Η απόρριψη της Συνθήκης της Λισσαβώνας

Με αφορμή το άρθρο του κου.Π.Κ. Ιωακειμίδη στα Νέα
Λέει ο κος.Ιωακειμίδης στο άρθρο του:
«Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ της Συνθήκης της Λισαβώνας από την Ιρλανδία σε δημοψήφισμα ξαναρίχνει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υπαρξιακή κρίση, σε μια στιγμή που ξεπερνούσε το σοκ από την απόρριψη του Ευρωπαϊκου Συντάγματος το 2005 …»
«..Πρόκειται για εξόχως [ ??? ] αντιδημοκρατική εξέλιξη που προέρχεται από μια χώρα που έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την Ε.Ε. Από την άλλη μεριά, η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί γιατί η μέθοδος του δημοψηφίσματος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την επικύρωση τόσο περίπλοκων κειμένων, αλλά και ότι «κάτι πάει στραβά» στη λειτουργία της Ε.Ε.»

Έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1. Όταν είσαι μια δημοκρατική ένωση κρατών, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να σέβεσαι τις αποφάσεις του κάθε κράτους οι οποίες μπορεί να προκύπτουν είτε από δημοψήφισμα, είτε από την εκλεγμένη κυβέρνηση του – διαφορετικά μιλάμε για κατεχόμενες χώρες..

2. Το να καταδικάζεις μια χώρα [στην προκειμένη περίπτωση Ιρλανδία] επειδή διάλεξε κάτι διαφορετικό από αυτό που θα θέλαμε είναι το λιγότερον αστείον, αφού έχει ήδη συμφωνηθεί πως για να εγκριθεί η συνθήκη της Λισαβόνας πρέπει να συμφωνήσουν ΟΛΑ τα κράτη. Ηλίου φαεινότερων πως οι Ιρλανδοί έκριναν ότι οι όροι της συνθήκης δεν είναι προς όφελος τους. Και καλά έκαναν αυτό που έκαναν.
Επίσης αυτό το παράδειγμα μου θυμίζει τις παράνομες και άδικες κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην Παλαιστίνη, επειδή στις εκλογές η κυβέρνηση που διάλεξε ελεύθερα ο λαός ήταν η ΧΑΜΑΣ κι όχι η φιλοδυτική ΦΑΤΑΧ.

3. Εφόσον κύριε Ιωακειμίδη τα κείμενα μιας συνθήκης είναι τόσο υπέρτατα περίπλοκα τότε θα πρέπει να αναλάβει κανείς να τα απλοποιήσει ακριβώς για να τα καταλάβει ο λαός (ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ) περί τίνος πρόκειται.

4. Μιας και το απέρριψαν οι Ιρλανδοί μήπως θα έπρεπε να τους βομβαρδίσουμε (όπως άλλες χώρες) που δεν συμφώνησαν μαζί μας;

5. Θεωρώ δημοκρατικότερο την διενέργεια δημοψηφίσματος για ζητήματα όπως το ευρωπαϊκό σύνταγμα από το να διαλέγει η κυβέρνηση τι θα ήθελε ο ψηφοφόρος. Φυσικά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση τεκμηριωμένη και ουδέτερη. Και όχι τηλεπανηγύρια ..

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών που εδρεύουν στα κράτη-μέλη. Πρόσφατη απόδειξη γι’ αυτό είναι η νομιμοποίηση των τάνκερ που μεταφέρουν ορυκτέλαιο να μεταφέρουν και υγρά τρόφιμα (περίπτωση ηλιελαίων).

7. Όταν η Ε.Ε. «σηκώνει τα χέρια ψηλά» σε θέματα όπως η ακρίβεια ενώ μπορεί να πάρει μέτρα για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερα τάξεων (μείωση ΦΠΑ, φόρων στα καύσιμα, ορθολογισμός κέρδους στα τρόφιμα) τότε είναι και η ίδια ένοχη όσο και οι πολυεθνικές.

8. Αν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση τότε οι μισθοί και οι τιμές των προϊόντων θα ήταν σε όλα τα κράτη-μέλη τα ίδια. Επίσης θα αγοράζαμε προϊόντα από άλλες χώρες φορολογώντας τα μόνο μία φορά (περίπτωση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων), θα προστατεύαμε τις βιομηχανίες μας και τα προϊόντα μας από τον εξωγενή ανταγωνισμό. Όλες οι άλλες καταστάσεις είναι κοροΐδία ..

9. Και το καλό της Ελλάδας δεν είναι μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να επιχορηγεί κάποια έργα, αλλά από την άλλη εισπράττει τον Φ.Π.Α. των προϊόντων που αγοράζουμε (ένα χαράτσι της τάξης του 19%). Συνεπώς ομοιάζει με ένα χταπόδι που δίνει με το ένα πλοκάμι και κλέβει με τα άλλα 7.. Για να μην θυμίσω την καταστροφική επιβολή του ευρώ ως νόμισμα μας.

2 σκέψεις σχετικά με το “Η απόρριψη της Συνθήκης της Λισσαβώνας

  1. η αληθεια ειναι οτι ολα κινουνται γυρω απο την σφαιρα του πολιτικου λομπι αρα για ποιες δικαιες κινησεις μιλαμε ..τα παντα ειναι συμφερον

Τα σχόλια έχουν κλείσει.