Το μονοπώλιο της Intel καλά κρατεί

Έπειτα από το αντιμονοπωλιακό πρόστιμο στη Ν.Κορέα και τις αντίστοιχες κινήσεις στην ΕΕ, ο μεγάλος κατασκευαστής ημιαγωγών Intel αντιμετωπίζει ακόμα μία νομική απειλή, την έρευνα της FTC για το κατά πόσο οι τακτικές της βλάπτουν τον ανταγωνιστή της AMD.


Τα κεντρικά της AMD

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατηγορήσει την Intel, που κατέχει σήμερα το 80% της αγοράς επεξεργαστών, ότι πληρώνει τους κατασκευαστές υπολογιστών να καθυστερούν ή να ακυρώνουν προϊόντα με τσιπ της AMD και ότι προσφέρει τις δικές της συσκευές κάτω του κόστους.

Την Πέμπτη η Νότιος Κορέα επέβαλε στην Intel πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων επειδή προσέφερε μεγάλες επιστροφές ποσών στη Samsung και άλλους κατασκευαστές για να μην χρησιμοποιούν προϊόντα της Advanced Micro Devices.


Τα κεντρικά της Intel

Τώρα, η Intel αποκαλύπτει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσημη έρευνα στις τακτικές πώλησης που εφαρμόζει.

Η AMD, που έχει καταθέσει αγωγή κατά της Intel η οποία πρόκειται να εκδικαστεί το 2010, κατηγορεί τον ανταγωνιστή της ότι οι επιστροφές και τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει στους κατασκευστές υπολογιστών έχουν στόχο τον αποκλεισμό της. Υποστηρίζει ότι οι εκπτώσεις της Intel στις μαζικές παραγγελίες είναι τόσο δραστικές ώστε η ίδια δεν μπορεί να πουλήσει σε ανταγωνιστικές τιμές χωρίς να ζημιώνεται.

Κατηγορεί επίσης την Intel ότι απειλεί με αντίποινα όσους κατασκευαστές χρησιμοποιήσουν τσιπ της AMD.

Προσωπικά χρησιμοποιώ AMD επεξεργαστή και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχω ακούσει ανόητες φήμες και μύθους ότι ζεσταίνονται υπέρμετρα, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρώτη η AMD υποστήριξε overclocking (αύξηση των επιδόσεων μέσω υπερχρονισμού) στους επεξεργαστές της, ενώ η Intel ήθελε να είναι κλειδωμένος ο επεξεργαστής έτσι ώστε να αναγκάζει τον πελάτη να παίρνει τον πιο γρήγορο επεξεργαστή.

Ο δικός μου επεξεργαστής δεν είναι υπερχρονισμένος (ούτε σκοπεύω να τον υπερχρονίσω) αλλά είναι δικαίωμά μου να το κάνω όποτε θέλω κι όχι της εταιρείας που τον κατασκεύασε. Επίσης για την ιστορία να αναφέρω και την τρίτη εταιρεία του χώρου που έφτιαχνε επεξεργαστές υπολογιστών, την Cyrix (είχα κάποτε έναν επεξεργαστούλη της, κλαψ κλαψ) η οποία δεν έφτασε μέχρι τις μέρες μας.

Πάντως από όσο μπορώ να δω στο κοντινό μέλλον, η AMD ενώνει τις δυνάμεις της με την ATI, για την δημιουργία ολοκληρωμένων chipsets, η Intel κάποια στιγμή με την nvidia και οι σίγουρα νικητές θα είμαστε εμείς οι καταναλωτές με περισσότερες επιλογές (π.χ. πλατφόρμα spider από AMD δηλαδή τετραπύρηνος επεξεργαστής και τέσσερις κάρτες γραφικών παράλληλα κ.α.).