσουνε ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, στο όνομα της επιστήμης του κλίματος – και ότι, για να ανεβαίνουν, σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσε στην πράξη να σχεδιάσουν τις λύσεις του πλανήτη, που χρειάζονται απεγνωσμένα . [2]

Κάποιοι θα απορρίψουν αυτή την προσέγγιση ως επικίνδυνα στενόμυαλη: Το περιβάλλον απειλείται σε πολλά μέτωπα, και όλα αυτά χρειάζονται προσοχή. Έτσι υποστηρίζει ο Alex Steffen. Αυτό μπορεί να αληθεύει, αλλά και την υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε πρόοδος σε άλλα θέματα. Ο πλανήτης ήδη θερμαίνεται υπερβολικά, και το σημείο της μη επιστροφής μπορεί να είναι μόνο δεκαετίες μακριά. Έτσι η καταπολέμηση των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να είναι πρώτη μας προτεραιότητα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα υιοθετήσουμε το αδιανόητο. Εδώ, λοιπόν, τα 10 δόγματα της νέας περιβαλλοντικής αποστασίας : [3]

1. Ζωή στις πόλεις:
Το να ζεις αστικά είναι καλύτερο για τον πλανήτη από το να ζεις σε προάστεια
2. Το air condition είναι εντάξει:
Το air condition παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η θέρμανση
3. Τα οργανικά δεν είναι η λύση:
Έκπληξη! Η συμβατική γεωργία μπορεί να είναι καλύτερη για τον πλανήτη!
4. Η Κίνα είναι η λύση!
Η Κίνα δείχνει τον δρόμο στο hardware  εναλλακτικής ενέργειας
5. Καλλιεργείστε τα δάση!
Ο παλιός τρόπος ανάπτυξης των δασών μπορεί να συνεισφέρει στην υπερθέρμανση
6. Δεχτείτε την γεννετική μηχανική:
Οι σούπερ-αποδοτικοί φρανκεν-σπόροι μπορούν να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου
7. Το εμπόριο του διοξειδίου του άνθρακα δεν δουλεύει.
Η πίστωση του άνθρακα ήταν σπουδαία ιδέα, αλλά τα κέρδη είναι φενάκη
8. Αγκαλιάστε την πυρηνική ενέργεια.
Αποδεχτείτε το. Τα πυρηνικά είναι τα πιο φιλικά προς το κλίμα σε βιομηχανική κλίμακα μορφή ενέργειας
9. Χρησιμοποιημένα αυτοκίνητα-όχι υβριδικά:
Μην αγοράσετε το νέο Prius! Κάντε ένα τεστ drive σε μεταχειρισμένα καλύτερα..
10. Ετοιμαστείτε για το χειρότερο:
Η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Συνηθίστε το..

Τα πιο επικίνδυνα είδη στις θάλασσες
Τα πιο επικίνδυνα είδη στην Μεσόγειο Θάλασσα

Τα σχόλιά μου για το άρθρο:

