Βενζίνη γιοκ, τιμές σοκ, καταναλωτής αμόκ!

Αν υποθέσουμε πως η βενζίνη κοστίζει 1,26 ευρώ τα 56,7 λεπτά είναι το κόστος της βενζίνης, τα 56,7 λεπτά είναι οι φόροι του κράτους και 12,6 λεπτά παίρνουν οι εταιρείες εμπορίας, μεταφορείς υγρών καυσίμων και οι βενζινοπώλες.

Το θέμα είναι πως τα καύσιμα είναι η πρώτη ύλη για όλη τη βιομηχανία αλλά και για εμάς τους καταναλωτές. Η έλλειψη καυσίμου ισοδυναμεί τη σήμερον ημέρα με κοινωνικό αποκλεισμό, αφού για να πας κάπου πρέπει να πας ή με το αμάξι με την αστική συγκοινωνία – πράγμα που για την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια μικρή περιπέτεια.

Κατ’ αρχήν για τον κεντρικό κορμό (πλατεία Αριστοτέλους, Τσιμισκή, παλιά παραλία, πανεπιστήμια) σίγουρα βολεύει η αστική συγκοινωνία– για να μην πω επιβάλλεται λόγω των έργων – όμως για το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα δυστυχώς τα δρομολόγια είναι για κλάματα. Δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια (ανά 20λεπτό στην καλύτερη των περιπτώσεων) ενώ για το βράδυ πρέπει να έχεις πιάσει λαχείο για να βρεις..

Για να μην μιλήσω για τα υπόλοιπα προβλήματα – πως το πρωί ή το απόγευμα μόλις σχολάσουν όλοι γίνεται πάτα με να σε πατώ μες το αστικό λεωφορείο, σε αρκετά λεωφορεία δε ο κλιματισμός υπολειτουργεί . Βέβαια θα το προτιμήσω αν είναι να πάω κάπου στο κέντρο ή κάποια περιοχή που ξέρω πως δεν θα βρω εύκολα πάρκινγκ.

Το άλλο πρόβλημα με τα ακριβά καύσιμα είναι το κόστος των αγροτικών προϊόντων. Από τη στιγμή που ένας αγρότης θα πληρώσει το αυξημένο κόστος, θα πρέπει να πουλήσει την παραγωγή του ακριβότερα – και ως γνωστόν το κόστος αυτό θα πάει στον τελικό καταναλωτή. Όπως επίσης όλα τα προϊόντα λόγω αυξημένου κόστους μεταφοράς θα πάρουν (και παίρνουν ήδη) την ανηφόρα.

Θα μου πεις όταν η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στους κερδοσκόπους (που κερδίζουν 80% πάνω στην τιμή αγοράς πράγμα καθ’ όλα νόμιμο σε μια “
ελεύθερη” αγορά), και συνεχίζει να επιβαρύνει τα καύσιμα με τους ίδιους απαράδεκτους φόρους αυτό θα συνεχίσει τον φαύλο κύκλο του – μέχρι να εξοργιστεί ο κόσμος και να τους πάρει με τις πέτρες. Πάντως οι εκλογές είναι κοντά – και υποσχόμαστε να θυμόμαστε ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση – και θα ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα.