Αποτυχημένη αρχιτεκτονική..

Είναι γεγονός πως η επιλογή των οικοδομικών υλικών αλλά και η σχεδιαστική νοοτροπία των αρχιτεκτόνων επιταχύνει την ενεργειακή κατανάλωση και καταστρέφει τους φυσικούς πόρους αλόγιστα . Το να διαλέγεις το τσιμέντο ως πρώτη ύλη για να συνδέσεις τον ιστό ενός κτιρίου μπορεί να είναι «εύκολη» λύση αλλά είναι η χειρότερη από πλευράς μόνωσης. Το τσιμέντο έχει την τάση να απορροφά την θερμότητα και όχι να την αντανακλά με αποτέλεσμα όπου γίνεται ευρεία εφαρμογή όπως στις μεγαλουπόλεις το μικροκλίμα να εντείνεται προς τα άκρα – με λίγα λόγια να έχουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία το καλοκαίρι και μικρότερη το χειμώνα.

Με βάση τις οικολογικές μας ευαισθησίες θα έπρεπε να έχουμε βρει ένα υλικό κατασκευής το οποίο να είναι καλύτερο από πλευράς μόνωσης έτσι ώστε τα κτίρια που θα χτίζονται να μη χρειάζονται  μεγάλα ποσά ενέργειας για την θέρμανση/ψύξη τους. Δυστυχώς η μόνη ως σήμερα γνωστής ύλης που είναι άριστη ως μόνωση είναι η πέτρα-η οποία όμως κοστίζει μιας και πρέπει να την πάρεις από νταμάρι και να την επεξεργαστεί εξειδικευμένο προσωπικό με ακριβά μηχανήματα. Η μία λύση θα ήταν να επιδοτούνται τα κτίρια που χτίζονται με πέτρα μιας και θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα – ρεύμα που δεν μας περισσεύει ούτως ή άλλως. Αν βέβαια ανακαλυφθεί αυτό το υλικό που θα αντικαταστήσει το τσιμέντο και θα προσφέρει ισχυρότερη μόνωση θα φανεί στο μέλλον (αν και πιστεύω πως επειδή τα συμφέροντα των τσιμεντοβιομηχανιών είναι τεράστια δεν θα αφήσουν να βγει στην παραγωγή).

Το άλλο ζήτημα έχει σχέση με την αρχιτεκτονική. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει σε πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη να χτίζονται τα κτίρια άναρχα σε ύψος και σε πλάτος, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη της ροής των ανέμων έτσι ώστε να υποβοηθούνται τα ρεύματα που «δροσίζουν» και ταυτόχρονα καθαρίζουν τους ρύπους. Το να σχεδιάζει κανείς ένα κτίριο με βάση το κέρδος που θα αποκομίσει από την πώλησή του και αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων τόσο του ίδιου του κτιρίου όσο και των κατοίκων του υπόλοιπου συγκροτήματος είναι τουλάχιστον εγκληματικό. Σε αυτό βέβαια ευθύνεται το κράτος γιατί αν περιμένει κανείς ευαισθησίες από εργολάβους και μηχανικούς σώθηκε..

Μια «ανθρώπινη» πολεοδομική σχεδίαση θα είχε ως γνώμονα την ανάπτυξη μεγάλων χώρων πρασίνου μέσα στα οικόπεδα (απαράδεκτο το να κτίζεται ένα οικόπεδο κατά 100%), κτίρια με μικρό ύψος και όλα με υπόγεια πάρκινγκ, ανάπτυξη ζωνών καταστημάτων κοντά σε κατοικίες – έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ο κόσμος να μετακινείται άσκοπα προκαλώντας ρύπανση, δημόσιοι υπόγειοι χώροι πάρκινγκ, ποδηλατόδρομοι και λεωφορειόδρομοι (κυρίως ανάποδης ροής έτσι ώστε να αποτρέπεται η παραβίασή τους από ι.χ. και ταξί).

Όσο για τα αυθαίρετα η μόνη λύση είναι το γκρέμισμα και η κατάσχεση του οικοπέδου που έχουν κτιστεί. Ειδικά για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί σε δασικές εκτάσεις θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης τους να τιμωρείται με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης μερικών ετών. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να γίνει μια «εξομοίωση» της τιμής της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με τον κατώτατο βασικό μισθό. Το να πληρώνω στο κράτος για να φτιάξω το σπίτι ΜΟΥ ένα κάρο λεφτά -κερατιάτικα- το βρίσκω άκρως εξοργιστικό (αλήθεια τί μου «πουλάει» το κράτος όταν μου δίνει την άδεια; ).