[1] Άρα να πάψουμε να ασχολούμαστε με οποιαδήποτε οικολογική κίνηση μπορεί να κάνει ο καθένας και να ασχοληθούμε ΜΟΝΟ με την υπερθέρμανση. Λες και η ανακύκλωση π.χ. δεν βοηθάει στην μείωση της υπερθέρμανσης ή η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας ή η χρήση ηλεκτρονικών λαμπτήρων..
[2] Η πυρηνική ενέργεια ποτέ δεν ήταν δωρεάν. Έχει απίστευτο κόστος κατασκευής, συντήρησης και αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων της.
Θα πρέπει να παραιτηθούμε από την συζήτηση για το κλίμα με χώρες όπως Ινδία, Κίνα και ΗΠΑ (μόνο που οι ΗΠΑ είναι ανεπτυγμένη χώρα και αρνείται ήδη να ασχοληθεί με το κλίμα)
[3] Εφόσον το σημείο της μη επιστροφής είναι μερικές δεκαετίες μακριά δεν καταλαβαίνω γιατί εφησυχάζονται γράφοντας ένα άρθρο κατά της οικολογίας όπως αυτό…
1. Η Ζωή στις πόλεις
Ο συγγραφέας του άρθρου θεωρεί πως αυτοί που μένουν σε προάστεια παράγουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου λόγω της συχνής χρήσης του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις τους λόγω μεγάλων αποστάσεων (λες και στην Αθήνα πχ που είναι μεγαλούπολη ΔΕΝ χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις). Η λύση σε αυτό είναι τα εναλλακτικά δίκτυα μετακίνησης (τραμ,ποδηλατόδρομοι,αστικά,τρένο).
2. Το air condition είναι απείρως περισσότερο ενεργοβόρο σε σχέση με την εξ αρχής σχεδίαση του χώρου με σωστούς βιοκλιματικούς όρους και χωρίς την χρήση αυτού. Αν σχεδιάσεις σωστά ένα κτίριο μπορεί να χρειάζεσαι 30-40% λιγότερη ενέργεια για την ψύξη/θέρμανση του.
3. Η συμβατική γεωργία μπορεί να παράγει περισσότερη τροφή όμως παράγει περισσότερα αέρια λόγω της παραγωγής των λιπασμάτων και των φαρμάκων.
4. Η Κίνα δεν είναι πρότυπο για καμία λύση.. Δεν το συζητώ καν..
5. Όσον αφορά για τα δάση διαφωνώ με την διαπίστωση πως το δάσος παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα παρά οξυγόνο (αν ήταν έτσι τότε η ατμόσφαιρα θα ήταν ακατάλληλη για ζωή) αλλά συμφωνώ με την πρόταση της κοπής των γέρικων δέντρων και την φύτευση νέων (ίδιας ποικιλίας εννοείται) για να παράγεται περισσότερο οξυγόνο.
6. Για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα τί να πει κανείς; Πως γίνεται ένα παγκόσμιο πείραμα με σπόρους που δεν ξέρουμε τί επιπτώσεις θα έχουν είτε σε εμάς τους ίδιους, είτε στο περιβάλλον που θα τους δεχτεί;
7. Το εμπόριο του διοξειδίου του άνθρακα ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα ακόμη..
8. «Αγκαλιάστε» την πυρηνική ενέργεια.. Και τον καρκίνο που αυτή προκαλεί.. Ένα άρθρο για την πυρηνική ενέργεια που εξηγεί εμπεριστατωμένα τα ελατώμματα της θα βρείτε εδώ (στα αγγλικά).

9. Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα- όταν είναι παλιάς τεχνολογίας παράγουν πολύ ρύπανση γι’αυτό και πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία και να δίνονται κίνητρα για αγορά νέων.
10. Το να συνηθίσεις να αλλάξει το κλίμα προς το θερμότερο το καταλαβαίνω.. Το θέμα είναι πως θα συνηθίσει ο αγρότης το χωράφι που θα γίνει έρημος, ο καταναλωτής που θα πει το νερό νεράκι και άλλα τέτοια θέματα που αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για παγκόσμιους πολέμους..

4 σκέψεις σχετικά με το “Ενοχλητικές αλήθειες: Ετοιμαστείτε να ξανασκεφτείτε τι σημαίνει να είσαι πράσινος..

 1. Φτού φτου φτού μη μας ματιάσεις..
  2 άντρες σαν τα κρύα τα νερά που φωτίζουν με τη σκέψη τους τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου (πω πω πω πως τα λέω ο άτιμος), την ώρα που ο ‘όξωαποδώ’ (=αμερικανικός ιμπεριαλισμός και πάσης ελλάδος) είναι στην πόρτα μας και χτυπάει το κουδούνι για να μπει εις τα άγια των αγίων.. Όοοοοοοοοξω.. Φχαριστούμε δεν θα πάρουμε μεταλλαγμένα.. Ούτε πυρηνικά… xD xD

 2. Είστε προκατειλειμμένοι και οι δύο! Σας καλούν να ανέβετε στο τραίνο της επιστήμης και της προόδου κι εσείς πάτε με τα πόδια την ανηφόρα!

  Πάω να φάω τα μεταλαγμένα μου πατατάκια με το μηχανόλαδο με το κλιματιστικό στο φουλ, να μη σας σκέφτομαι!

  Φτού σας!

 3. Αναρωτιέμαι τί ποσά να εισέπραξαν για να υμνολογήσουν την πυρηνική ενέργεια καθώς και τις βιομηχανίες των μεταλλαγμένων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων..
  Με λίγα λόγια το άρθρο σε καλεί στο να απολαύσεις την υπερθέρμανση του πλανήτη παίζοντας με το κουβαδάκι σου αμέριμνος στην τοξική παραλία με τα νεκρά ψάρια..
  Μα τί ωραία εικόνα!

 4. Α, τους χαμένους, άχρηστους, βλαβερούς βλαμμένους του Wired! Άει στο διάολο με την ανεγκέφαλη υμνολογία προς το είδωλο, το στυλάκι, και το λάϊφστάϊλ του γκατζετοζωσμένου εγωϊστή εύπορου γιάπη.

  Κρίμα, και το είχα σε υπόληψη το Wired. Όχι πιά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.