Όπλα, Μικρόβια και Ατσάλι: Τα Συμπεράσματα Μου

( Buddha Bar Music )

Διαβάζω αυτόν τον καιρό ένα μεγαλειώδες βιβλίο του Jared Diamond με τίτλο «Όπλα μικρόβια και ατσάλι». Μερικά άρθρα τον τελευταίο καιρό τα εμπνεύστηκα από αυτό το βιβλίο.

Αναλογιζόμενος τα όσα διάβασα μπορώ να πω πως κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:

1. Το σκεπτόμενο δίποδο ον που λέγεται άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας από τότε που εμφανίστηκε πάνω στη γη (υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως με τον αποικισμό των πρώτων φυλών σε διάφορα μέρη της γης εξαφανίστηκαν όλα τα μεγάλα θηλαστικά στις περιοχές αυτές)

2. Όλα τα ζώα με την συμπεριφορά τους οφελούν τη ζωή άλλων ζώων είτε ηθελημένα (επειδή έχουν όφελος) είτε άθελα. Το δίποδο ον όμως με τη μόλυνση προξενεί ολική καταστροφή του περιβάλλοντός του και χωρίς κανένα ον να μπορεί να ωφεληθεί.

3. Αφιερώνοντας τόσο πολύ χρόνο και υλικά μέσα για τη θρησκεία επί τόσες χιλιάδες χρόνια και αδιαφορώντας τόσο πολύ για την οικολογία έχει καταφέρει να επιφέρει μια μη-αναστρέψιμη μόλυνση στον τόπο που ο ίδιος αποκάλεσε «δημιουργία του θεού». Αν τα χρήματα που δόθηκαν για άχρηστους ναούς, τάφους και λοιπά θρησκευτικά μνημεία δίνονταν για την προστασία της βιοποικιλίας σήμερα θα δίναμε την ευκαιρία στα παιδιά των παιδιών μας μια ευκαιρία για επιβίωση.

4. Η «αξία» του ευρωπαϊκού πολιτισμού ή αν θέλετε το «πλεονέκτημα» έναντι των υπολοίπων πολιτισμών που υποδούλωσε ήταν η φονικότητα των όπλων του. Και ένας πολιτισμός που βασίζεται στη δύναμη των όπλων αυτοαναιρείται. Ένας ανώτερος πολιτισμός (με βάση την ανθρώπινη ηθική) κρίνεται από την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τον απαρτίζουν, από τον σεβασμό στην ζωή (είτε είναι ανθρώπινη είτε όχι), από τον καλλιτεχνικό πλούτο, από τα πνευματικά έργα, τον σεβασμό στις μειονότητες και κάθε τι διαφορετικό, την ελευθερία στην έκφραση, την πολυφωνία, και την άμεση εκπροσώπηση στις αποφάσεις της εκάστοτε κοινωνίας (είτε υπάρχει κεντρική κυβέρνηση είτε όχι).

2 σκέψεις σχετικά με το “Όπλα, Μικρόβια και Ατσάλι: Τα Συμπεράσματα Μου

 1. Ναι φίλε μου όμως με την αυξανόμενη τοξική & ραδιενεργή μόλυνση δεν βλέπω κανένα είδος (πλην της κατσαρίδας ίσως) να μπορέσει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον..

  Κι επειδή κάποιοι δεν ξέρουν για το e-coli μερικές πληροφορίες:

  Το E coli O157 είναι ένα βακτήριο που ζει στο έντερο των ζώων, μεταξύ άλλων στα βοοειδή, στα πρόβατα, στα ελάφια και στις γίδες. Το βακτήριο φέρουν επίσης τα κατοικίδια ζώα και τα άγρια πουλιά. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα ζώο που φέρει απλώς το βακτήριο δεν παρουσιάζει πρόβλημα ή ασθένεια. Στον άνθρωπο, ωστόσο, οι τοξίνες που παράγει μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες από διάρροια μέχρι νεφρική ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα.

  Το E coli O157 δεν είναι συνηθισμένο βακτήριο με την έννοια ότι αρκούν ελάχιστα στελέχη για να μολυνθεί ο άνθρωπος. Η μόλυνση μπορεί να επέλθει εάν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με κόπρανα ζώων και μετά βάλει τα χέρια ή τα δάκτυλά του στο στόμα, ή φάει χωρίς να πλύνει πρώτα τα χέρια του. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που εργάζονται με ζώα ή αγγίζουν ζώα να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μέχρι τους ώμους προτού φάνε, πιουν ή καπνίσουν. Τα ρούχα εργασίας πρέπει να παραμένουν στον χώρο εργασίας για καθάρισμα έτσι ώστε οι οικογένειες των εργαζομένων στο αγρόκτημα να μην έρχονται σε επαφή με λερωμένα ρούχα και προσβάλλονται από την ασθένεια.

 2. > Το δίποδο ον όμως με τη μόλυνση προξενεί ολική καταστροφή του
  > περιβάλλοντός του και χωρίς κανένα ον να μπορεί να ωφεληθεί.

  Δεν έχεις δίκιο εδώ, ξέρεις πόσο έχουν ευεργετηθεί από τις δραστηριότητές μας τα ποντίκια, το σαράκι του ξύλου, οι μύκητες που ζουν στο τυρί Ροκφόρ, και προπάντων οι κατσαρίδες; Άντε, για να μην μιλήσω τώρα για το e-coli…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.