Περί ομορφιάς ο λόγος (updated)


Αυτόν τον καιρό απολαμβάνω συζητήσεις σχετικά με το τί πρέπει να θεωρείται «ωραίο» σε έναν άντρα ή μια γυναίκα.
Γενικώς αποδεκτά πρότυπα είναι αυτό του πολύ ψηλού αρσενικού, με θελυματικό πηγούνι, ωραία μάτια, γράμμωση, πλούσια κόμη στους άντρες . Για τις γυναίκες, οι μέτριες προς υψηλές, με καθόλου ή λίγες καμπύλες, όμορφα μάτια, μακριά μαλλιά (κατά κανόνα ξανθά).
Καλά όλα τα παραπάνω βρε παιδιά, αλλά οι υπόλοιποι τί θα κάνουν; Θα πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης; Δηλαδή ένας άντρας που είναι κοντός σε σχέση με έναν άλλον, π.χ. ένας που είναι 1,70 σε σχέση με αυτόν που είναι 1,85 είναι τάπας- τί θα πρέπει να κάνουμε; Να τον σκοτώσουμε για να μην ξαναβγεί άλλος με το ίδιο ύψος; Όμως αν εξαφανιστούν όλοι όσοι είναι 1,70 τότε οι κοντοί θα είναι οι 1,85 και η μόνη λύση είναι να ρυθμιστεί σε όλα τα μωρά μέσω γονιδίων ώστε να είναι το ίδιο (βλέπε ταινία GATACA).. Τώρα ποιό είναι το ιδανικό ύψος; Αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση. Ίσως 2,80 να είναι αρκετά, μπορεί 3,50 ή 4,50 να είναι καλύτερα.. Αν εφαρμόσουμε το ίδιο σκεπτικό σε όλες τις ιδιότητες του ανθρωπίνου σώματος θα καταντήσουμε να εξαφανίσουμε όλη την ποικιλομορφία των ανθρώπων – πράγμα καταστροφικό κατά την άποψή μου- και θα βγάλουμε μια στρατιά από πανομοιότυπα ανδροειδή. Να σημειώσω εδώ πως εφόσον αυξηθούν οι διαστάσεις του ανθρώπινου είδους θα πρέπει να αλλάξουν και πολλά άλλα, π.χ. μεγέθη ρούχων, αυτοκινήτων, αεροπλάνων,επίπλων, αύξηση παραγωγής τροφίμων κα.

Όμως η φύση στα τόσες χιλιάδες χρόνια φρόντισε να υπάρχει μια ποικιλία σωματότυπων, ώστε ο κάθε σωματότυπος να είναι βελτιστοποιημένος στο περιβάλλον όπου ζει. Ένας σκουρόχρωμος ας πούμε επιβιώνει καλύτερα στην αφρική παρά ένας λευκός – το αντίθετο συμβαίνει στους πόλους.
Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα πάψουν ποτέ να είναι ρατσιστές με τους διαφορετικούς από τους ίδιους. Θα θεωρούν τους ίδιους ως ιδανικούς αντιπροσώπους του ανθρωπίνου γένους (τρομάρα τους) επειδή τυγχάνει να έχουν 5 εκατοστά ύψους, γαλάζιο χρώμα ματιών, λευκό δέρμα και ό,τι άλλη γελοία διαφορά βρίσκουν. Ιδανική ομορφιά -ευτυχώς- δεν υπάρχει. Πρότυπα ομορφιάς που μας πασάρουν οι διάφοροι οίκοι μόδας και οι χαζές διοργανώσεις ομορφιάς θα συνεχίσουν να προβάλονται από τα ΜΜΕ όσο υπάρχουν κορόιδα που δεν έχουν αυτοπεποίθηση στον εαυτό τους και ψάχνουν να είναι όμοιοι με αυτά τα γυάλινα, τιποτένια ανδροειδή που λάμπουν από το υπερβολικό μέηκ απ.

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Περί ομορφιάς ο λόγος (updated)

 1. @purple,
  με τιμά η παρουσία σου στο blog μου.. Σε παρακολουθώ εδώ και καιρό αλλά δεν ήξερα πως κι εσύ ήσουν εδώ γύρω- συγνώμη που δεν μύρισα το άρωμα σου στο χώρο του blog 😉

 2. @ gremiii
  Καλός ; Βρε μάτια μου αυτός πρέπει να οδηγεί ΜΟΝΟ κάμπριο (άσε που τώρα που το σκέφτομαι ούτε σε κάμπριο δεν θα χωράει), θα πρέπει να ζει σε ειδικό σπίτι και όλα τα ρούχα και τα παπούτσια θα πρέπει να έχουν φτιαχτεί ειδικά γι’αυτόν.
  Α, υπόψην και ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου (στην Κίνα αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στα 2,30 με 2,50 μέτρα) έχει καρδιακά προβλήματα λόγω ύψους..

  @purple
  Έχεις δίκιο μάτια μου. Το κακό όμως είναι ότι η νέα γενιά παθαίνει πλύση εγκεφάλου από τις ανελέητες διαφημήσεις με τους «τέλειους» άντρες και τις «τέλειες» γυναίκες και αποκτά λάθος πρότυπα. Εκεί πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μας και να προσέξουμε γιατί μια κοινωνία που λειτουργεί βάσει προκατασκευασμένων προτύπων και καταναλωτικών συνηθειών είναι καταδικασμένη στην υποδούλωση της συνείδησής της..

 3. τα προτυπα ειναι για τα περιοδικα και την Tv… πισω απο τις πορτες δεν παιζουν κανενα ρολο… και αν αυτοι που ειναι διπλα μας δεν το εκτιμουν αυτο δεν αξιζει να ειναι και διπλα μας…

Τα σχόλια είναι κλειστά.