Τατού – Ο Γάμος της Τέχνης με τον Παραλογισμό

Η λέξη τατουάζ, που είναι σήμερα διεθνής, προέρχεται από τη λέξη της παλιάς γλώσσας της Ταϊτής, τατάου. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι βελόνα και χρωστικές ουσίες όπως το ινδικό λουλάκι, οι χυμοί φρούτων, η αιθάλη κ.τ.λ.

Το τατουάζ γίνεται για διάφορους λόγους, ανάλογα με το λαό που το συνηθίζει. Σε πρωτόγονους λαούς γίνεται με σκοπό να δείξει ότι το άτομο που το δέχεται είναι πια ώριμο για κοινωνική ζωή. Στη Ν. Γουινέα και τη Βιρμανία, το τατουάζ χρησιμοποιείται, για να διακρίνονται οι φυλές. Στη Νέα Ζηλανδία αποτελεί έμβλημα τιμής. Το τατουάζ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διάδοση στα νησιά Μαρκέσας, στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στις Φιλιππίνες. Ήταν γνωστό και στους ιθαγενείς της Αμερικής, πριν φτάσει εκεί ο Κολόμβος. Οι Άραβες διάδωσαν τη συνήθεια αυτή στην Αφρική, κυρίως στις βόρειες περιοχές της.

Οι ρίζες του τατουάζ χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας καθώς από την πρώτη του εμφάνιση στη γη ο άνθρωπος χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική για να διακοσμήσει το σώμα του και να ξεχωρίσει από τους άλλους.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι σημάδευαν με τατουάζ τους εγκληματίες και τους σκλάβους για να ξεχωρίζουν από τους ελεύθερους πολίτες της αυτοκρατορίας.

Για κάποιους τα τατουάζ εκφράζουν τον πνευματικό κόσμο των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις, σε ανθρώπους όπου πιστεύουν ότι τα τατουάζ είναι είδος προσβολής του ανθρώπινου οργανισμού.

Τελικά τί συμβαίνει με τα τατού κι έχει ανέβει η ζήτηση γι’ αυτά τα τελευταία χρόνια ; Τί είναι αυτό που οδηγεί σε κάποιον να κάνει κάποιο; Πόσο ευπρόσδεκτος είναι κάποιος που έχει κάνει σε συντηρητικές κοινωνίες όπως σε πολλά χωριά της Ελλάδας;

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά , μπορούμε να πούμε πως το τατού είναι ένα μέσο κοινωνικής αναγνώρισης στις μέρες μας. Δηλώνει τις μουσικές προτιμήσεις, τα θρησκευτικά του πιστεύω, τα κοινωνικά πιστεύω, την οικολογική ή τη μεταφυσική ανησυχία, μπορεί τέλος να είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο.

Γιατί έχει ανέβει η ζήτηση για τα τατού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Γιατί φεύγουν σιγά σιγά οι παρωπίδες πως τατού έχουν μόνο οι φυλακισμένοι ή τα κατακάθια της κοινωνίας. Πλέον το να έχει κάποιος τατού δεν τον κατατάσσει στους φυλακισμένους ή στους ναρκομανείς. Φυσικά αυτό οφείλεται στην απομυθοποίηση της χριστιανικής θρησκείας.

Είναι δύσκολο ακόμη δυστυχώς να γίνει αποδεκτός από μια μικρή και κλειστή κοινωνία, όπως ένα μικρό χωριό , μπορεί επίσης να βρίσκει δύσκολα δουλειά κάποιος που έχει τατού σε εμφανές σημείο. Αυτό βέβαια είναι θέμα χρόνου να αντιστραφεί.

Το τατού μπορεί να είναι μαύρο ή έγχρωμο, αν και το έγχρωμο είναι περισσότερο επώδυνο αλλά και δυσκολότερο να αφαιρεθεί αν κάποτε ο κάτοχός του αλλάξει γνώμη. Βέβαια γι’αυτό είναι καλύτερα να γίνεται σε μεγάλη ηλικία γιατί σε μικρή (κάτω από 18) ποτέ δεν είσαι σίγουρος.

Φυσικά η χειρότερη επιλογή είναι το να βάλεις το όνομα του αγαπημένου/αγαπημένης σου, μιας και το «ποτέ μη λες ποτέ» είναι περισσότερο επίκαιρο στις μέρες μας.. Επίσης ένα συγκρότημα μπορεί να αποδειχθεί λάθος γιατί μπορεί να αλλάξει μουσικό ύφος αύριο μεθαύριο ή να διαλυθεί οπότε θα είναι εκτός επικαιρότητας.

Εκτός από τα τατού, υπάρχουν χιλιάδες άλλες μορφές να «τροποποιήσεις» το ανθρώπινο σώμα. Όμως όλες αυτές οι μέθοδοι είναι κατ’ αρχήν πολύ επικίνδυνες για την υγεία του κατόχου (από ένα λάθος αποστείρωσης ή μολυσμένα κοσμήματα μπορεί να προκληθεί γάγγραινα ή σηψαιμία).

Θεωρώ πως είναι όμορφο ένα μικρό και διακριτικό τατού, σε όχι πολύ εμφανές σημείο – δεν χρειάζεται να το φωνάζεις πως έχεις τατού – το οποίο θα σε εκφράζει, παρά ένα μεγάλο και άχαρο που μετά από λίγο καιρό θα βαρεθείς και θα ψάχνεις τρόπο να το διαγράψεις. Είμαι κατά των διάφορων μεθόδων αλλαγής του σώματος (σκουλαρίκια για να δημιουργήσεις μεγάλης διαμέτρου οπή στο λοβό, κόψιμο λοβών, κάψιμο δέρματος αντί για τατού, εισαγωγή κοσμημάτων καρφωμένων πάνω στο σώμα κ.α.).

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψην μας πριν αλλάξουμε κάτι πάνω μας μόνιμα είναι πως το σώμα μας είναι ο φορέας της συνείδησής μας και αξίζει του σεβασμού μας κι όχι της όρεξης για πειραματισμό.

Διάφορες φωτό από τατού μπορείτε να δείτε εδώ.
Πληροφορίες για την υγιεινή και την φροντίδα μετά εδώ