Θρησκευτικός ρατσισμός (proudly) made in Greece

«Αρνείται η Γαλλία να χορηγήσει ιθαγένεια σε μουσουλμάνα που φορά μπούρκα. Συμφωνείτε;»

Υπάρχει μια ψηφοφορία στο In.gr και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ναι 2785
64,47%
Όχι 1399
32,38%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 136
3,15%
Σύνολο: 4320

Αυτά τα αποτελέσματα είναι μέχρι τις 12.02 στις 22/07/08.

Ελπίζω να μην αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις της άποψης του πληθυσμού στην χώρα μας.

Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως δεν πρέπει να πάρει υπηκοότητα μια μουσουλμάνα αν φοράει μπούρκα;

Με την ίδια (ανόητη) κατ’ εμέ δικαιολογία μπορεί μια χριστιανή να μην μπορεί να πάρει την Αφγανική υπηκοότητα επειδή φοράει σταυρό..

Νομίζω πως κάποτε θα πρέπει να αρχίσουν οι δυτικοί να σέβονται τις θρησκείες των «άλλων».

Μπορεί να είμαι άθρησκος αλλά δεν είμαι ρατσιστής. Άλλωστε η κοπέλα αυτή για να ζητήσει την υπηκοότητα προφανώς δεν περνούσε καλά στην χώρα της . Εκτός κι αν το θεωρείτε εύκολο να ξεριζώνεσαι για να πας να ζήσεις σε μια άλλη χώρα που επικρατούν άλλες αντιλήψεις.

5 σκέψεις σχετικά με το “Θρησκευτικός ρατσισμός (proudly) made in Greece

 1. «Εάν το ίδιο θελήσει ένας θρησκευτικός ηγέτης που διακηρύττει την κλειτοριδεκτομή, θα πρέπει να τον κάνουνε Γάλλο;»

  Αυτόν ίσως όχι, αλλά τις κοπέλες που έχουν κάνει ήδη κλειτοριδεκτομή, γιατί να μην τις κάνουνε;

  Η γυναίκα αυτή είναι δέσμια της παράδοσής της. Ας της δοθεί μια ευκαιρία να απομακρυνθεί, ώστε να μπορέσει να αποτινάξει μόνη της τη μπούρκα.

  Ομολογουμένως πάντως το θέμα σηκώνει κουβέντα. Γιατί η μπούρκα είναι καταπιεστική και σεξιστική, σε αντίθεση με το σταυρό ας πούμε, και γιατί είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, σε αντίθεση με την περιτομή λόγου χάρη.

  Από την άλλη όμως τι μπορεί να γίνει; Να κηρυχθεί παράνομη; Πώς ακριβώς θα διατυπωνόταν ένας τέτοιος νόμος; Να απαγορευθεί το συγκεκριμένο έθιμο; Αυτό δεν θα ήταν διακριτική μεταχείριση; Να απαγορευθεί να κυκλοφορεί κάποιος με καλυμμένο πρόσωπο; Και τι θα γίνει αν κάποιος βάλει κουκούλα επειδή κάνει κρύο, ή μάσκα τις απόκριες; Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.

  Η ουσία είναι, νομίζω, να αφυπνίζονται όσο γίνεται οι άνθρωποι ώστε να καταργήσουν από μόνοι τους αυτά τα ανόητα έθιμα.

 2. @ φίλε Αργύρη,
  Προφανώς η κυρία δεν διάλεξε την μπούρκα επειδή της άρεσε – της την επέβαλε το καθεστώς στο οποίο ζούσε-και είναι ένα σύμβολο γι’αυτήν που θέλει να κουβαλάει. Η ίδια δεν είναι ιεροκήρυκας για να την κατηγορήσει κάποιος πως ασκεί προσηλυτισμό στη νέα της χώρα.
  Σκέψου αν εσύ πήγαινες στην Αγγλία και δεν σου έδιναν την υπηκοότητα επειδή φοράς σταυρό ή έχεις κάνει παλιά περιτομή – πώς θα ένιωθες ; θα ήταν δίκαιος αυτός ο ρατσιστικός διαχωρισμός ;
  Όμως και ιερέας να ήταν που ζητούσε υπηκοότητα πάλι θα έπρεπε να την πάρει γιατί δεν μπορεί κανείς να καταδικάσει κάποιον για κάποια πράξη που υποθέτουμε πως θα κάνει (εφόσον ασκήσει προσηλυτισμό τότε μπορείς να τον καταδικάσεις και να τον στείλεις πίσω στη χώρα του).
  Σου λέω και πάλι πως αν η Ευρώπη δεν αλλάξει στις ιδέες και δεν γίνει περισσότερο προοδευτική τότε δεν μπορεί να ζητά από τις άλλες θρησκείες να γίνουν λιγότερο φανατισμένες και φονταμενταλιστικές από ό,τι είναι. Τον φανατισμό δεν τον πολεμάς με φανατισμό όπως και την φωτιά δεν την πολεμάς με φωτιά. Χρειάζεται αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός.

 3. Εφόσον η κυρία αυτή θέλει υπηκοότητα επειδή καταπιέζεται, ας μην κουβαλήσει εμμέσως τους λόγους για τους οποίους καταπιέζεται στη χώρα που προτιμά. Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας: Εάν το ίδιο θελήσει ένας θρησκευτικός ηγέτης που διακηρύττει την κλειτοριδεκτομή, θα πρέπει να τον κάνουνε Γάλλο; Η Ευρώπη ας μείνει Ευρώπη (στα μυαλά-κοινωνικές πρακτικές και όχι βέβαια στο χρώμα).

 4. ayto pou eipes «Μπορεί να είμαι άθρησκος αλλά δεν είμαι ρατσιστήs» nomizo me kalipse apolitaaaaa

  ps. sorry gia ta greelenglish alla kati epathe kai kollise tora

Τα σχόλια έχουν κλείσει.